Σημάδια ότι σε κακομεταχειρίζεται και δεν το ξέρεις

Η κακοποίηση μπορεί να πάρει μορφές πολύ πιο ύπουλες και υπόγειες από αυτές με τις οποίες την συσχετίζουμε συνήθως. Ποιες είναι όμως αυτές;
Σημάδια ότι σε κακομεταχειρίζεται και δεν το ξέρεις
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σε κακομεταχειριστεί κάποιος μέσα σε μια σχέση. Υπάρχουν τρόποι φανεροί, που όλοι μπορούν να καταλάβουν—και λογικά θα σε ρωτήσουν με ευγενικό τρόπο τι κάνεις ακόμα σ’ αυτή την σχέση. Κι έπειτα υπάρχουν εκείνοι οι τρόποι που λειτουργούν πιο ύπουλα, που αρχίζουν να σκοτώνουν αργά την αυτοπεποίθησή σου και σε μεταμορφώνουν σε θύμα. Ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι;

1. Εκμεταλλεύεται την καλοσύνη σου
Ζούμε σε μια απαίσια κοινωνία που θεωρεί την ευαισθησία και την καλοσύνη ελάττωμα. Αν, λοιπόν, βλέπεις πως η καλοσύνη σου δεν βρίσκει ανταπόκριση και – πόσο μάλλον – ο σύντροφός σου φροντίζει κάθε φορά να μειώνει τον χαρακτήρα σου, υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να σου λέει ότι γίνεσαι υπερβολικά συναισθηματική, ή ότι δεν σταματάς να κλαίγεσαι, μα στην πραγματικότητα το μόνο που θέλει να κάνει είναι να σε ελέγχει.

2. Σε συγκρίνει συνεχώς με άλλους
Τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από μία σύγκριση. Το πιο κλασικό παράδειγμα: Είσαι σαν την μάνα σου! Στην καλύτερη, θα οδηγήσει σε καυγά. Στην χειρότερη (κι αυτός είναι ο στόχος όποιου καταφεύγει σε τέτοιες συγκρίσεις) θα σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής, και πως δεν αξίζεις αυτά που – πιστεύει ότι – σου προσφέρει.

3. Σε συγκρίνει με το πώς ήσουν παλιότερα
Άλλος ένας απαίσιος τρόπος που οι συγκρίσεις μπορούν να σου διαλύσουν την αυτοπεποίθηση είναι οι συγκρίσεις με το παρελθόν. Οι άνθρωποι αλλάζουμε. Όποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία πέντε χρόνια, μάλλον κάνει κάτι λάθος στην ζωή του. Και αν ο σύντροφός σου δεν μπορεί να καταλάβει ότι έχεις αλλάξει, έχεις ωριμάσει κι έχεις αποφασίσει να δεις τα πράγματα διαφορετικά, και αν επιλέγει να σε μειώνει, νοσταλγώντας μια εικόνα του εαυτού σου που μπορεί και ο ίδιος να είχε φτιάξει στο μυαλό του… τότε δεν αξίζει να σε έχει δίπλα του.

4. Υποβαθμίζει αυτά που νιώθεις
Όταν προσπαθείς να συζητήσεις μαζί του κάποιο πρόβλημα, σε λέει drama queen. Όταν περνάς μια δύσκολη ημέρα και θέλεις απλά να ξεκουραστείς, τεμπελιάζεις. Όταν θυμώσεις επειδή ανέχτηκες αρκετά τέτοια σχόλια, υπερβάλλεις. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στην σχέση του είναι να υπονομεύει τα συναισθήματα του συντρόφου του. Και δεν μιλάμε μόνο για την τάση να μην σε παίρνει στα σοβαρά όταν δεν είσαι καλά. Αν η περιφρόνησή του εξαπλώνεται και σ’ όλα αυτά που αγαπάς, στα όνειρα που έχεις για το μέλλον, μην το σκέφτεσαι καν. Σήκω φύγε.

5. Σαρκασμός, σαρκασμός, σαρκασμός
Ναι, το ξέρουμε ότι ο σαρκασμός μπορεί να είναι κομμάτι του DNA μερικών ανθρώπων. Αν ο σύντροφός σου έχει σαρκαστικό χιούμορ και συνείδηση, όμως, θα είναι αρκετά ξεκάθαρο πότε αστειεύεται και πότε θέλει να σε πληγώσει. Βασικά, όχι. Αν είχε συνείδηση, δεν θα προσπαθούσε να σε πληγώσει, τελεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν η ιδέα που έχει στο μυαλό του για χιούμορ είναι να σε ταπεινώνει, ειδικά μπροστά σε άλλους, τονίζοντας τα αρνητικά σου στοιχεία ή προσπαθώντας να ακυρώσει κάθε τι που λες, έχεις να κάνεις με έναν πραγματικά κακό άνθρωπο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v