6 πράγματα που φρικάρουν τους αγχώδεις ανθρώπους

Αν έχεις έναν αγχώδη άνθρωπο στη ζωή σου, μερικές συμπεριφορές θα τον φρικάρουν περισσότερο απ' ό,τι έχεις φανταστεί...
6 πράγματα που φρικάρουν τους αγχώδεις ανθρώπους
Το άγχος δεν είναι καλό πράγμα, γενικά. Βασικά, όταν συμβαίνει ως αντίδραση του οργανισμού, σε νορμάλ συνθήκες, είναι χρήσιμο. Βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα. Όταν, όμως, το άγχος είναι χρόνιο πρόβλημα - ή και στοιχείο προσωπικότητας πλέον, σε πολλούς ανθρώπους - δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Επειδή, αλήθεια, ποιος θέλει να ζει με μια φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού του που, ως άλλη Κασσάνδρα, προβλέπει συνεχώς καταστροφές; Αν, λοιπόν, έχεις στην ζωή σου έναν τέτοιο άνθρωπο, διάβασε προσεκτικά αυτή τη λίστα, για να μάθεις τι μπορεί να κάνεις και να τον φρικάρεις χωρίς καν να το καταλαβαίνεις - ή, χειρότερα, έχοντας καλές προθέσεις. Εναλλακτικά, αν είσαι εσύ ο αγχώδης άνθρωπος, διάβασε παρακάτω και ταυτίσου, κι έπειτα στείλε αυτό το κείμενο στους (ακούσιους) βασανιστές σου.

1. Οι εκπλήξεις κάθε είδους
Ξαφνικές αλλαγές σχεδίων. "Θέλω να μιλήσουμε". Ακόμα και πάρτι-έκπληξη για γενέθλια. Οι αγχώδεις άνθρωποι ούτως ή άλλως πιστεύουν πως πίσω από κάθε γωνία παραμονεύει ένα τέρας, και θα πιάσουν την παραμικρή αλλαγή στην ατμόσφαιρα, αν τους κρατάς κάποιο μυστικό. Κι αυτό απλώς ταΐζει την παράνοιά τους.

2. Οι άβολες δημόσιες συζητήσεις
Κάποιοι άνθρωποι δεν το 'χουν με την λεκτική επικοινωνία όταν βρίσκονται ανάμεσα σε δέκα άλλους ανθρώπους. Και, ναι, θα ήταν τέλειο να μπορούσαν να γίνουν πιο εξωστρεφείς, αλλά αυτό πρέπει να το δουλέψουν μόνοι τους. Δεν πετάς κάποιον στα βαθιά για να του μάθεις να κολυμπάει.

3. Η αβεβαιότητα
Θα βγούμε ή δεν θα βγούμε; Θα δούμε ή δεν θα δούμε; Οι αγχώδεις άνθρωποι μεταφράζουν την αβεβαιότητά σου αυτόματα σε αντιπάθεια. Ακόμα χειρότερα, αντιπάθεια την οποία κρατάς μέσα σου και δεν εκφράζεις, που τους κάνει να αγχώνονται ακόμα περισσότερο. Αν έχεις ξενερώσει με έναν αγχωτικό άνθρωπο, μια ειλικρινής εξήγηση δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί σχεδόν ποτέ.

4. Το να μην σέβεσαι τον χρόνο τους
Ένας αγχώδης άνθρωπος χρειάζεται αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί ψυχολογικά για κάτι που μπορεί να του φαίνεται δύσκολο - όπως ένα σημαντικό πρότζεκτ στην δουλειά, ή ακόμα και μια έξοδος σε μπαρ. Είναι τρεις φορές χειρότερο να δείχνεις ότι δεν σε ενδιαφέρει αυτή η διαδικασία και να πιέζεις καταστάσεις.

5. Το να δείχνεις με το δάχτυλο το άγχος τους
Θα βοηθήσει σε κάτι; Το ξέρουν ότι έχουν άγχος. Τώρα έχουν ακόμα περισσότερο, επειδή επιβεβαιώθηκαν πως το άγχος τους δημιουργεί επιπλέον άγχος στα κοντινά τους άτομα. Συγχαρητήρια. Δες το άγχος σαν ένα ψυχικό σπυράκι: Δεν το δείχνεις ποτέ, αλλά αν υπάρχει για πάνω από δύο εβδομάδες, μπορείς να εκφράσεις μια ευγενική ανησυχία.

6. Το να μην μιλάς καθόλου
Όταν δεν μιλάς καθόλου, σημαίνει ότι σκέφτεσαι. Και όταν αυτή η σιωπή έρχεται από το πουθενά, ο μέσος αγχώδης άνθρωπος θα σκεφτεί ότι τον μισείς και σχεδιάζεις τον φόνο του αυτή τη στιγμή. Οκέι, αυτό μπορεί να ήταν υπερβολικό. Αλλά για τους αγχωτικούς, η υπερβολή κάποιες φορές είναι απλώς μια Τρίτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v