9 ανασφάλειες των ανδρών που δεν είχες σκεφτεί

Αν νομίζεις πως οι άνδρες δεν έχουν ένα κάρο ανασφάλειες, τότε γελιέσαι. Και θα σου κάνουμε ένα γρήγορο μάθημα, για να ξέρεις.
9 ανασφάλειες των ανδρών που δεν είχες σκεφτεί
Θα ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με μία ιδιαίτερα τολμηρή δήλωση: Αν οι άνδρες μπορούσαν να εκφράσουν πιο ελεύθερα τις ανασφάλειές τους, θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Επειδή πολλά από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας που καταλογίζονται "στους άνδρες" (με το πανταχού παρόν "λευκοί στρέιτ" μπροστά ή όχι, δεν έχει σημασία), θα τα παρατηρούσαμε σε πολύ μικρότερο βαθμό αν επιτρεπόταν περισσότερο στους άνδρες να ξεφυσήξουν και να γκρινιάξουν λίγο για αυτό που αληθινά νιώθουν.

Και θα σου πούμε εμείς τι νιώθουν, αν δεν γνώριζες. Ή αν είσαι άνδρας και διαβάζεις αυτό το κείμενο για να επιβεβαιωθείς. Όχι, δεν τρως μόνο εσύ περίεργες φρίκες με μεμονωμένα σημεία του σώματός σου και, όχι, δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ο λιγότερο κουλ άνθρωπος στον κόσμο πού και πού. Το παθαίνουμε κι εμείς. Σ' αγαπάμε, μπρο.

Α, και οι κακοποιητές ανήκουν στα σίδερα της φυλακής. Δε ξεπλένουμε κόσμο εδώ.

Φοβούνται ότι δεν είναι αρκετοί στις σχέσεις τους
Αν προσφέρουν αρκετά. Αν είναι καλοί στο σεξ. Αν είναι καλοί στα συναισθήματα. Πώς να γίνουν καλύτεροι στα συναισθήματα. Τι είναι η συμβίωση και πώς το κάνεις; Πώς να σταματήσεις να κάνεις προβολή την μάνα σου σε κάθε γυναίκα που γνωρίζεις; Γιατί επιβεβαίωνεται ακόμα ο Φρόιντ; Καλά δεν ήταν πεθαμένος;

Ανησυχούν για το σώμα τους
Είναι γυμνασμένο; Και αν κάνεις γυμναστική, γιατί δεν γίνεται όπως το θέλεις; Τι εννοείς πέντε διπλές προπονήσεις την εβδομάδα; Επίσης, αυτή η ελιά υπήρχε εκεί ή είναι καρκίνος; Οι ξέμπαρκες τρίχες στους ώμους είναι κάποιου είδους συμβολισμός και επιμένουν να ξεφυτρώνουν; Ο κ*λος μου είναι ακόμα καλός;

Ανησυχούν για την καράφλα
Είναι μια πιθανότητα για την οποία, εν τέλει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ο καλύτερος τρόπος που έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε την ανησυχία για την καράφλα σε γυναίκες που την αμφισβητούσαν (ή που έβρισκαν την καράφλα ελκυστική) είναι ο εξής: Είναι το ανδρικό ανάλογο με τις γυναίκες που δεν τους αρέσει το στήθος τους. Δεν πάει να σου πει όλος ο κόσμος πως είναι μια χαρά στήθος; Εσένα δεν θα σου αρέσει, και ο μόνος τρόπος να το φτιάξεις είναι να μαζέψεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και να κάνεις μια επέμβαση για την οποία μάλλον θα σε κρίνουν οι περισσότεροι, με τον μπόνους κίνδυνο ότι αν δεν πετύχει, θα ντρέπεσαι να βγεις από το σπίτι.

Ανησυχούν για τα λεφτά
Ξανά, η κοινωνία που σου λέει ότι πρέπει να είσαι ο πάτερ φαμίλιας που φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Είναι μια ανησυχία που ξεκινάει, φυσικά, πολλά χρόνια πριν φτιάξεις οικογένεια. Τώρα, θα μας πεις, είναι 2021, ποιος βγάζει καλά λεφτά; Οπότε, ναι, αυτή η ανασφάλεια χαιρόμαστε να πούμε ότι, αν μη τι άλλο, χάνει τα έμφυλα χαρακτηριστικά της σιγά-σιγά. Εντάξει, πάμε σε κάτι πιο χυμώδες τώρα.

Ανησυχούν για το αν έχουν υπάρξει σωστοί
Δεν συνέβη το 2017 όταν έσκασε στην Αμερική, αλλά το me too έσκασε και στην χώρα μας τώρα. Και, θέλοντας και μη, όταν γίνεται δίπλα σου, θα δώσεις περισσότερη σημασία. Μπορεί να μην τους δεις, αλλά σίγουρα περισσότεροι άνδρες δίπλα σου σκέφτονται δυο φορές πριν πουν κάτι, αποστρέφουν το βλέμμα λίγο πιο γρήγορα όταν δουν κάποιο ξερολούκουμο στο μετρό, ίσως κάποιοι έχουν μπει σε διαδικασία να ξανακοιτάξουν ηθικά γκρίζες στιγμές του παρελθόντος τους. Λίγο-λίγο έρχεται η αλλαγή.

Φρικάρουν όσον αφορά το τι σημαίνει να είσαι άνδρας
Αν αυτή η ανησυχία σού διέφευγε, ή αν είχες την πεποίθηση ότι ήταν κάτι που θα αφορούσε περισσότερο κουίρ άνδρες, σου έχουμε νέα: Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει να είσαι άνδρας, επειδή η ιδεατή κοινωνία τον θέλει πολυεργαλείο, και ο άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Το "γίνε άντρας" είναι η πιο σκληρή αλλά και ασαφής συμβουλή που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε όλοι από παιδιά.

Φοβούνται ότι δεν έχουν τον έλεγχο
Ξανά, η ιδέα ότι ο άνδρας πρέπει να έχει τον έλεγχο είναι εν μέρει μια μπούρδα που σχετίζεται με το κοινωνικό φύλο. Σε έναν βαθμό, όμως, είναι και ζήτημα που πάει πιο βαθιά - αν όχι αναγκαστικά στην βιολογία, σε τόσο αρχαίες μαθημένες συμπεριφορές που δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Σίγουρα δηλαδή όχι μέσα στις επόμενες μια-δυο γενιές που θα εξακολουθείς εσύ - που διαβάζεις - να ελπίζεις για οποιαδήποτε αλλαγή που θα ταράξει το status quo.

Φοβούνται ότι θα πεθάνουν μόνοι
Αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο τους, απλά σκεφτήκαμε να θυμίσουμε ότι υπάρχει.

Ανησυχούν ότι οι άλλοι δεν τους συμπαθούν
Σε γενικές γραμμές, οι πιο φωνακλάδες και κοινωνικοί άνδρες τείνουν να είναι και οι πιο απελπισμένοι. Οι πιο πέφτουλες να είναι και οι πιο ανίκανοι να κοιμηθούν μόνοι. Πίσω από κάθε άνθρωπο με μια κακή συνήθεια υπάρχει η ιδέα ότι δεν είναι αρκετά καλός για τους ανθρώπους γύρω του. Και αν μαθαίναμε στα αγοράκια να το εκφράζουν αυτό χωρίς να ντρέπονται, μάλλον θα είχαμε πολύ λιγότερες ενοχλητικές συμπεριφορές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v