Πόσο υγιεινές είναι οι φράουλες που τρώμε;

Οι φράουλες είναι ένα σούπερ φρούτο, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ενέχει όμως και κινδύνους.
Πόσο υγιεινές είναι οι φράουλες που τρώμε;
γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διατροφολόγος

Μυρωδάτες, γευστικές, ζουμερές και πολύ θρεπτικές, οι φράουλες είναι ένα από τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα φρούτα. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά, όμως η κατανάλωσή τους ενέχει και κινδύνους.

Τα οφέλη τους

Η βιταμίνη C, η ανθοκυάνη και τα υπόλοιπα φλαβονοειδή που συναντάμε στις φράουλες, τα οποία έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, αποτελούν μια εξαιρετική «ασπίδα» για την καταπολέμηση του καρκίνου και των όγκων. Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας, φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν είναι γνωστό ότι επαναφέρουν την επιδερμίδα και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. 

Oι πολυφαινόλες τους, μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Έχει βρεθεί ότι έχουν άριστα αποτελέσματα για γερή μνήμη, υγεία και τόνωση του οργανισμού.

Οι φαινόλες αντίστοιχα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση αφού μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Η ζεαξανθίνη και η λουτεϊνη που συναντάμε στις φράουλες, προφυλάσσουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και έτσι μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ η πηκτίνη, είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Οι φράουλες έχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνη Κ, τα οποία βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία των οστών. Το μαγγάνιο συγκεκριμένα, αποτελεί ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Λόγω της περιεκτικότητας του σε κάλιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται λόγω του νατρίου.

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ιώδιο βοηθάει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ ως πλούσια πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλουν και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Οι φυτικές ίνες, το φολικό οξύ, η έλλειψη λιπών και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη C και τα φυτοχημικά (φλαβονοειδή), βοηθούν την υγεία της καρδιάς.

Τέλος, όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.

Και οι κίνδυνοι

Οι φράουλες θεωρούνται από τις πλέον επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές. Στην τελευταία έκθεση σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, το Environmental Working Group (EWG) αναφέρει ότι το 70% των συμβατικά καλλιεργούμενων φρούτων και λαχανικών περιέχει έως και 230 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων ή προϊόντων διάσπασης. Η ανάλυση, βασισμένη σε δείγματα προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι φράουλες και το σπανάκι περιείχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Ένα δείγμα φραουλών, που εξετάστηκε, βγήκε θετικό για 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα, των οποίων δυστυχώς τα υπολείμματα παραμένουν ακόμα και όταν αυτές καθαρίζονται και συσκευάζονται. Οι δύο τύποι προϊόντων (φράουλες και σπανάκι) είναι πάνω πάνω στην κατάταξη των 12 φρούτων και λαχανικών με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων – τη λεγόμενη “Dirty Dozen”. Μετά τις φράουλες και το σπανάκι έρχονται νεκταρίνια, μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, ντομάτες, αχλάδια, σέλινο, πατάτες και γλυκές πιπεριές.

Για το λόγο λοιπόν της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτοφάρμακα, η οργάνωση Environmental Working Group (EWG) συνιστά να τρώμε φράουλες όπως και τα υπόλοιπα φρούτα που συμπεριλαμβάνονται στη «Βρώμικη 12κάδα»- μόνο αν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

Πριν τις αγοράσετε

Προσέχετε να μην είναι ζαρωμένες και αλλοιωμένες, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες (χνούδι) στην επιφάνειά τους.

Αγοράζετε όσες έχουν μικρό, ή και κανονικό μέγεθος γιατί οι μεγαλύτερου μεγέθους φράουλες είναι πολύ πιθανό να έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση ορμονών.

Μην υπερβάλλετε σε ποσότητες, καθώς χαλούν εύκολα. Η φράουλα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φρούτο και για το λόγο αυτό καλό είναι να καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό αποφεύγοντας την πολύωρη παραμονή της σε θερμοκρασία δωματίου.

Προτιμάτε να τις καταναλώνετε στην εποχή τους (Απρίλιο-Ιούνιο), καθώς το υπόλοιπο διάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά και είναι επιβαρυμένες με ορμόνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v