Αγελαδινό βούτυρο ή αιγοπρόβειο σε βάζο (σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στους κουραμπιέδες, για πιο έντονο άρωμα)
600 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή και πικάντικη, θρυμματισμένη
400 γρ. ώριμο κασέρι, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 αυγά, χτυπημένα
200 ml σόδα (το αναψυκτικό)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης.
Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός παραλληλόγραμμου ταψιού διαστάσεων περίπου 35 x 30 εκ. και στρώνουμε διαδοχικά 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα γενναιόδωρα.
Προσθέτουμε τη φέτα, το κασέρι, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε άλλα 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο, μην παραλείποντας να βουτυρώσουμε και το επάνω τελευταίο φύλλο.
Διπλώνουμε τα πλαϊνά και τις γωνίες.
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω, ακριβώς σαν να τα κόβαμε.
Περιχύνουμε με τα αυγά και κουνάμε το ταψί για να εισχωρήσουν μέχρι κάτω.
Προσθέτουμε τη σόδα (η σόδα κάνει το πιο κριτσανιστό φύλλο που μπορεί να έχει μια πίτα).
Ψήνουμε για περίπου 40΄, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Για τα πρώτα 20΄ ακουμπάμε το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου για να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα κι έπειτα το μεταφέρουμε στη μέση.
Αφήνουμε την πίτα να χλιάνει λίγο πριν να την κόψουμε, αλλά δεν πρέπει να κρυώσει πολύ για να μην στερεοποιηθεί το κασέρι.
Εάν περισσέψουν κομμάτια τα βάζουμε στο ψυγείο και τα ζεσταίνουμε ήπια στον συμβατικό φούρνο σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία (100-120ο C) για να γίνει πάλι το φύλλο κριτσανιστό.