Σπόροι από μισό λοβό βανίλιας ή ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. γιαούρτι σακούλας (το βρίσκουμε σε κλασικά γαλακτοπωλεία) ή στραγγιστό
3 φουσκωτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φραγκοστάφυλα ή φράουλες ή άλλα φρούτα του δάσους για το γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στη λειτουργία του αέρα.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ διαμέτρου 18-20 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τα ασπράδια σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν και κατόπιν σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε μπολ.
Σκουπίζουμε τον κάδο του μίξερ με χαρτί κουζίνας, βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε σταδιακά, σε τρεις δόσεις, το γιαούρτι, τον χυμό του λεμονιού και το αλεύρι.
Σταματάμε το μηχάνημα και με σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις με σκοπό να ομογενοποιηθεί εντελώς το μίγμα αλλά να μην χαθεί ο αέρας της μαρέγκας. Το τελικό μίγμα είναι αραιό, σαν χυλός.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45΄-60΄. Αρχίζουμε να ελέγχουμε εάν το κέικ έχει ψηθεί μέχρι μέσα με ένα μαχαίρι το οποίο θα πρέπει να βγει στεγνό. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν τα 45΄ γιατί το γλυκό θα ξεφουσκώσει.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα στη φόρμα και κατόπιν αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάζουμε σε πιατέλα.
Μόλις χλιάνει το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Το απολαμβάνουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και συνοδεύουμε με τα φρούτα που έχουμε διαλέξει.
Εάν περισσέψει το βάζουμε στο ψυγείο λόγω των αυγών.