Πόσο μας ενυδατώνουν φρούτα και λαχανικά;

Πέρα από θρεπτικές ουσίες, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν επαρκείς ποσότητες νερού για την ενυδάτωση μας. Ποια είναι τα πιο… ενισχυμένα;
Πόσο μας ενυδατώνουν φρούτα και λαχανικά;
Το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματός μας, και αποτελεί περίπου το 60% του συνολικού μας βάρους. Σχεδόν κάθε κομμάτι μας εξαρτάται από το νερό· καθαρίζει τα ζωτικά μας όργανα από τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά μας, και φροντίζει το περιβάλλον να είναι κατάλληλο για τη σωστή λειτουργία των ιστών των αυτιών, της μύτης και του λαιμού.

Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μας λείπει νερό και το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Ακόμα και όταν είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, η ενέργειά μας πέφτει και κουραζόμαστε.

Πόσα, όμως, υγρά χρειάζεται ένας υγιής ενήλικας, που ζει σε περιοχή με φυσιολογικό κλίμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαρκής κατανάλωση για τους άντρες είναι γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες είναι περίπου 2,2 λίτρα την ημέρα. 

Φυσικά, ανάλογα με τις συνθήκες ζωής μας, η κατανάλωση υγρών μεταβάλλεται. Το ζεστό κλίμα και η υγρασία προκαλούν περισσότερη εφίδρωση, συνεπώς απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών, το ίδιο και η άσκηση, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση υγιεινών ενυδατικών τροφών - ειδικά κατά τη διάρκεια της ζέστης, όταν το σώμα χάνει νερό και ζωτικούς ηλεκτρολύτες μέσω της εφίδρωσης - μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης ψηλά και να παρέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Τα φρούτα για παράδειγμα, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή νερού. Το καρπούζι αποτελείται κατά 96% από νερό, επομένως βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στη λίστα. Τα πορτοκάλια (86%), το γκρέιπφρουτ (91%) και το πεπόνι (92%), είναι επίσης ψηλά στη λίστα της ενυδάτωσης.

Αντίστοιχα, τα λαχανικά, μπορούν επίσης να παρέχουν ενυδάτωση και αρκετά θρεπτικά συστατικά. Επιλογές όπως το σέλινο (95%), τα αγγούρια (96%) οι ντομάτες (95%), οι πράσινες πιπεριές και το μαρούλι προσφέρουν επαρκή ενυδάτωση.

Μπορούμε όμως να ενυδατωθούμε μόνο από αυτά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αν διατροφή μας είναι εξαιρετικά υψηλή σε φρούτα και λαχανικά, σπάνια θα ξεπεράσουμε το 30% έως 40% της συνολικής πρόσληψης νερού. Είναι λοιπόν πρακτικά αδύνατο να παραμείνουμε ενυδατωμένοι αν όλο το νερό που καταναλώνουμε είναι από στέρεες τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά λοιπόν, σίγουρα βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος και με τους ηλεκτρολύτες τους μπορούν να ενυδατώσουν το σώμα πιο γρήγορα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές ή όσους εργάζονται στον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατανάλωση τους θα πρέπει να συνδυάζεται με επαρκή κατανάλωση νερού ώστε το όλο σύστημα που ονομάζεται ανθρώπινο σώμα να βρίσκεται σε ισορροπία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v