Συμβουλές για να μην πληγώνεσαι εύκολα

Αν κάθε σου σχέση τελειώνει με εσένα να κλαις και να οδύρεσαι, ήρθε η ώρα να κάνεις αλλαγές. Για το καλό σου.
Συμβουλές για να μην πληγώνεσαι εύκολα
Κάνεις μια σχέση, χωρίζεις, κι έπειτα νιώθεις πως η καρδιά σου έχει γίνει χίλια κομμάτια. Κάποιος θα έλεγε ότι αυτή είναι η συνταγή ενός τυπικού χωρισμού. Τι συμβαίνει όμως αν παρατηρήσεις ότι έχεις την τάση να πληγώνεσαι πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους γύρω σου; Και, συγκεκριμένα, πολύ περισσότερο από τους πρώην συντρόφους σου;

Μήπως είσαι υπερβολικά ευαίσθητο άτομο; Ή μήπως δεν έμαθες ποτέ να προστατεύεις τον εαυτό σου; (Hint: Τις περισσότερες φορές είναι το δεύτερο.) Άφησέ μας, λοιπόν, να σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να φροντίσεις να αντιμετωπίζεις τους χωρισμούς σου με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και λιγότερα… δάκρυα.

1. Ξεκίνα να βάζεις όρια
Πρέπει να μάθεις να δηλώνεις ξεκάθαρα με τι είσαι και δεν είσαι εντάξει σε μια σχέση. Όταν συμβαίνει κάτι που σε ενοχλεί και απλά σκέφτεσαι πως θα σφίξεις τα δόντια σου, θα το ανεχτείς και θα συνεχίσεις, ελπίζοντας να μην χειροτερεύσει, είναι σαν να αποδέχεσαι πως παραιτείσαι από κάθε έλεγχο που έχεις σ’ αυτή την σχέση. Επιπλέον, όταν και οι δύο σύντροφοι θέτουν τα όριά τους, η επικοινωνία τους μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη. Και δεν λέμε αναγκαστικά πως αυτά τα όρια θα είναι φτιαγμένα από ατσάλι—μπορεί να χαλαρώσουν με τον καιρό, όσο γνωρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλον, μα στην αρχή της σχέσης είναι αναγκαία.

2. Μην συμβιβάζεσαι υπερβολικά
Οι συμβιβασμοί στις σχέσεις είναι τόσο αναγκαίοι όσο και το οξυγόνο για την αναπνοή. Κανείς δεν βρίσκει ποτέ έναν άνθρωπο με τον οποίο δένουν απόλυτα και συμφωνούν στα πάντα, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι κομμάτια από παζλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει οι συμβιβασμοί να ξεπερνούν τα όρια. Τα ίδια όρια για τα οποία διάβασες μισό λεπτό νωρίτερα.

3. Άκου το ένστικτό σου
Μερικές φορές, ξέρει καλύτερα. Τα πράγματα είναι συχνά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που δείχνουν, άρα όταν το ένστικτό σου χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού, καλό θα ήταν να το ακούσεις. Βέβαια, αν το ένστικτό σου αρχίσει να σου προκαλεί άσχημα συναισθήματα σχεδόν για κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις, είτε έχεις σοβαρά προβλήματα εμπιστοσύνης, είτε πρέπει ν’ αλλάξεις παρέες.

4. Μάθε να απομακρύνεσαι
Όταν βλέπεις ότι μια σχέση αρχίζει να χάνει την ουσία της, είναι δύσκολο να αποδεχτείς πως πρέπει να το τελειώσεις. Άλλωστε, έχεις δεθεί. Κάποιος θα έλεγε ότι έχεις συμβιβαστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντέχει τους χωρισμούς. Πρέπει να μάθεις να κόβεις τα δεσμά που σε ενώνουν με τους ανθρώπους που δεν θέλεις να έχεις πλέον στην ζωή σου.

5. Αργά και σταθερά
Μην δένεσαι αμέσως. Μάθε να συγκρατείς τον ενθουσιασμό σου όταν γνωρίζεις καινούρια άτομα, γιατί είναι υπερβολικά νωρίς ακόμα για να ξέρεις πού θα καταλήξει η σχέση σας. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως όσο γρήγορα αρχίζει κάτι, τόσο γρήγορα μπορεί και να τελειώσει. Προστάτευσε τον εαυτό σου αφήνοντας τις σχέσεις σου να εξελιχθούν μόνες τους, όπως πρέπει, και μην πιέζεις τις καταστάσεις για να ικανοποιήσεις μόνο τις δικές σου επιθυμίες. Στο τέλος, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πληγωθείς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v