Πώς να οργανώσεις την πνευματική σου άμυνα στους διατροφικούς πειρασμούς

Δυσκολεύεσαι να αντισταθείς στους διατροφικούς πειρασμούς; Σε καταλαβαίνουμε, άνθρωπος είσαι. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.
Πώς να οργανώσεις την πνευματική σου άμυνα στους διατροφικούς πειρασμούς
Είναι δύσκολο να μείνεις αφοσιωμένος σε μία διατροφή. Ειδικά αν είσαι άνθρωπος που θεωρεί πως το φαγητό είναι μία μορφή διασκέδασης, ένα αποκούμπι, ένα αναπόσπαστο κομμάτι ευτυχίας, τότε είναι δύσκολο να μείνεις πιστός σε μία λίστα με φαγητά τα οποία δεν σε πολυ-καλύπτουν. 

Είσαι πιο δυνατός όμως από αυτό. Μπορείς να τα καταφέρεις. Και θα τα καταφέρεις γιατί είσαι ο/η [πρόσθεσε το όνομά σου εδώ] και δεν σε σταματά τίποτα.

-Μην προσπαθήσεις καν να αλλάξεις τη διατροφή σου μέχρι να αποκτήσεις τα «εχέγγυα» της καλής διατροφής. Για παράδειγμα, πώς να δίνεις κάθε μέρα κίνητρο στον εαυτό σου, πώς να υιοθετήσεις καλές διατροφικές συνήθειες και να αναγνωρίζεις τις κακές, πώς να αντέχεις την πείνα και τη λιγούρα και πώς να επιστρέψεις στον σωστό τον δρόμο όταν παραστρατείς.

-Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου κάθε μέρα διαβάζοντας μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θέλεις να χάσεις βάρος. Διάβαζε αυτήν τη λίστα εκείνες τις φορές που νιώθεις ευάλωτος/η.

-Τρώγε τα πάντα καθιστός, αργά, και προσπάθησε να απολαύσεις κάθε μπουκιά – είτε σου αρέσει είτε όχι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτρέψεις στον εαυτό σου να τρώει εκτός προγράμματος, να τρώει ασυναίσθητα ή να τρώει υπερβολικά, αν το κάνεις αυτό.

-Δώσε αναφορά. Στέλνε (είτε παράκαμψες το πρόγραμμά σου, είτε το ακολούθησες πιστά) σε άλλο άτομο –καθημερινά– μέσω email, γραπτών μηνυμάτων ή φωνητικών μηνυμάτων τι έφαγες. Επίσης, ζυγίσου.

-Σταμάτα να αναζητάς την τέλεια δίαιτα ή τον τέλειο συνδυασμό τροφών. Να τρως υγιεινά, αλλά να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει ένα φαγητό που σου αρέσει σε μικρή ποσότητα. Εάν θεωρείς ότι θα μπεις στον πειρασμό να φας περισσότερο από αυτό το φαγητό ή να συνεχίσεις με άλλα τρόφιμα που δεν είχες προγραμματίσει να φας, τότε κατανάλωσέ το λίγο πριν τον ύπνο, βούρτσισε τα δόντια σου και ξάπλωσε.

-Άλλαξε τη νοοτροπία σου. Ξεκαθάρισε μέσα σου πως είτε θα έχεις το σώμα που θέλεις προσέχοντας δύο-τρία πράγματα, είτε θα απολαμβάνεις αυτά που σου αρέσουν.

-Δίδαξε στον εαυτό σου τη διαφορά μεταξύ της πείνας (αυτό το αίσθημα άδειου στο στομάχι όταν δεν έχεις φάει για μερικές ώρες) και της λιγούρας ή της επιθυμίας για φαγητό. 

-Προγραμμάτισε το φαγητό σου με συγκεκριμένα γεύματα και σνακ. Μερικοί άνθρωποι τα πάνε καλά χωρίς σνακ, άλλοι με ένα σνακ μετά από κάθε γεύμα, άλλοι με δύο σνακ μετά το δείπνο. Τρώτε μόνο όταν το έχετε προγραμματίσει, όχι όταν έχετε όρεξη να φάτε.

-Πες στον εαυτό σου ότι κάθε γεύμα ή σνακ έχει σημασία. Δεν είναι απαραίτητα οι θερμίδες (εξάλλου, τα ψίχουλα μπισκότων δεν παχαίνουν πολύ) είναι η συνήθεια. Κάθε φορά που τρως κάτι που δεν πρέπει, σφίξε το χέρι σου (ψυχολογικό τρικ) και την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτείς πριν ενδώσεις στον πειρασμό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v