Πώς να σταματήσεις να φέρεσαι άσχημα επειδή ζηλεύεις

Αν η ζήλεια σου (και οι ανασφάλειές σου) κοντεύουν να διαλύσουν την σχέση σου, κάνε τα παρακάτω προτού να είναι αργά!
Πώς να σταματήσεις να φέρεσαι άσχημα επειδή ζηλεύεις
Όλοι νιώθουμε ανασφαλείς μερικές φορές. Έχουμε αμφιβολίες για τον εαυτό μας και για τα αισθήματά μας—και πολλές φορές αυτές οι αμφιβολίες προβάλλονται στους συντρόφους μας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την ζήλεια. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από την δική μας ανασφάλεια, που δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Αν έχεις κουραστεί λοιπόν να αισθάνεσαι αδικαιολόγητη ζήλεια, διάβασε παρακάτω… Αυτές οι μικρές συμβουλές μπορεί να σώσουν την σχέση σου.

Άκουσε το σώμα σου
Αν κάτσεις και το παρατηρήσεις, η ζήλεια είναι ένα αίσθημα που εκδηλώνεται… σωματικά. Παρατήρησε λοιπόν κάθε φορά που νιώθεις ότι αρχίζει να σε καταβάλει η ζήλεια πώς αντιδρά το σώμα σου. Σφίγγεται το στομάχι σου; Αρχίζεις να ιδρώνεις, ή μήπως σφίγγεις τα δόντια σου; Άκουσε το σώμα σου και μάθε να σταματάς τον εαυτό σου όταν καταλαβαίνεις ότι αρχίζεις να ανησυχείς χωρίς λόγο.

Μέτρα μέχρι το δέκα
Ναι, η κλασική συμβουλή που μας έλεγαν οι μαμάδες μας, για να σταματήσουμε τον εαυτό μας προτού μπλέξουμε σ’ έναν καυγά χωρίς λόγο. Κάνε ακριβώς το ίδιο κάθε φορά που νιώθεις ότι ζηλεύεις, για να σταματήσεις τις κακές σκέψεις και να μην τρελαθείς.

Ρεαλισμός, όχι αρνητικότητα
Όταν νιώθεις πως η ανασφάλειά σου αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου, προσπάθησε να σταματήσεις τον εαυτό σου, και αντί για τις παράλογες σκέψεις που θα έκανες κανονικά, να πεις κάτι ρεαλιστικό. Για παράδειγμα, αν είσαι έξω με τον σύντροφό σου και το βλέμμα του πέσει σε κάποια που κάθεται απέναντι, μην φρικάρεις· θύμισε στον εαυτό σου πως είσαι εξίσου ωραία, και πως σε αγαπά. Επιπλέον, πρέπει να τσεκάρεις πάντα αν σου έχει δώσει δικαίωμα να ζηλεύεις. Τις περισσότερες φορές, όλα είναι στο κεφάλι σου.

Ξεκίνα να καταγράφεις αυτά που νιώθεις
Κάθε φορά που κάτι θα σε κάνει να αισθανθείς άσχημα, αλλά ξέρεις κατά βάθος πως είναι άλλη μια από τις ενοχλητικές, παρανοϊκές σου σκέψεις, πιάσε μολύβι και χαρτί και γράψε αυτά που νιώθεις. Θα αισθανθείς πολύ καλύτερα ύστερα από λίγη ώρα, και θα μπορέσεις να τα αναλύσεις (και να τα διώξεις) πολύ πιο εύκολα. Και θα γλυτώσεις τις σκηνές ζηλοτυπίας που μπορούν να σκοτώσουν την σχέση σου.

Σταμάτα να φέρεσαι πιεστικά
Αν τα μισά πράγματα που λες στον σύντροφό σου είναι ερωτήσεις για το πού βρίσκεται και γκρίνια για το ότι δεν σου λέει τίποτα, τότε οι πιθανότητες να αντέξει δίπλα σου δεν είναι πολλές. Αν όντως βρίσκεσαι σε μία σχέση που ο σύντροφός σου δεν σου λέει τίποτα, δοκίμασε να το λύσεις ψύχραιμα, μιλώντας του για τις ανησυχίες σου. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι καλύτερες σχέσεις είναι εκείνες που οι δυο σύντροφοι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, και αφήνουν στην άκρη και λίγο προσωπικό χρόνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v