Πώς να ζητήσεις από έναν/μία συνάδελφο να βγείτε

Κάποιες φορές τυχαίνει να σου «γυαλίσει» κάποιος-α από τη δουλειά. Και να θέλεις να του-ης πεις να βγείτε, αλλά να μην ξέρεις πώς.
Πώς να ζητήσεις από έναν/μία συνάδελφο να βγείτε
Αν περνάς το περισσότερο μέρος του χρόνου σου στη δουλειά, είναι λογικό να αρχίσεις να βλέπεις έναν συνάδελφο με… άλλο μάτι. Και είναι λογικό να θέλεις να του-ης προτείνεις να βγείτε. Είναι όμως λίγο άβολο να ζητάς από κάποιον που δουλεύετε μαζί να βγείτε. Δε θέλεις να γίνεις πιεστικός-ή, ούτε να τον-ην τρομάξεις. Μπορούμε να βοηθήσουμε.

Αρχικά κάνε την έρευνά σου

Κάποιες εταιρείες έχουν αυστηρή πολιτική σχετικά με τις σχέσεις στο εργαιακό περιβάλλον, επομένως θα πρέπει ελέγξεις ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες. Το τελευταίο που θέλεις είναι να ρισκάρεις και τη δική σου καριέρα και του ατόμου που θέλεις να ζητήσεις να βγείτε. Επιπλέον, είναι σε πιο υψηλόβαθμη θέση ή σε κάποια θέση πιο χαμηλά στην ιεραρχία; Σκέψου γενικά αν και πόσο θα επηρεαστεί το εργασιακό περιβάλλον. Και, τέλος, αν σε περίπτωση που το «σπάσετε» αν θα υπάρχει αμηχανία -σε περίπτωση που δουλεύετε για παράδειγμα σε αντικρυστά γραφεία.

Προσπάθησε για αρχή να κάνεις μια σχετικά φιλική προσέγγιση

«Καλησπέρα, πώς πάει η δουλειά; Θέλεις να βγούμε το Σάββατο;» δεν είπε ποτέ κανείς. Και είναι και λίγο τρομακτικό.Το πιο πιθανό είναι να νομίζει ότι είσαι λίγο παλαβός-ή και χωρίς δεύτερη σκέψη να αρνηθεί.

Προσέγγισέ τον-ην στην αρχή δείχνοντας ενδιαφέρον -όχι, δε θα το παίξεις φίλος. Όταν κάνετε διάλειμμα πιάσε του-ης λίγο την κουβέντα. Μιλήστε για εκείνον τον συνάδελφο ή ανώτερο που αντιπαθείτε ή για οποιαδήποτε κοινά έχετε εκτός δουλειάς. Έτσι θα καταλάβεις κι εσύ αν πράγματι θέλεις να βγεις μαζί του-ης.

Θα πρέπει να είσαι ευγενέστατος-η

Δε θέλεις να γίνεις ένας από αυτούς τους boomers που όταν σε καλούν σε ραντεβού σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Προτίμησε να μην τον-ην προσεγγίσεις στον εργασιακό χώρο, αλλά σε κάποιο πιο ουδέτερο έδαφος. Για παράδειγμα εκεί που κάνετε το διάλειμμά σας ή στην έξοδο την ώρα που σχολάτε. Θα νιώσει πολύ άβολα αν πρέπει να σου απαντήσει μπροστά σε άλλους συναδέλφους, είτε σου πει «ναι» είτε σου πει «όχι».

Καλό είναι να είσαι ο εαυτός σου

Αν έχει δει πώς δουλεύεις, θα έχει δει ένα κομμάτι το χαρακτήρα σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις πιο σέξι/γλυκούλης-α για να τον-ην κερδίσεις. Να είσαι αυτό που έχει δει με μία πιο flirty διάθεση.

Δώσε περιθώριο διαφυγής

Αν θέλει να πει όχι θα πρέπει να του δώσεις ένα παραθυράκι. Για παράδειγμα, και για τους δυο σας θα είναι καλύτερο να του-ης ζητήσεις να βγείτε την ώρα που σχολάτε, στην έξοδο, κατά προτίμηση ημέρα Παρασκευή. Πρώτα ρώτα τι πλάνα έχει για το σ/κ και αν δεις ότι δεν πήζει, πες «Θα ήθελα να βγούμε για δείπνο αν σε ενδιέφερε». Θα καταλάβει τις προθέσεις σου, αλλά δε θα νιώσει πίεση.

Επίλεξε μία δραστηριότητα που δε θα διαρκέσει πολύ

Προφανώς, δε θα του-ης ζητήσεις να σε συνοδεύσει σε κάποιο γάμο ή να πάτε σε συναυλία στη Μαλακάσα. Πρότεινέ του-ης να πάτε για ένα κοκτέιλ νωρίς πριν βρεις την παρέα σου. Και πού ξέρεις, αν περάσετε ωραία μπορεί να βρεθείτε και αργότερα το βράδυ.

Κατάλαβε πότε πρέπει να υποχωρήσεις

Αν δεις ότι διστάζει και δε φαίνεται να θέλει να βρει λίγο ελεύθερο χρόνο ή έστω να δικαιολογηθεί και να προτείνει να βγείτε το επόμενο σ/κ, τότε μην πιέζεις. Απάντα ευγενικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ευχήσου του καλό σ/κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v