Τα κλισέ που θα ακούσεις όταν είσαι single

Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν να κάνουν σχέσεις, και υπάρχουν άνθρωποι που απλά… δεν το ‘χουν. Και μετά υπάρχουν κι αυτοί που τους κρίνουν.
Τα κλισέ που θα ακούσεις όταν είσαι single
Ρωτήστε τους περισσότερους ανθρώπους πόσες σχέσεις έχουν κάνει στην ζωή τους. Θα ακούσετε σίγουρα κάποιο νούμερο, από πολύ μικρό ως ύποπτα μεγάλο. Έπειτα, υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που, χωρίς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην ερώτηση, θα απαντήσουν με τον αριθμό που δεν είναι αριθμός: μηδέν.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μήπως σημαίνει ότι τα στάνταρ τους είναι υπερβολικά ψηλά; Μήπως σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά δυσπρόσιτοι και αντικοινωνικοί; Κάτι, πάντως, πρέπει να μην πηγαίνει πολύ καλά.

Η γρήγορη απάντηση: Όλα είναι καλά. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν έχουν την επιθυμία να κάνουν σχέσεις. Πες το κυνισμό, πες το τεμπελιά, πες το φόβο της δέσμευσης, αλλά ο καθένας έχει τους λόγους του. Αυτό, προφανώς, δεν σταματάει τους ανθρώπους από το να υποθέτουν πράγματα, και μερικές φορές να τα λένε στα μούτρα σου. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις πιο ενοχλητικές/ξεκαρδιστικές υποθέσεις που θα κάνει κάποιος για εσένα αν είσαι single από επιλογή.

1. Δεν είσαι αρκετά ποθητός
Φτάνουμε όλοι σε κάποια ηλικία που αρχίζουμε σιγά-σιγά να λαμβάνουμε προσκλητήρια γάμου προσκλήσεις στο Facebook για τον γάμο παλιών μας συμμαθητών. Και αναρωτιόμαστε πώς μπορούν να κάνουν κάτι τόσο νωρίς. Οι προτεραιότητές τους πρέπει να είναι τελείως διαφορετικές. Με την μόνη διαφορά ότι αρχίζεις να ανακαλύπτεις πως αυτές είναι οι προτεραιότητες που μοιράζεται ο περισσότερος κόσμος, και όσο ο κλοιός των δεσμευμένων αρχίζει να κλείνει γύρω σου, τόσο σε κάνουν να νιώθεις κατώτερος άνθρωπος. Μήπως δεν σε θέλουν; Μήπως δεν είσαι αρκετά διαθέσιμος;

Το μόνο που είσαι είναι υπεύθυνος για την ζωή σου.

2. Έχεις προβλήματα
Από όλα αυτά που θα ακούσεις, αυτό ίσως είναι το μόνο που μπορεί να σε πληγώσει ειλικρινά. Και επειδή είναι πολύ προσβλητικό, και επειδή – σε κάποιες περιπτώσεις – μπορεί να έχει μια δόση αλήθειας. Μπορεί να έχεις πληγωθεί παλιότερα, και να έπαψες να πιστεύεις στον έρωτα. Μπορεί να μην νιώθεις πως είσαι ο ίδιος αρκετά ώριμος για να κάνεις κάτι τόσο σοβαρό. Μπορεί ακόμα και να είσαι σκεπτικιστής και το όλο κόνσεπτ να σου φαίνεται αδιάφορο.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος (και αν υπάρχει, φυσικά), ο κόσμος θα σε βάλει στο γνωστό τσουβάλι με τα μπακούρια, που τα “ψυχολογικά τους προβλήματα” δεν τους αφήνουν να λειτουργήσουν μέσα στον κόσμο. Άνθρωποι που χρειάζονται να βρουν το άλλο τους μισό. Κάποιος πρέπει επιτέλους να σκοτώσει τον μύθο ότι δύο άνθρωποι φτιάχνουν μια ολοκληρωμένη οντότητα. Χρειάζεται εξωφρενικά χαμηλή αυτοεκτίμηση για να πιστεύεις κάτι τέτοιο, κι αυτό είναι σοβαρότερο πρόβλημα.

3. Έχεις μεγάλες προσδοκίες
Ποιος είπε ότι οι μεγάλες προσδοκίες είναι κακό πράγμα; Εντάξει, τουλάχιστον στον έρωτα. Το θέμα είναι πως όταν φτάνεις σ’ εκείνη την ηλικία που λέγαμε, αρχίζεις να ακούς πως είσαι υπερβολικά επιλεκτικός. Έχουν οι χρόνια single άνθρωποι τόσο μεγάλες προσδοκίες, λοιπόν;

Για την ακρίβεια, ναι. Πολλοί από αυτούς έχουν, και μερικές φορές μπορεί να είναι πρόβλημα, καθώς όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει ο τέλειος άνθρωπος (και αν υπάρχει, οι πιθανότητες λένε ότι όσο τον ψάχνεις στην Αθήνα, θα μένει στην Αλάσκα). Το ζήτημα δεν είναι να χαμηλώσεις τα στάνταρ σου. Το ζήτημα είναι να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις, και να μην αφήνεις κανέναν να σου προκαλεί ενοχές γι’ αυτό.

4. Είσαι απελπισμένος
Κι εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίεργα. Το να είναι κάποιος single (είτε επιθυμεί να παραμείνει έτσι, είτε θέλει κάποτε να κάνει σχέση) δεν σημαίνει πως δεν θα έχει και κοινωνική ζωή. Αυτή η κοινωνική ζωή μπορεί να συμπεριλαμβάνει γνωριμίες με άλλους single ανθρώπους, πού και πού σεξ, και γενικά μάτια ανοιχτά στις πιθανότητες. Κι όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν κάπου, ή μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά.

Από την ασφάλεια, όμως, της σχέσης τους, δυο δεσμευμένοι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν έναν εργένη ή μια εργένισσα που χαίρεται την ζωή του/της, και θα πουν ότι ψάχνει απελπισμένα σχέση, κι αυτό απωθεί τους ανθρώπους. Βγάζει αυτό νόημα; Όχι. Εξακολουθούν να το λένε; Ναι, και δεν πρόκειται να σταματήσουν.

5. Θα μείνεις στο ράφι (για τις κυρίες)
Το τρισκατάρατο ράφι. Χωρίς να διεισδύσουμε πολύ στο πόσο προσβλητική είναι μια τέτοια δήλωση…

Μάλλον όχι, θα διεισδύσουμε. Καταρχάς, το μόνο πράγμα που μένει στο ράφι είναι τα προϊόντα, όχι οι άνθρωποι. Έπειτα, γιατί είναι μόνο οι γυναίκες που χάνουν την αξία τους χωρίς έναν σύντροφο ενώ κανείς δεν πρόκειται να κρίνει έναν σαραντάρη που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα με διαφορετική γυναίκα στο πλευρό του;

Είναι απλό: Ξεπερασμένα πρότυπα. Ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο, και εσύ μπορείς να αλλάξεις δρόμο όταν κάποιος αρχίσει να σου μιλάει για ράφια.

6. Μήπως είσαι γκέι; (για τους κύριους)
Φυσικά, οι άντρες δεν θα έμεναν στο απυρόβλητο. Αν ένας άντρας έχει μείνει μόνος του για πολύ καιρό, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα υποθέσουν γι’ αυτόν. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Υπάρχουν γκέι άντρες, και υπάρχουν στρέιτ άντρες, και αυτό δεν αλλάζει τις πιθανότητες να είναι εργένηδες για τον οποιοδήποτε λόγο. Λέει όμως, αυτό και το ανάλογο γυναικείο ράφι, πολλά για το πώς η κουλτούρα μας είναι τόσο προσηλωμένη στο πόσο σημαντικό είναι να βρεις τον έναν και μοναδικό, την αδερφή ψυχή, το πολυπόθητο για πάντα.

Μερικοί άνθρωποι απλά ξεκινούν ξέροντας πως το για πάντα είναι η ευτυχής κατάληξη, και όχι ο αυτοσκοπός.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v