5 πράγματα που μπορείτε να πείτε διαφορετικά

Όλα έχουν να κάνουν με την σωστή επικοινωνία. Κι αυτές οι μικρές αλλαγές στην ομιλία μπορούν να σώσουν την σχέση σας.
5 πράγματα που μπορείτε να πείτε διαφορετικά
Η επικοινωνία είναι το παν. Υποθετικό σενάριο: Έχετε μαλώσει. Είστε και οι δύο θυμωμένοι, και η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που απλά μάχεστε για το ποιος θα “κερδίσει” τον καυγά. Πάνω στην ένταση, όλοι λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, υπερβάλλουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γυρίσουμε την ζυγαριά υπέρ μας.

Υπάρχουν μερικές μικρές αλλαγές στα λόγια που θα κάνουν μεγάλη διαφορά στον τρόπο που επικοινωνείτε, και ίσως σας γλυτώσουν από αρκετούς μελλοντικούς καυγάδες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

1. Κομμένα τα πάντα και τα ποτέ
«Πάντα το κάνεις αυτό» και «Ποτέ δεν με στηρίζεις». Είναι λέξεις με τόσο απόλυτη σημασία, που θα βάλουν το άλλο άτομο αυτομάτως σε αμυντική στάση. Αντί για αυτές τις λέξεις, γίνετε πιο ευγενικοί (και ρεαλιστές) λέγοντας συχνά, πολλές φορές ή σπάνια.

2. Μην κατηγορείτε
Δεν πρόκειται να βρείτε το δίκιο σας πετώντας κατηγορίες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γυρίσετε την κατάσταση, δείχνοντας πώς επηρεάζει εσάς. Για παράδειγμα, αντί για «Δεν με προσέχεις πια», πείτε «Νιώθω πως χρειάζομαι προσοχή».
 
3. Μην σκαλίζετε το παρελθόν πάνω στον καυγά
Είναι εύκολο να κρατάμε πράγματα μέσα μας για να αποφύγουμε έναν καυγά, αλλά αυτό σημαίνει πως θα μας ξεφύγει κάποια άσχετη στιγμή στο μέλλον, ενώ μαλώνουμε για κάτι διαφορετικό, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Συνεπώς, όταν κάτι σας ενοχλεί, ακολουθήστε την παραπάνω συμβουλή για να το βγάλετε από μέσα σας και να το συζητήσετε με τον πιο αναίμακτο τρόπο.

4. Προσέξτε τον τόνο της φωνής
Τίποτα δεν μπορεί να κάνει έναν καυγά να ξεφύγει εντελώς από τις ανεξέλεγκτες φωνές, τον άσχημο τόνο και τις προσβολές. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τόνο του συντρόφου σας (και πολλές φορές, αν του το αναφέρετε, κάνετε τα πράγματα χειρότερα) αλλά σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε τον δικό σας. Σκεφτείτε λογικά, μην αφήσετε τα συναισθήματα να σας παρασύρουν και σεβαστείτε τον σύντροφό σας.

5. Αποφύγετε τις προσβολές
Τις περισσότερες φορές, μετά από λίγο καιρό, ούτε που θυμόμαστε τον λόγο για τον οποίο έγινε ένας καυγάς. Αυτό, όμως, που κανένας δεν ξεχνάει είναι τα άσχημα λόγια που ειπώθηκαν. Οι προσβολές παραμένουν στο μυαλό μας και δημιουργούν άσχημα συναισθήματα, τα οποία κατατρώνε την σχέση από τα μέσα.
 
Το να κάνετε αυτές τις αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν υπάρχουν κάποια μοτίβα που εσείς ή ο σύντροφός ακολουθείτε τακτικά. Προσπαθήστε να τα αλλάξετε αργά, και θα παρατηρήσετε πως οι καυγάδες σας θα είναι πολύ πιο σύντομοι, και θα λύνονται πιο εύκολα, καθώς το ζήτημα πλέον θα είναι η καλύτερη επικοινωνία, και όχι ποιος θα βγει από πάνω στην σχέση σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v