400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο μοσχαρίσιο/χοιρινό ή μοσχαρίσιο/αρνίσιο
1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοτριμμένες
1 κ.σ. ψιλοτριμμένο νωπό ginger (ή 1 κ.γλ. σκόνη)
1-2 πιπερίτσες τσίλι (με, χωρίς ή λίγα σπόρια), ψιλοκομμένες (ή λίγο μπούκοβο ακόμη)
Σουσάμι για το σερβίρισμα
Μπόλικος ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος ή/και βασιλικός ή/και μυρώνια ή/και μαϊντανός για το σερβίρισμα
Βρασμένο ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα
Καρότα και αγγούρια κομμένα σε μπαστουνάκια για το σερβίρισμα (ή/και ραπανάκια ή/και φρέσκα κρεμμυδάκια)
Chili crisp (κινέζικο άρτυμα) για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη soy sauce, το ξίδι, το μπούκοβο, τον χυμό lime και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
Ζεσταίνουμε καλά ένα βαθύ τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, προσθέτουμε λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τον κιμά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να χωρίσει καλά ο κιμάς και να αλλάξει χρώμα. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το σκόρδο, το ginger και τις πιπερίτσες τσίλι.
Μόλις μυρίσει το σκόρδο προσθέτουμε τα υλικά του μπολ που φτιάξαμε στην αρχή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα, μέχρι ο κιμάς να καραμελώσει. Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ, προσθέτουμε σταδιακά και με μέτρο λίγο νερό. Στο τέλος ο κιμάς πρέπει να είναι σπυρωτός, τραγανός και ροδοκόκκινος, αλλά όχι ξεραμένος.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα μυρωδικά.
Σερβίρουμε σε μπολ με το ρύζι, τα ωμά λαχανικά και τις φέτες lime.
Εάν έχουμε chili crisp προσθέτουμε στο κάθε μπολ και ανακατεύουμε.