Πώς θα πω ότι δε θέλω σχέση;

Δυστυχώς τα αισθήματα δεν είναι πάντα αμοιβαία και τώρα είσαι εσύ αυτός/ή που δε θέλει σχέση. Δες πώς θα το πεις χωρίς να πληγώσεις τον άλλο.
Πώς θα πω ότι δε θέλω σχέση;

Εννοείται πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αμοιβαία αγάπη. Λουλουδάκια ανθίζουν, πουλάκια κελαηδούν, πεταλουδίτσες ζευγαρώνουν. Κι ενώ μπορεί να υπάρχει χημεία, οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι ίδιες κι εσύ μπορεί να μην είσαι σε φάση για σχέση.

Στην αρχή όλα κυλούν εύκολα, περνάς καλά, πίνετε τα ποτάκια σας, κάνετε ωραίο σεξ, αλλά όσο περνάει ο καιρός και καταλαβαίνεις ότι θέλει κάτι περισσότερο από εσένα, αναγνωρίζεις ότι πρέπει να τον/ην ενημερώσεις για τις προθέσεις σου. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πληγώσεις τον άλλο. Το μυστικό είναι να πεις ό,τι έχεις να πεις με ειλικρίνεια, χωρίς να προσπαθήσεις να χαϊδέψεις τα αυτιά του και κατ’ επέκταση να τον αφήσεις με ερωτηματικά.

Δε χρειάζεται να νιώθεις ενοχές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην είσαι σε φάση για σχέση· κι ας είμαστε ειλικρινείς, δεν ισχύει πάντα ότι αν γουστάρεις θέλεις και σχέση. Μπορεί να πιέζεσαι υπερβολικά και να μην έχεις χρόνο να ανταπεξέλθεις σε μία σοβαρή σχέση ή να βγήκες μόλις από μία μεγάλη σχέση και να θέλεις να το πας σιγά-σιγά. Όποια κι αν είναι η φάση σου, το άτομο με το οποίο βγαίνεις αξίζει να ξέρει ότι δεν ψάχνεις κάτι σοβαρό –ειδικά αν ψάχνεις εκείνος/η κάτι σοβαρό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις σου, κατάσταση θα γίνει περίπλοκη και τελικά θα πληγωθείτε και οι δύο.

Ο καλύτερος τρόπος να μιλήσεις γι’ αυτό και με ευγενικό τρόπο να ξεκαθαρίσεις ότι θέλεις κάτι πιο χαλαρό, είναι για αρχή να μην υποθέσεις πώς θα αντιδράσει αυτό το άτομο. Αφού ρωτήσεις τι περιμένει από εσένα και σου πει ότι ψάχνει κάτι σοβαρό, εσύ καλό είναι να δείξεις ότι σέβεσαι την επιθυμία του/ης και να εξηγήσεις ότι αντίστοιχα πρέπει να σεβαστεί και εκείνος/η τη δική σου. Αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες μπορείς να ρωτήσεις για ποιον λόγο θέλει σοβαρή σχέση: σ’ έχει ερωτευτεί ή βιάζεται να σοβαρευτεί και έτυχε να είσαι εσύ στον δρόμο του/ης; Ή και τα δύο; Αυτό θα σε βοηθήσει να απαντήσεις πιο συγκεκριμένα και εμπεριστατωμένα.

Αν απλά πεις το κλασικό «δεν είμαι σε φάση για σχέση» δεν βοηθάς και πολύ την κατάσταση. Ξεκίνησες μια καινούρια δουλειά και είναι το μόνο που έχεις στο μυαλό σου; Ξεκίνησες μετά από καιρό να βγαίνεις ραντεβού και προσπαθείς να καταλάβεις τι ζητάς από μία σχέση; Ό,τι από τα δύο κι αν σου συμβαίνει –ή οτιδήποτε σου συμβαίνει γενικά και απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου- αυτή την περίοδο, σε καθιστά ακατάλληλο/η σύντροφο.

Πρέπει να έχεις κατά νου ότι το μόνο σίγουρο για το πώς θα αντιδράσει είναι η απογοήτευση στο βλέμμα του/ης. Το μόνο που μπορεί να κάνεις εσύ είναι να τον/ην διαβεβαιώσεις ότι περνάς τέλεια. Πρέπει κάπως να τον/ην πείσεις ότι όποιος/α κι αν ήταν στη θέση του/ης δε θα άλλαζε η κατάσταση –εκτός κι αν δεν το πιστεύεις.

Καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος/η για την πιθανότητα να τελειώσει αυτό που έχετε μετά την επίμαχη συζήτηση. Ίσως σου πει ότι καλό είναι να αρχίσετε να βλέπετε άλλους. Όποια κι αν είναι η απόφασή του/ης καλό είναι να τη σεβαστείς και να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις κι εσύ από τη μεριά σου. Αν από την άλλη αποφασίσεις ότι δεν έχει πρόβλημα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν τρέφει ελπίδες να αλλάξεις γνώμη με τον καιρό.

Αν περνάνε οι μέρες και γίνεται πικρόχολος/η τότε σημαίνει ότι δεν έχει αποδεχτεί την κατάσταση και ίσως πρέπει να ξανασυζητήσετε. Ό,τι και να συμβαίνει, ακόμα και να αφήνεις μία πιθανότητα να σοβαρέψει η σχέση, καλό είναι να είσαι πρώτα ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και μετά αυτά που θα συνειδητοποιήσεις να τα μοιραστείς και με τον άνθρωπο που βγαίνεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v