5 τρόποι για να σταματήσεις να εξαρτάσαι από τις σχέσεις

Η εξάρτηση μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στη σχέση. Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν είσαι εξαρτημένος από τις σχέσεις, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι.

Είναι δύσκολο να διακρίνεις πότε έχεις αρχίσει να εξαρτάσαι σε αρρωστημένο βαθμό από τις σχέσεις σου. Εξάλλου, έτσι κι αλλιώς βασιζόμαστε σε φίλους και σχέσεις, κι αυτό είναι εντελώς υγιές. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να αντιληφθείς πότε ξεπερνάς τα όρια. Ωστόσο, αν δώσεις βάση στα σημάδια, θα καταλάβεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι δραστικό:

-Σε ελκύουν οι άνθρωποι που επιζητούν την προσοχή.

-Νιώθεις υπεύθυνος για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις των άλλων.

-Προσφέρεις περισσότερα από όσα μπορείς να αντέξεις στους άλλους.

-Βαριέσαι όταν δεν υπάρχει μία δυσκολία που πρέπει να διαχειριστείς.

-Προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους, περισσότερο από τον εαυτό σου.

Πώς θα το λύσεις;

Αναγνώρισε τα «άρρωστα» μοτίβα στις παρούσες και στις προηγούμενες σχέσεις σου

Είναι σημαντικό να το κάνεις αυτό, έτσι ώστε να αρχίσεις να δουλεύεις τις συμπεριφορές που προκαλούν πρόβλημα στις σχέσεις σου.

-Μάθε να ξεχωρίζεις την αληθινή αγάπη από την ανάγκη να αγαπάς

Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσεις να αγαπάς ή να φροντίζεις τον άνθρωπό σου. Αντιθέτως, σημαίνει ότι θα πάρεις μία συνειδητή απόφαση· θα αγαπάς τον σύντροφό σου, όχι επειδή είσαι εξαρτημένος από το κόνσεπτ της αγάπης, αλλά επειδή βλέπεις κάτι ξεχωριστό.

-Προσπάθησε να αλλάξεις την άποψη που έχεις για το πόσο αξίζεις

Ξεφορτώσου την ανάγκη σου να αποδεικνύεις διαρκώς στους άλλους ότι αξίζεις. Είναι εξουθενωτικό. Το μόνο άτομο που πρέπει να πιστέψει σε εσένα είσαι εσύ. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου και κυρίως, αποδέξου τον όπως ακριβώς είναι.

-Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να μένει σε μία σχέση από τύψεις ή φόβο

Είναι πολύ εύκολο να παγιδευτούμε από τους ίδιους μας τους φόβους και να κολλήσουμε σε σχέσεις που δεν μας κάνουν καλό, για πολύ καιρό. Στην περίπτωσή σου, ίσως και να σκέφτεσαι ότι είναι δική σου ευθύνη η ευτυχία του συντρόφου σου κι αυτό σε κωλύει από το να χωρίσεις.

-Φαντάσου να βρίσκεσαι σε μία υγιή και σχέση με αμοιβαία συναισθήματα

Είναι σημαντικό να ξέρεις πώς μοιάζει μια υγιής σχέση, όπως και τι ακριβώς θέλεις από μία σχέση. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στο να φαντασιωθείς την ιδανική σου σχέση, θα σου φανεί πιο εύκολο να διακρίνεις από νωρίς σε έναν άνθρωπο τα χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να ανεχτείς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v