Οι τροφές που κάνουν καλό στα μάτια

Προστατέψτε την όρασή σας, εντάσσοντας στη διατροφή σας επτά τρόφιμα που εγγυώνται όραση πιλότου ως τα βαθιά γεράματα.
Οι τροφές που κάνουν καλό στα μάτια
Το «είμαστε ό,τι τρώμε» ισχύει για ένα σωρό ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας –και το πόσο καλή ή κακή είναι η όρασή μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ιδού, λοιπόν, οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας αν θέλετε μάτια… αετού.

Συκώτι: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, την γνωστή και ως ρετινόλη –βιταμίνη που συνδέεται περισσότερο απ’ όλες με την όραση, και η οποία συμβάλλει στην παραγωγή ροδοψίνης από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία, που εκδηλώνεται με συμπτώματα πόνου και ερεθισμού του επιπεφυκότα και η εξέλκωση του κερατοειδούς που μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση.

Γαλακτοκομικά: Άλλη μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.

Ψάρια: Πλούσια τόσο σε βιταμίνη Α, όσο και σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρυνση, περιορίζουν την καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και μειώνουν τις πιθανότητες εκφυλιστικών νοσημάτων του οφθαλμού.

Λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης: Εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την απορρόφηση της βιταμίνης Α, καθότι συμμετέχει στη μεταφορά της από το ήπαρ (όπου αποθηκεύεται) στον οφθαλμό.

Κόκκινα κρέατα: Για το λίπος τους, το οποίο επίσης συμβάλλει στην απορρόφηση της βιταμίνης Α από τον οργανισμό, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι η απορρόφηση της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απορρόφηση των λιπιδίων.

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικές ουσίες με γνωστή και αποδεδειγμένη ευεργετική δράση για την καλή υγεία των ματιών: Βελτιώνουν την όραση και επιβραδύνουν την εξέλιξη στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πάθησης που παρατηρείται στους ηλικιωμένους αλλά και στους ασθενείς με διαβήτη, και οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντική μείωση της όρασης.

Φράουλες: Είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C (μαζί με άλλα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια) η οποία θεωρείται το κατ΄εξοχήν αντιοξειδωτικό καθώς δρα νωρίτερα σε σχέση με όλα τα άλλα αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και στην αναγέννηση κάποιων ουσιών, ανάμεσα τους και η βιταμίνη Ε. Ιστοί με υψηλή παραγωγή οξειδωτικών όπως οι ιστοί των ματιών προστατεύονται ιδιαιτέρως από τη δράση της βιταμίνης C.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v