8 τέλειες χρήσεις για τη βρώμη

Η βρώμη δεν είναι μόνο για να την καταναλώνουμε με δημητριακά και γάλα ή γιαούρτι. Δείτε οκτώ εναλλακτικές χρήσεις της που θα σας εντυπωσιάσουν.
8 τέλειες χρήσεις για τη βρώμη

Γάλα βρώμης

Μια σούπερ εναλλακτική στο γάλα, η οποία είναι πηγή ενέργειας, φυτικών ινών και βιταμινών Β2 και Β12. Το καλύτερο; Φτιάχνεται πολύ, πολύ εύκολα.

Υλικά: 1 φλιτζ. νιφάδες βρώμης, 3 φλιτζ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου, προαιρετικά 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας και 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή το γλυκαντικό της αρεσκείας μας

Εκτέλεση: Βάζουμε στο μπλέντερ τις νιφάδες μαζί με το νερό και χτυπάμε για 1-2 λεπτά (ανάλογα με το μπλέντερ) μέχρι να πολτοποιηθούν.Στρώνουμε ένα σουρωτήρι με ένα τουλουπάνι και ρίχνουμε μέσα το γάλα. Ενώνουμε τις άκρες του υφάσματος, σαν να φτιάχνουμε ένα πουγγί και περιστρέφουμε την κάτω μεριά μέχρι να βγει όλο το γάλα και να μείνει μόνο το στέρεο υπόλειμμα μέσα στο ύφασμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο γλυκαντικό και αρωματίζουμε με βανίλια. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο. Επειδή δεν έχει παστεριωθεί διατηρείται το πολύ 3 ημέρες.

Συνταγή από εδώ.

Λαχταριστά veggie burgers

Ένας εύκολος τρόπος για να «δέσουν» τα burger λαχανικών είναι να χρησιμοποιήσετε τις νιφάδες βρώμης. Αφού φτιάξετε τη βάση, ρίξτε μέσα μια χούφτα νιφάδες για να αποκτήσει καλύτερη υφή και «δέσιμο» ο κιμάς. Αφού ψηθούν, το αποτέλεσμα θα είναι ένα τρυφερότατο patty.

Αλεύρι βρώμης

Οι νιφάδες βρώμης μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε ένα πάσης χρήσεως αλεύρι, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κουλουράκια, ψωμί και λαχταριστά κέικ. Για να τρίψετε τις νιφάδες βάλτε τις μέσα σε έναν μύλο για καφέ ή σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τις /αλέστε τις μέχρι να γίνουν τρίμμα. Αντικαταστήστε μέχρι και τα 2/3 της ποσότητας του αλευριού για τις συνταγές σας με το αλεύρι βρώμης και… απολαύστε.

Ενισχυτικό… smoothie

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προσθέσετε καλές θερμίδες και μπόλικα θρεπτικά συστατικά στα smoothie σας από το να τα ενισχύσετε με 1-2 κουταλιές της σούπας βρώμη. Για ένα νοστιμότατο ξεκίνημα, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα smoothie με μία παγωμένη μπανάνα, μια χούφτα μούρα, μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και δύο κουταλιές της σούπας νιφάδες μαζί με γάλα αμυγδάλου ή απλό.

Δώστε βάση

Οι νιφάδες βρώμης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των μπισκότων για βάση στο cheesecake, αναμειγνύοντας περίπου 1 κούπα βρώμη με 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη και πιέζοντάς το μείγμα στη βάση του ταψιού. Ψήστε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και είναι έτοιμο.

Μπανάκι βρωμάκι

Για να ενυδατώσετε και να περιποιηθείτε το δέρμα σας βάλτε σε σακουλάκια που «αναπνέουν» δύο κούπες νιφάδες βρώμης, βρέξτε τα και βάλτε τα μέσα στη μπανιέρα με ζεστό νερό. Ενδείκνυται και για την ανακούφιση ερεθισμένης επιδερμίδας.

Μυρωδιές τέλος

Το ψυγείο σας μυρίζει σαν κάτι να άφησε την τελευταία του ανάσα εκεί μέσα; Βάλτε 4-5 κουταλιές της σούπας βρώμη σε ένα μπολ και αφήστε το μέσα στο ψυγείο για ένα βράδυ. Το πρωί θα έχει εξουδετερώσει τις περίεργες μυρωδιές όπως ακριβώς και η μαγειρική σόδα.

Βελούδινη επιδερμίδα

Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση της βρώμης την καθιστά ιδανική για μάσκα προσώπου. Επίσης, μειώνει τη φαγούρα και θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα. Για να φτιάξετε ένα ωραίο scrub προσώπου με βρώμη ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα που βρήκαμε εδώ.

Υλικά: 5 κ.σ. αλεσμένο αλεύρι βρώμης, 1 κ.σ. μέλι, 2 κάψουλες βιταμίνη Ε, 1 φλιτζ. Χλιαρό νερό.

Εκτέλεση: Ανακατέψτε το μέλι με τη βιταμίνη, μετά προσθέστε το αλεύρι και τέλος λίγο λίγο το νερό ώστε να γίνει μια σφιχτή «ζύμη». Βρέξτε καλά το πρόσωπό σας. Πάρτε λίγη από τη «ζύμη» και τρίψτε κυκλικά την επιδερμίδα σας, κάνοντας απαλό μασάζ. Αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και ξεπλύνετε με σκέτο νερό.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v