Τι πρέπει να σκεφτείτε προτού συγκατοικήσετε

Αν σκέφτεστε την συγκατοίκηση με το ταίρι σας, αυτά είναι όσα οφείλετε να σκεφτείτε από νωρίς, για να είστε σίγουροι πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Τι πρέπει να σκεφτείτε προτού συγκατοικήσετε
Νιώθετε πως ήρθε η ώρα να μείνετε μαζί με το ταίρι σας; Είτε είστε μαζί για λίγους μήνες, είτε για λίγα χρόνια, η συγκατοίκηση πάντα είναι μια αρκετά τολμηρή πράξη, ένα μεγάλο βήμα. Και μπορεί ήδη να κοιμάστε συχνά ο ένας στο σπίτι του άλλου, ή να έχετε ο ένας το κλειδί του σπιτιού του άλλου, μα η συγκατοίκηση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Και αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να συζητήσετε προτού πάρετε την μεγάλη απόφαση.

Έχετε ταξιδέψει μαζί;
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνετε ένα μικρό crash test για συγκατοίκηση από το να ταξιδέψετε μαζί. Είναι σαν να ζείτε συμπυκνωμένη την συμβίωσή σας, με όλες τις διασκεδαστικές αλλά και τις κακές στιγμές. Θα δείτε όλες τις καθημερινές συνήθειες ο ένας του άλλου και θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας ανάλογα.

Συζητήστε για τα Όχι σας
Ο καθένας έχει τις ιδιοτροπίες του, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές. Πολύ απλό παράδειγμα: ένας από τους δυο σας δεν αντέχει να βλέπει βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε και οι δύο, και να κανονίσετε πώς θα το προσαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.

Αποφασίστε ποιος θα φύγει από το σπίτι του
Είναι περισσότερο σημαντικό απ’ όσο πιστεύετε, καθώς – όπως είναι λογικό – ο κάθε άνθρωπος έχει ιδιαίτερη σχέση με τον χώρο του. Συνεπώς, θα εγκαταλείψει κάποιος από τους δυο σας το σπίτι του, ή θα βρείτε ένα εντελώς καινούριο σπίτι που θα βολεύει τις ανάγκες σας; Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να μείνει μαζί, οι ζωές τους ενώνονται, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει… χώρος.

Μιλήστε για τα οικονομικά
Άβολη συζήτηση που μακάρι να μην χρειαζόταν να κάνουμε ποτέ και με κανέναν, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα σε μία σχέση—ειδικά όταν μιλάμε για συγκατοίκηση. Αν δεν συζητήσετε για το πώς θα διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο άβολη. Ποιος θα πληρώνει τι; Θα τα χωρίζετε όλα 50-50; Έχει κάποιος την δυνατότητα να συνεισφέρει περισσότερο, και αν ναι, θα το κάνει αυτό με σεβασμό; Που μας πηγαίνει στον πιο σημαντικό κανόνα της ανθρώπινης συμβίωσης…

Θυμηθείτε να σέβεστε
Ακόμα και στο σπίτι ενός ζευγαριού, ο καθένας έχει δικαίωμα στον προσωπικό χώρο και χρόνο. Οπότε, το γεγονός ότι μοιράζεστε ένα σπίτι δεν σημαίνει πως ελέγχετε ο ένας την ζωή του άλλου. Δεν είναι αναγκαίο – προς Θεού – να δίνετε πλήρη αναφορά στον/ην σύντροφό σας για κάθε σας σχέδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε ακόμα να κάνετε ό,τι θέλετε. Αν, λοιπόν, χρειαστεί να αργήσετε μια μέρα, ένα απλό μήνυμα για ενημέρωση θα ήταν καλό.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v