Τα 20 σημάδια του τοξικού φίλου

Δεν είναι μόνο οι ρομαντικές σχέσεις τοξικές, ακόμη κι ένας φίλος μπορεί να αποδειχθεί τοξικός για τη ζωή μας.

Νιώθεις ότι σε αυτήν τη φιλία κάτι δεν πάει καλά· έχεις διαρκώς τύψεις χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Είσαι όλη την ώρα πεσμένος και η αυτοπεποίθησή σου έχει φτάσει στο ναδίρ. Νιώθεις συχνά πεσμένος και κάποιες φορές είσαι το φάντασμα του εαυτού σου. Όποτε απευθύνεσαι στον αγαπημένο σου φίλο, δεν βλέπεις αποτέλεσμα.

Λογικά, εκείνος θα σε έχει πείσει πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σου· όχι άδικα, αφού όταν τον πρωτογνώρισες ήταν έξω καρδιά και ευδιάθετος. Ωστόσο το ένστικτό σου ίσως και να κοιμάται για να συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ικανός να κάνει φίλους. Αν δε μας πιστεύεις, αυτά τα σημάδια μπορούν να σου αποδείξουν ότι αυτός ο άνθρωπος σου ρουφάει την ενέργεια.

Είναι επικριτικός: Αυτό το χαρακτηριστικό ίσως και να είναι το πιο στάνταρ σημάδι ενός τοξικού ανθρώπου, εν γένει. Σπάνια θα προβλέψεις πότε έχει σκοπό να σε κατακρίνει για τις επιλογές σου, και τα επιχειρήματά του θα σε κάνουν να νιώσεις απαίσια. Φυσικά, δεν ακούει ποτέ τη δική σου πλευρά, εσύ φταις.

Είναι έξυπνος: Λόγω της ευφυίας του, θα πρέπει εκείνος να χειρίζεται το τιμόνι της δικής σου ζωής, διότι εκείνος ξέρει καλύτερα από εσένα τι είναι αυτό που χρειάζεσαι. Πρόσεξε πώς θα αντιδράσεις, αλλιώς θα σε γεμίσει ενοχές.

Είναι πλεονέκτης και ζηλόφθων: Αισθάνεται πικρία όταν αποκτάς αυτά που δεν έχει, αντί να είναι χαρούμενος για εσένα.

Σε αμφισβητεί: Μόλις ισχυριστείς κάτι ή εκφράσεις την άποψή σου ή αναφέρεις ένα πρόσφατο fact που έμαθες, θα κάνει τα πάντα για να το αποδομήσει. Εννοείται ότι βασίζεται και στην χαμηλή σου αυτοπεποίθηση.

Δεν έχει ενσυναίσθηση: Είναι ανίκανος να μπει στη θέση σου και να νιώσει τον πόνο σου.

Δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς: Θέλει να γνωρίζει τα πάντα για εσένα (για να μπορεί να σε κριτικάρει), ωστόσο εσύ δεν πρέπει να γνωρίζεις τίποτα για εκείνον (για να μην μπορείς να τον κριτικάρεις). Συνεπώς, δε σου αφήνει το περιθώριο να τον εμπιστευτείς.

Είναι λίγο φιλάργυρος: Θα μπορούσε να μείνει σπίτι σου για πάντα, χωρίς να συνεισφέρει στα έξοδα. Εξάλλου, ήδη συνεισφέρει με την παρουσία του.

Είναι κουτσομπόλης: Συζητάει για εσένα πίσω από την πλάτη σου και διαδίδει φήμες εις βάρος σου. Αργά και σταθερά διαβάλλει τη φήμη σου.

Είναι συνέχεια δυσαρεστημένος: Συνέχεια παραπονιέται, δεν ικανοποιείται με τίποτα, και η αύρα του είναι τόσο μίζερη.

Είναι εγωκεντρικός: Θα σε βοηθήσει, αλλά μόνο όταν τον συμφέρει. Στην πραγματικότητα όλες οι πράξεις του περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό του. Η δυνατότητα του να σε απογοητεύσει είναι η δεύτερη φύση του.

Ζει ένα δράμα: Ένα μικρό γδάρσιμο θα το παρουσιάσει σαν μαχαίρωμα, μία μικρή αναποδιά θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του. Εν ολίγοις, είναι μια drama queen.

Σε εκφοβίζει: Χρησιμοποιεί τα συναισθήματά σου για να σε μειώσει. Δε χάνει ευκαιρία να σου ρίξει το ηθικό.

Είναι φλύαρος: Μιλάει συνέχεια· δεν μπορείς να σταυρώσεις κουβέντα. Εννοείται ότι η συζήτηση αφορά είτε τον ίδιο, είτε κάποιου είδους κουτσομπολιό.

Είναι ψεύτης: Παρουσιάζει τα πάντα από την σκοπιά που τον βολεύει. Προσπαθεί να σε παραπλανήσει με ιστορίες οι οποίες διαισθάνεσαι (ή ξέρεις) ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Είναι ξιπασμένος: Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα του μειονέκτημα. Είναι ανίκανος για αυτοκριτική.

Είναι ισχυρογνώμων: Δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη σχηματίσει στο μυαλό του. Δεν είναι θέμα σιγουριάς, είναι θέμα επιβλητικότητας και ανασφάλειας· πρέπει να έχει πάντα δίκιο.

Είναι ιδιότροπος: Είναι δύσκολο να ευχαριστήσεις τον τοξικό φίλο σου. Έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του και δε θα το αλλάξει για κανέναν λόγο.

Είναι μνησίκακος: Αν πιστέψει ότι τον αδίκησες, ακόμα κι αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή να σ’ το ανταποδώσει. Στην καλύτερη, θα βρίσκει αφορμές να το αναφέρει όποτε προσπαθεί να πάρει αυτό που θέλει.

Είναι σκληρός: Του αρέσει να γίνεται πολύ συχνά ο δικηγόρος του διαβόλου. Θέλει να δημιουργεί δίπολα με μοναδικό σκοπό τη διαφωνία και την αντιπαράθεση.

Είναι απαισιόδοξος: Αν σε δει χαμογελαστό και αισιόδοξο, το πρώτο που θα κάνει είναι να αναλύσει τα μειονεκτήματά της απόφασης που πήρες ή της ευκαιρίας που σου δόθηκε. Έχει ταλέντο στο να σου χαλάει τη διάθεση.

“Ο έρωτας ξεγυμνώνει τα σώματα. Η φιλία ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες.”

C.S. Lewis


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v