Οι χρυσοί κανόνες της ελεύθερης σχέσης

Αν εσύ και ο σύντροφός σου πήρατε την απόφαση να κάνετε ελεύθερη σχέση, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να ξέρεις από πριν.
Οι χρυσοί κανόνες της ελεύθερης σχέσης
Μπορεί να μην είστε και οι δύο λάτρεις της μονογαμίας. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις μια ελεύθερη σχέση. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όμως οι περισσότεροι είναι ότι αντιμετωπίζουν την ελεύθερη σχέση σαν μια ευκαιρία για να γλυτώσουν από την δέσμευση. Αν ίσχυε αυτό, δεν θα εξακολουθούσαμε να το λέμε σχέση.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι προτού πάρεις την απόφαση να κάνεις ελεύθερη σχέση.

1. Η ειλικρίνεια σώζει ζωές
Ποια είναι η διαφορά της ελεύθερης σχέσης από το κέρατο; Το ότι μιλάτε γι’ αυτό. Δεν βγάζει νόημα να έχετε συμφωνήσει ότι μπορείτε να κάνετε σεξ με άλλα άτομα και μετά να το κάνετε ο ένας πίσω απ’ την πλάτη του άλλου. Αν μη τι άλλο, το να έχεις ελεύθερη σχέση είναι από τα μεγαλύτερα σημάδια εμπιστοσύνης μεταξύ δυο ανθρώπων, και σίγουρα δεν θες να προδώσεις αυτή την εμπιστοσύνη.

2. Ναι, υπάρχουν λάθος λόγοι
Σκέψου γιατί θες να κάνεις ελεύθερη σχέση. Μήπως το κάνεις επειδή πιστεύεις πως θα έχεις την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο; Ή, ακόμα χειρότερα, το κάνεις γιατί βλέπεις ότι η σχέση σου έχει αρχίσει να μπαγιατεύει και νομίζεις πως το σεξ με άλλα άτομα (και χωρίς τις ενοχές της απιστίας) θα ήταν μια ωραία τονωτική ένεση; Αν ισχύει κάποιο από τα παραπάνω, τότε δεν είσαι έτοιμος να διαχειριστείς μια ελεύθερη σχέση. Όπως κάθε τι που έχει να κάνει με τις ερωτικές σχέσεις, υπάρχουν λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται.

3. Η μαύρη λίστα
Ναι, ναι. Θα υπάρχουν περιορισμοί. Όταν συμφωνήσετε για την φύση της σχέσης σας, θα υπάρξουν και μερικοί κανόνες—που θα είναι στο χέρι σας. Απαγορεύεται το σεξ με κοινούς γνωστούς; Με συναδέλφους; Όποιοι και να είναι οι κανόνες που θα θέσετε, υπάρχουν για να προστατεύσουν την σχέση σας και είστε υποχρεωμένοι να τους τηρείτε.

4. Ποια είναι τα όρια;
Βέβαια, οι κανόνες δεν σταματούν στα άτομα με τα οποία θα επιλέξετε να κάνετε σεξ. Σκέψου ακόμα κι αυτό: θα κάνετε όντως σεξ με άλλα άτομα, ή θα μείνετε στα… προκαταρκτικά; Θα μπορείτε να φέρνετε κόσμο στο σπίτι, αν μένετε μαζί; Και κατά πόσο θα μπορείτε να βρίσκεστε περισσότερο από μια φορά με τον ίδιο παρτενέρ; Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε και να συζητήσετε διεξοδικά, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και των δυο σας.

5. Ισότητα και σεβασμός
Κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε να το αναφέρουμε αυτό, αλλά προφανώς δεν γίνεται να έχετε ελεύθερη σχέση και να μην απολαμβάνετε εξίσου και οι δύο τα προνόμια. Όχι, αυτό δεν σημαίνει πως θα κρατάτε πίνακα με σκορ. Αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία – άρα αν ακούσεις ποτέ κάποιον να σου κάνει μια λίστα με τις επιθυμίες του και αρχίσει να κατακρίνει τις δικές σου, δεν πρέπει να έχεις καμιά σχέση μαζί του. Ούτε ελεύθερη, ούτε παραδοσιακή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v