Νομίζεις πως θέλεις σχέση (αλλά δεν)

Είναι η μοναξιά που σε κάνει να χάνεσαι μέσα στη δίνη του μυαλού σου και οι σκέψεις σου για τη ζωή να φαίνονται θολές;
Νομίζεις πως θέλεις σχέση (αλλά δεν)
Είναι κάτι νύχτες που έχεις ανοίξει την τηλεόραση, βλέπεις το Netflix σου ή το Master Chef σου και στο διάλειμμα, αφού ανοίξεις την μπίρα σου, αναρωτιέσαι πώς θα ήταν αυτή η ειδυλλιακή βραδιά αν είχες κάποιον να πάρεις αγκαλιά και να σχολιάσετε μαζί τις ατάκες του Κουτσόπουλου. Είναι αυτές οι στιγμές που νιώθεις μοναξιά. Όπως εκείνες τις φορές που ενώ περιτριγυρίζεσαι από κόσμο, νιώθεις μόνος.

Είναι κι εκείνες οι μέρες που οι φίλοι σου αρραβωνιάζονται, νιώθεις ότι η ζωή τρέχει και εσύ μένεις πίσω. Ή άλλες στιγμές που παίρνεις στην αγκαλιά σου μωράκια και σκέφτεσαι πόσο κουλ γονιός θα ήσουν επειδή θα του φορούσες φορμάκι Μπάτμαν. Και τότε είναι που σκέφτεσαι ότι έχει έρθει η ώρα σου. Πρέπει να βρεις κάποιον με τον οποίο θα μοιράζεσαι τον καναπέ σου και τους λογαριασμούς σου. Αρκεί όμως αυτή η σκέψη για να προχωρήσεις σε έναν σοβαρό δεσμό;

Νιώθεις μόνος/η. Είναι λίγο βάσανο να πρέπει να περάσεις το σαββατόβραδό σου με τους ζευγαρωμένους φίλους σου, με επιτραπέζια και ταινίες και εκείνους να κάθονται αγκαλίτσα ενώ εσύ κάθεσαι μονάχος στην πολυθρόνα του εργένη. Ή ακόμα χειρότερα, να σε λυπούνται εμφανώς και να σου προσφέρουν τη θέση τους στον μεγάλο καναπέ για να μη νιώθεις ότι κρατάς το φανάρι. Είναι όλο αυτό κάπως μίζερο; Είναι λίγο, ναι. Είναι λόγος για να κάνεις σχέση; Χμμ. Αν το πρόβλημά σου είναι ότι δεν έχεις παρέα να ξεχυθείς στα μπαρ, τότε χρειάζεσαι single φίλους, όχι σύντροφο.

Θέλεις πολύ να βγεις ραντεβού. Ωστόσο, έχεις ακούσει αυτή τη θυμοσοφία που λέει ότι η σχέση θα έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις; Δεν είναι κάποιου είδους ιεροτελεστία, την οποία αν ακολουθήσεις η αδελφή ψυχή σου θα σου χτυπήσει την πόρτα. Πολύ απλά σημαίνει ότι δε φαίνεσαι απελπισμένος, γιατί η μέρα σου είναι γεμάτη και νιώθεις ολοκληρωμένος -έτοιμος δηλαδή για σχέση. Και εσύ αυτή τη στιγμή, μάλλον, δεν είσαι.

Κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου: Ίσως βγήκες από έναν χωρισμό. Ίσως έχασες κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Ίσως έχασες τη δουλειά σου. Ίσως δεν είσαι γενικά ευχαριστημένος από αυτά που έχεις πετύχει μέχρι τώρα και θέλεις να γεμίσεις αυτό το κενό. Εμ, δε γεμίζει έτσι το κενό.

Ίσως απολαμβάνεις τη θλίψη. Γουστάρεις να κάθεσαι σκυφτός στα σκαμπό μπροστά από το μπαρ, να απολαμβάνεις το ουίσκι σου και να παραγγέλνεις το επόμενο ποτό σιωπηλά, προτάσσοντας το άδειο σου ποτήρι; Μαζί σου. Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για ξέφρενα πάρτι και χρυσόσκονες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν βρίσκεις σχέση, ακόμη κι αν εσύ νομίζεις ότι ο λόγος που είσαι single είναι επειδή δεν αξίζεις. Πολλοί ψυχολόγοι θα σου πουν ότι ενδόμυχα ίσως και να σαμποτάρεις τη σχέση. Ωστόσο, ενώ είναι απολύτως θεμιτό να περνάς καλά με τον δικό σου τρόπο, καλό είναι να διαχωρίσεις μέσα σου τις προτιμήσεις σου στη διασκέδαση και τις αυτοκαταστροφικές σου τάσεις.

Σε «τραβάνε» τα λάθος άτομα. Σε ελκύουν άνθρωποι που τελικά σε πληγώνουν, άνθρωποι που ήξερες εξαρχής ότι θα σε απογοητεύσουν, αλλά θέλησες να βοηθήσεις. Υποσυνείδητα ίσως και να μη θέλεις σχέση. Ίσως να θέλεις να νιώσεις παθιασμένος για κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, και παράλληλα να μην είσαι έτοιμος για δέσμευση. Ίσως αυτό που θέλεις είναι ένα εφήμερο πάθος, ένας καλοκαιρινός έρωτας τον οποίο θα αναπολείς μετά από χρόνια.

Δεν διεκδικείς. Το τελευταίο διάστημα σε έχει αιχμαλωτίσει ο εγωισμός όσον αφορά τις σχέσεις. Κάθε φορά που οι φίλοι σου σε ρωτούν τι έγινε με εκείνο το άτομο που είχες αρχίσει να φλερτάρεις, τους απαντάς «ας έστελνε». Φοβάσαι να εκτεθείς, κι όταν συμβαίνει αυτό, δεν είσαι έτοιμος/η να δείξεις τον αληθινό σου εαυτό.

Απολαμβάνεις πραγματικά τις στιγμές που είσαι μόνος/η. Να κι ένα προφανές. Σκέφτεσαι μεν πώς θα ήταν να μοιράζεσαι τον ελεύθερο χρόνο σου με ένα ταίρι, αλλά με μια δεύτερη σκέψη τρέμεις στην ιδέα του να συμβιβαστείς με τις επιθυμίες άλλου ανθρώπου και να κάνεις παραχωρήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v