Το ροδάκινο είναι διατροφικός θησαυρός

Αρωματικό, ζουμερό και δροσιστικό, το ροδάκινο προσφέρει πολλά παραπάνω από τη δροσιά του στην παραλία.
Το ροδάκινο είναι διατροφικός θησαυρός
Είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα, με χαρακτηριστικό άρωμα και πληθωρική, ζουμερή γεύση. Το ροδάκινο όμως προσφέρει πολλά παραπάνω από αυτά.

Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (150 γραμμάρια) παρέχει περίπου:

Θερμίδες: 58
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 17% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας
Βιταμίνη Α: 10% της ΣΗΠ
Κάλιο: 8% της ΣΗΠ
Νιασίνη: 6% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Ε: 5% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Κ: 5% της ΣΗΠ
Χαλκός: 5% της ΣΗΠ
Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ

Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο έχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων. Οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στα – εχμ - κόπρανα και βοηθούν στην «κίνηση» των τροφίμων μέσω του εντέρου, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Από την άλλη πλευρά, οι διαλυτές ίνες παρέχουν τροφή για ευεργετικά βακτήρια στο έντερο. Με τη σειρά τους, αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας - όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό – τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα του εντέρου.

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο έντερο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων των πεπτικών διαταραχών, όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η ελκώδης κολίτιδα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση φρούτων - συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων – βοηθά στην καρδιακή υγεία.

Τα ροδάκινα συγκεκριμένα, μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να δεσμεύουν τα χολικά οξέα, ενώσεις που παράγονται στο ήπαρ από τη χοληστερόλη. Τα δεσμευμένα χολικά οξέα - μαζί με τη χοληστερόλη που περιέχουν, αποβάλλονται από το έντερο, κάτι το οποίο πιθανώς βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματός να διατηρήσει την υγρασία - βελτιώνοντας έτσι την υφή του. Επιπλέον, τόσο οι μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες όσο και κάποιες μελέτες σε ζώα, δείχνουν ότι εκχυλίσματα από άνθη ροδάκινου ή τη σάρκα του αν εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ασπίδα κατά του καρκίνου

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα ροδάκινα παρέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι διαφόρων καρκίνων. Συγκεκριμένα, το δέρμα και η σάρκα του ροδάκινου είναι πλούσια σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ - δύο τύπους αντιοξειδωτικών που φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης, τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες - μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που φαίνεται να μειώνουν την ανάπτυξη και να περιορίζουν την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.

Και πολλά ακόμα οφέλη

Τα ροδάκινα μπορεί να προσφέρουν και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Μέχρι στιγμής, οι πιο αξιόπιστες μελέτες αναφέρουν τα παρακάτω:

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων αναφέρουν ότι μπορεί επίσης να καταπολεμήσουν συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων.

Προστατεύουν από ορισμένες τοξίνες: Σε μια μελέτη, τα εκχυλίσματα ροδάκινων που δόθηκαν σε καπνιστές αύξησαν την απομάκρυνση της νικοτίνης μέσω των ούρων.

Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε παχύσαρκους αρουραίους.

* Σημειώστε πως για κάποιες από τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο ωφελούν τους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Healthline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v