Πώς χαλάει μια σχέση με τον χρόνο;

Όλες οι σχέσεις, μετά από αρκετό καιρό, περνάνε στο επόμενο στάδιο – αυτό της συνήθειας – αλλά με ποιον τρόπο μπορεί μια σχέση να χαλάσει;
Πώς χαλάει μια σχέση με τον χρόνο;
Πρώτα γνωρίζεστε. Μετά ερωτεύεστε. Μετά δεν αντέχετε να είστε χώρια. Και μετά από μερικούς μήνες δεν αντέχετε να σηκωθείτε από τον καναπέ. Σας ακούγεται γνώριμο σενάριο; Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι, μετά από λίγο καιρό, οι περισσότερες σχέσεις περνάνε στο επόμενο στάδιο, αυτό που φέρνει μαζί του την βαθιά αγάπη, αλλά και την απελπιστική ρουτίνα. Και, αν δεν προσέξουμε τους εαυτούς μας και τους συντρόφους μας, η σχέση μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορεί να χαλάει μια σχέση όσο περνάει ο καιρός…

1. Μικρά, καθημερινά και βαρετά
Τα πράγματα που κάνατε και σε γέμιζαν ενθουσιασμό έχουν γίνει πια συνηθισμένα. Νιώθετε πως δεν έχει μείνει κάτι παραπάνω να ανακαλύψετε ο ένας για τον άλλον, και πολλές φορές απλά κάθεστε και δεν μιλάτε. Και, ενώ κάποιος θα έλεγε ότι αυτή η άνεση μέσα στην σιωπή ίσως να είναι ο απόλυτος ορισμός της αγάπης, υπάρχουν στιγμές που η σιωπή γίνεται αποπνικτική…

2. Σταματάς να προσπαθείς
Χαριτωμένα πραγματάκια που του/της φτιάχνουν την ημέρα. Μικρές, ρομαντικές συνήθειες που έχουν όλα τα ζευγάρια στις αρχές, και ξεχνούν όσο μεγαλώνει η σχέση. Πολλές φορές σταματάμε ακόμα και να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Είναι εκείνες οι φορές που ξέρεις ότι πέρασες την λεπτή γραμμή που χωρίζει την άνεση από την τεμπελιά.

3. Όλα δεδομένα
Παίρνεις για δεδομένο τον/την σύντροφό σου. Την σχέση σας. Ακόμα χειρότερο όταν παίρνεις για δεδομένα τα αισθήματά σας. Και κάπως έτσι αρχίζουμε να φερόμαστε άσχημα, με μικρά και απειλητικά βήματα, και η σχέση που μας γέμιζε χαρά αρχίζει να γίνεται τοξική…

4. Δεν λες κουβέντα
Κι αφού θεωρούμε τα αισθήματά μας δεδομένα, σταματάμε εντελώς να μιλάμε γι’ αυτά. Μπορεί να μην γίνεται φανερό αμέσως, αλλά με αυτό τον τρόπο περιφρονούμε τον/την σύντροφό μας. Κάθε φορά που κάτι πρέπει να συζητηθεί, το αφήνουμε στην άκρη και το αγνοούμε μέχρι να εξαφανιστεί. Τα προβλήματα, όμως, δεν εξαφανίζονται και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μαζεύουμε μέσα μας όλο και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλο.

5. Τρίτα άτομα
Και δεν μιλάμε αναγκαστικά για απιστία. Όχι, υπάρχει ένας ακόμα χειρότερος τρόπος να καταστρέψουμε την σχέση μας μπλέκοντας τρίτους: το να παραπονιόμαστε συνεχώς στους φίλους μας. Αντί να επικοινωνούν μεταξύ τους οι δύο σύντροφοι, προτιμούν να εκτονώνουν τον θυμό τους σε άτομα που δεν ζουν το ζευγάρι καθημερινά, και η κρίση τους δεν μπορεί να είναι αντικειμενική.

6. Σεξ;
Ναι, ναι. Το σεξ είναι σημαντικό, και όσο λογικό κι αν είναι να το κάνετε λιγότερο συχνά, αν το κάνετε απλά και μόνο σαν μια αγγαρεία που πρέπει να βγει από την μέση, η σχέση σας δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ καιρό ακόμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v