Η επιστήμη της ομορφιάς: Τι βρίσκουμε γοητευτικό;

Είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ορισμό στην γοητεία. Κι όμως, κάποια χαρακτηριστικά είναι αποδεδειγμένα γοητευτικά.
Η επιστήμη της ομορφιάς: Τι βρίσκουμε γοητευτικό;
Η ομορφιά, λένε, είναι υποκειμενική, και ο καθένας έχει το γούστο του. Υπάρχουν, άραγε, κάποια στοιχεία που μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικά γοητευτικά; Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται πως ναι, υπάρχουν ορισμένοι βιολογικοί και εξελικτικοί παράγοντες που μας τραβούν την προσοχή, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Μια ομάδα επιστημόνων στην Γενεύη ανακάλυψαν πως το να καθορίσουμε αν θεωρούμε κάποιον ελκυστικό είναι από τις πιο πολύπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου, και αυτά είναι τα «μυστικά της έλξης»:

Συμμετρία
Η συμμετρία είναι το πιο κοινά αποδεκτό γοητευτικό χαρακτηριστικό. Η συμμετρία του προσώπου, συγκεκριμένα, είναι σημαντικός παράγοντας, μιας και υποδηλώνει πως ο κάτοχος των ωραίων αυτών χαρακτηριστικών έχει και εξίσου καλά γονίδια. Παράλληλα, η έλλειψη συμμετρίας συνδέεται με κακή ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα, και γενικά κακή φυσική κατάσταση και… «ελαττωματικό» DNA.

Ένα συμμετρικό πρόσωπο επίσης δίνει την αίσθηση πως το άτομο είναι συνεννοήσιμο, εξωστρεφές και ευσυνείδητο, συνεπώς αυτά τα άτομα δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φίλους. Επίσης, αυτός είναι ο λόγος που τόσα άτομα επιλέγουν να «διορθώσουν» την εμφάνισή τους μέσω πλαστικής χειρουργικής – άσχετα που τα (θεωρητικά) κακά γονίδιά τους παραμένουν ίδια.

Πέρα από όλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει πως γυναίκες που οι σεξουαλικοί τους παρτενέρ έχουν συμμετρικό πρόσωπο έχουν περισσότερους οργασμούς, και όσες έχουν συμμετρία στο στήθος είναι περισσότερο γόνιμες. Αλλά η συμμετρία δεν είναι κάτι που μόνο οι άνθρωποι αναζητούμε στα ταίρια μας—ακόμα και τα θηλυκά χελιδόνια προτιμούν να ζευγαρώνουν με αρσενικά που τα φτερά της ουράς τους είναι συμμετρικά.

Το μήκος των δαχτύλων
Τα χέρια των ανδρών μπορούν να αποκαλύψουν πολλά μυστικά, κι ένα από αυτά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε πως το μήκος των δαχτύλων σχετίζεται με τα ποσά τεστοστερόνης στα οποία εκτέθηκε ο άνδρας όσο ήταν ακόμα στην μήτρα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο παράμεσος σε σχέση με τον δείκτη, τόσο περισσότερη η τεστοστερόνη.

Κι αυτό έχει σημασία, καθώς τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την ποσότητα του σπέρματος, την αυξημένη γονιμότητα, την καλή καρδιοαγγειακή κατάσταση και τα γονίδια. Επίσης, οι άνθρωποι με μακρύτερο παράμεσο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν συμμετρικό πρόσωπο. Προσοχή όμως: ακόμα περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει πως οι άντρες με μακρύτερο παράμεσο έχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες να μην μένουν πιστοί στην σχέση τους.

Ξανθά μαλλιά
Ο συνδυασμός ξανθά μαλλιά – μπλε μάτια υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε στις φυλές της βόρειας Ευρώπης γύρω στα 11.000 χρόνια πριν. Για αυτές τις φυλές, αυτό θεωρούνταν εξελικτικό πλεονέκτημα: το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα αφήνει το φως του ήλιου να το διαπεράσει καλύτερα, και να συνθέσει βιταμίνες που είναι αναγκαίες για την καλή υγεία. Συνεπώς, οι ξανθοί ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο.

Ορισμένες αρχαιολογικές μελέτες υποδεικνύουν πως υπήρξε μια εποχή όπου οι άντρες κυριολεκτικά σκοτώνονταν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν μια ξανθιά γυναίκα. Τα ξανθά μαλλιά, επίσης, καθώς σκουραίνουν όσο μεγαλώνουμε, θεωρούνται σημάδι νεανικότητας και σεξουαλικότητας.

Περιέργως, οι λευκές ξανθές γυναίκες έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις καστανές, και μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν «επιθυμητά» χαρακτηριστικά προσώπου, όπως μικρότερη μύτη και σαγόνι, και πιο λεία επιδερμίδα.

Παρ’ όλα αυτά, οι καστανοί δεν πρέπει να απελπίζονται. Σε μια πρόσφατη έρευνα, όπου έγιναν προσπάθειες να καθοριστεί η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, επιλέχθηκε μια καστανή. Και μια μελέτη του 2011 για το Σκανδιναβικό Περιοδικό Ψυχολογίας απέδειξε ότι οι καστανοί θεωρούνται πιο γοητευτικοί.

Ο σωματότυπος
Όπως και με το μήκος των δαχτύλων, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να υπολογίζει και τις αναλογίες ενός πιθανού ταιριού. Στις γυναίκες, το εύρος των γοφών και το μέγεθος του στήθους είναι σημαντικοί παράγοντες για την γονιμότητα, ενώ ένας Δείκτης Μάζας Σώματος στο 20,85 έχει καθοριστεί πως είναι το πιο ελκυστικό βάρος. Για παράδειγμα, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον έχει ψηφιστεί ως το πιο… ποθητό γυναικείο σώμα.

Στους άντρες, οι γυναίκες ψάχνουν κάποιον με ευρύ σαγόνι και επιβλητικά φρύδια. Η γωνία που σχηματίζουν τα μάτια, το πόσο έντονα είναι τα ζυγωματικά, αλλά και τα γένια είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Οι περισσότερες γυναίκες έλκονται από έναν άντρα με γένια μερικών ημερών, αν και οι άντρες με γενειάδα θεωρούνται πως θα γίνουν καλύτεροι γονείς. Ο «τέλειος άντρας» αναμένεται να μην έχει περισσότερο από 12% σωματικό λίπος – το οποίο επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μυρωδιά
Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να καθορίσουν αν οι άνθρωποι όντως εκπέμπουν φερομόνη, την χημική ουσία που εκπέμπουν τα ζώα στην προσπάθειά τους να βρουν ταίρι, αλλά σίγουρα χρησιμοποιούμε και την οσμή για να αποφασίσουμε κατά πόσο μας ελκύει κάποιος.

Όταν δόθηκαν σε διάφορες γυναίκες αντρικές μπλούζες, ποτισμένες με ιδρώτα, αυτές προτίμησαν την μυρωδιά ανδρών με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται ότι τα αντισυλληπτικά παρεμβαίνουν σ’ αυτή την διαδικασία, μιας και επηρεάζουν τις ορμόνες που κάνουν το γυναικείο σώμα να πιστεύει ότι εγκυμονεί. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερη έλξη για άντρες που είναι πιο όμοιοι μ’ αυτές γενετικά.

Η… μετριότητα
Όσο καλό κι αν είναι στην θεωρία να ξεχωρίζουμε όταν ψάχνουμε για ερωτικό σύντροφο, τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτή που θεωρούμε «μέτρια» εμφάνιση είναι η καλύτερη. Οι άνθρωποι με στατιστικά μέτρια χαρακτηριστικά φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στα γονίδιά τους, και πιο «σωστό» αναπαραγωγικό σύστημα.

Το μυαλό μας δουλεύει με τέτοιο τρόπο, που από όλα τα πρόσωπα τα οποία βλέπουμε καθημερινά, συγκρατούμε στην μνήμη μας τον μέσο όρο, συνεπώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι ο μέσος όρος του ανθρώπινου προσώπου.

Η φωνή και το στόμα
Οι άντρες προτιμούν γυναίκες με ψηλές φωνές, μιας και είναι σημάδι νεανικότητας και επίσης υποδηλώνουν πως το σώμα είναι… μινιόν. Οι γυναίκες, απ’ την άλλη, προτιμούν πιο βαθιές φωνές, που συνδέονται με πιο ογκώδη σώματα.

Ενώ οι άντρες έλκονται από μια γυναίκα που χαμογελά, οι γυναίκες δεν αισθάνονται ιδιαίτερη έλξη για τους άντρες που εκδηλώνουν χαρούμενα αισθήματα.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v