Τα σημάδια ότι δεν σέβεσαι τον εαυτό σου

Μήπως πρέπει ν’ αρχίσεις να σέβεσαι τον εαυτό σου περισσότερο; Αν νιώθεις πως τα παρακάτω ισχύουν, ήρθε η ώρα για αλλαγές.
Τα σημάδια ότι δεν σέβεσαι τον εαυτό σου
Ξέρεις ότι είσαι καλός άνθρωπος, βαθιά μέσα σου. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν το καταλαβαίνεις; Μήπως συνεχώς υποβιβάζεις τον εαυτό σου και όλα αυτά για τα οποία προσπαθείς; Αυτά είναι τα σημάδια ότι μάλλον δεν σέβεσαι αρκετά τον εαυτό σου και αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται και ήρθε η ώρα να το αλλάξεις.

Οι φίλοι σου σε έχουν για δεδομένο
Μήπως η σχέση σου με τους φίλους σου περιορίζεται στο να κάνεις πράγματα γι’ αυτούς, να τους στηρίζεις και να τους δίνεις αγάπη, χωρίς να παίρνεις τίποτα πίσω; Μήπως είσαι το πρώτο άτομο που θα καλέσουν μόλις κάτι πάει στραβά, αλλά έχεις φτάσει στο σημείο να ενοχλείσαι από αυτό; Αν όλα αυτά συμβαίνουν, μάλλον οι φίλοι σου απλά σε εκμεταλλεύονται.

Χάνεις τον εαυτό σου στις σχέσεις
Μόλις κάνεις μια καινούρια σχέση, σιγά-σιγά ξεχνάς το άτομο που ήσουν πριν. Αλλάζεις απόψεις για πράγματα, αλλάζεις συνήθειες, προσαρμόζεις την ζωή σου σε αυτή του/της συντρόφου σου. Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν εκτιμάς τον εαυτό σου αρκετά, και πιστεύεις ότι αυτή η σχέση είναι που σε ορίζει από ‘δω και στο εξής.

Επιζητάς συνεχώς την προσοχή
Αν κάποιος μπει στα social media σου, το να δει προκλητικές φωτογραφίες και πολλά υπονοούμενα δεν είναι δύσκολο. Και, σίγουρα, θεωρητικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να ανεβάζεις προκλητικές φωτογραφίες σου, αλλά ο λόγος που το κάνεις έχει σημασία: το κάνεις επειδή όντως ένιωθες όμορφα με τον εαυτό σου και ήθελες να το μοιραστείς, ή επειδή κυνηγάς την επιβεβαίωση;

Έχεις κακές συνήθειες (και ενδίδεις συχνά)
Αλκοόλ; Ναρκωτικά; Σοκολάτα; Όποιος και να είναι ο εθισμός σου, ξέρεις ότι θα ενδώσεις μόλις τα πράγματα αρχίσουν να φαίνονται σκούρα. Πρέπει να μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Ανέχεσαι κακές συμπεριφορές
Για κάποιο λόγο, πιστεύεις ότι ένας κακός άνθρωπος, αν δείξει έστω και μια φορά καλοσύνη, έχει κάτι να σου προσφέρει. Κι αυτό σε έχει οδηγήσει να κρατήσεις στην ζωή σου για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι έπρεπε άτομα που δεν είχαν τίποτα καλό να σου δώσουν, παρά μόνο άσχημη συμπεριφορά και αρνητικότητα.

Κάνεις απελπισμένο σεξ
Δες την διαφορά: δεν λέμε ότι κάνεις σκέτο σεξ. Το να κάνεις σεξ χωρίς δεσμεύσεις είναι δικαίωμά σου και κανείς δεν μπορεί να σου το στερήσει. Το να χρησιμοποιείς όμως το σεξ για να τραβήξεις προσοχή ή να δώσεις αξία στον εαυτό σου δείχνει ότι σου λείπει αυτοεκτίμηση…


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v