Αυτοί οι συνδυασμοί τροφών θα σου δώσουν πολλή πρωτεΐνη

Θες να παίρνεις πλήρη πρωτεΐνη από τα γεύματά σου; Εμείς είμαστε εδώ να σου προσφέρουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς για να το καταφέρεις.
Αυτοί οι συνδυασμοί τροφών θα σου δώσουν πολλή πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά και συνιστούν πολύ σημαντικό όπλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τις προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας καθημερινά και καλό είναι να γνωρίζεις πως επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, μερικές από τις οποίες είναι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού, η μυϊκή ανάπτυξη και η αντικατάσταση κυττάρων που έχουν φθαρεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν τροφο-συνδυασμοί που σου δίνουν πολλή πρωτεΐνη και καλό θα ήταν να τους εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα αν το επιθυμείς. Μπορείς να τσεκάρεις κάποιους εξ αυτών.

Χούμους με μαύρο ψωμί

Τα ρεβίθια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χούμους είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αν και τα όσπρια δεν είναι μια υψηλής βιολογικής αξίας πηγή πρωτεΐνης από μόνα τους, όπως πολλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, γίνονται πλήρη. Μαζί με μαύρο ψώμι κάνει έναν τούμπανο πρωτεϊνούχο συνδυασμό.

Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και φυστικοβούτυρο

Ο συνδυασμός τροφών ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς δίνουν στον οργανισμό την πλήρη πρωτεΐνη που επιζητά. Για αυτό λοιπόν το λατρεμένο σαντουιτσάκι με φυστικοβούτυρο γίνεται το ιδανικό σνακ.

Ρύζι με φακές ή ρύζι με φασόλια

Οι  φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια έχουν σε μεγάλη ποσότητα ένα αμινοξύ που αν και υπάρχει στο ρύζι είναι σε μικρή ποσότητα. Αντίστοιχα το ρύζι έχει ένα αμινοξύ που τα  υπόλοιπα τρία έχουν σε μικρή ποσότητα. Συνδυάζοντας λοιπόν ρύζι με ένα από τα τρία και είναι σαν να τρώς "μπριζόλα" που όμως είναι γεμάτη με φυτικές ίνες και χρήσιμη για πολλά  άλλα  μέρη του οργανισμού σου και όχι  μόνο για τους μυς.

Κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι

Τα κόκκινα φασόλια δεν είναι συνηθισμένα όσπρια όπως τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, αλλά είναι εξίσου υγιεινά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, πρωτεΐνης και πολλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Από την άλλη το καλαμπόκι αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών ενώ το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του προέρχεται από υδατάνθρακες, γεγονός το οποίο καθιστά το σιρόπι καλαμποκιού μια καλή και οικονομική εναλλακτική της ζάχαρης. Ο συνδυασμός τους είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης.

Καστανό ρύζι και πλιγούρι

Το καστανό ή μερικώς αναποφλοίωτο ρύζι υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία, γι’ αυτό διατηρεί τη φλούδα και το πίτουρο, που το καθιστούν μία πλούσια σε θρεπτική αξία τροφή. Αντίστοιχα το πλιγούρι θεωρείται υπερτροφή για αυτό ο συνδυασμός του με καστανό ρύζι σου παρέχει πολλή πρωτεΐνη όποτε τη χρειαστείς.

Ταχίνι με παξιμάδια ολικής άλεσης

Το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα (βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών). Αντίστοιχα τα παξιμάδια ολικής άλεσης αποτελούν σημαντική πηγή υδατανθράκων, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Όπως καταλαβαίνεις ο συνδυασμός τους είναι υπέρ-πρωτεϊνούχος.

Αυγό βραστό με γιαουρτάκι

Το αυγό είναι μια πρωτεϊνούχα τροφή ενώ αντίστοιχα το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό συστατικό που περιέχει επίσης ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο και λίγα λιπαρά και χοληστερόλη, ανάλογα με την ποικιλία του. Όπως καταλαβαίνεις, ο συνδυασμός τους είναι εξαιρετικός ειδικά αν αναζητάς μπόλικη πρωτεΐνη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v