Πώς θα καταλάβω ότι μου λείπουν βιταμίνες; 

Ποια είναι τα σημάδια που «δείχνουν» ελλείψεις βιταμινών στο σώμα και ποιες βιταμίνες είναι αυτές που πιθανώς λείπουν;
Πώς θα καταλάβω ότι μου λείπουν βιταμίνες;

Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διατροφολόγος

Ο οργανισμός μας είναι ένας σύνθετος μηχανισμός, μέσα στον οποίο επιτελούνται καθημερινά διάφορες διεργασίες, προκειμένου να διατηρείται υγιής. Η πραγματοποίηση αυτών των διεργασιών απαιτεί διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα αποτελούν τα λεγόμενα «μικροθρεπτικά» συστατικά, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και χρειάζεται να τα προσλάβει μέσω της διατροφής.

Όταν λοιπόν δεν προσλαμβάνουμε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή μας ή δεν γίνεται σωστά η απορρόφησή τους από το στομάχι και το λεπτό έντερο (ενδεχομένως και λόγω κάποιας πάθησης όπως η γαστρίτιδα), τότε βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα εμφανίσουμε ελλείψεις. Όταν αυτές οι ελλείψεις είναι σε μεγάλο βαθμό, τότε εκδηλώνονται με διάφορα συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό να αποκωδικοποιούμε αυτά τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα.

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά συμπτώματα από την έλλειψη βιταμινών

Ούλα που αιμορραγούν εύκολα

Εάν παρατηρήσουμε ότι τα ούλα μας ματώνουν εύκολα ή παρουσιάζουμε ουλίτιδα, χωρίς να τα έχουμε βουρτσίσει έντονα, αυτό πιθανότατα να σημαίνει έλλειψη βιταμίνης C.

Τριχόπτωση

Υπάρχουν κάποιες περίοδοι του έτους, φθινόπωρο και άνοιξη κυρίως, που έχουμε μεγαλύτερη απώλεια τριχών. Εάν, όμως, παρατηρήσουμε, ότι χάνουμε καθημερινά πολύ περισσότερες τρίχες από το κανονικό (περίπου 60 τρίχες ανά ημέρα) χωρίς αυτή η απώλεια να είναι εποχική, τότε πιθανότατα αυτό να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου και βιοτίνης.

Νύχια που σπάνε εύκολα

Εάν παρατηρήσουμε ότι τα νύχια μας σπάνε εύκολα ή σχηματίζουν κοιλότητα, τότε πιθανότητα να έχουμε έλλειψη σιδήρου.

Χλωμό δέρμα

Εάν παρατηρήσουμε ότι έχουμε ασυνήθιστα χλωμό χρώμα στο δέρμα μας, τότε ενδέχεται να έχουμε έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12.

Συνεχής κόπωση

Εάν νιώθουμε κούραση, σωματική αδυναμία, μεγάλη ατονία και, πολλές φορές, και τάση για ζαλάδα από τη στιγμή κιόλας που θα σηκωθούμε από το κρεβάτι, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχουμε έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.

Αναιμία

Μία αναιμία οποιασδήποτε μορφής και αιτιολογίας (ανεπάρκεια βιταμίνης Β12,  κακοήθης αναιμία, σιδηροπενική αναιμία) ενδέχεται να εμφανιστεί εξαιτίας έλλειψης σιδήρου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης C.

Κράμπες στα πόδια

Όταν μας πιάνουν συχνά κράμπες στα πόδια, ακόμα και όταν δεν αθλούμαστε, τότε αυτό σχετίζεται με έλλειψη μαγνησίου ένα απαραίτητο μέταλλο στον οργανισμό μας για τη λειτουργία των νεύρων, των μυών, των οστών και των δοντιών. Πέρα από το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το νάτριο, ο φώσφορος και η βιταμίνη D μπορεί να σχετίζονται επίσης με τις κράμπες.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα

Εάν νιώθουμε συχνά μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα άκρα μας, χέρια και πόδια, τότε ενδέχεται να έχουμε έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα σε Β6, Β12 και φυλλικό οξύ. Αυτές οι συγκεκριμένες βιταμίνες παίζουν καίριο ρόλο και στη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα η έλλειψή τους να δημιουργεί ακόμα και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

Μυϊκές διαταραχές

Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε μυϊκή αδυναμία, μυϊκές δονήσεις, μυϊκές συσπάσεις, μυϊκούς σπασμούς, πόνους στις αρθρώσεις και γενικότερα στο σώμα μας. Οι κύριες βιταμίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για αυτές τις καταστάσεις είναι η βιταμίνη Β12 , η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C.

Ξηροδερμία

Εάν δούμε ότι το δέρμα μας είναι ξηρό ή ότι έχουμε έντονη φαγούρα σε διάφορα σημεία του δέρματός μας (χωρίς να συνυπάρχει κάποια δερματική πάθηση), μπορεί να έχουμε έλλειψη της βιταμίνης Α και των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων.

Σημάδια Κατάθλιψης


Πολλές φορές τα σημάδια κατάθλιψης μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη των βιταμινών Β6 και Β12..Αυτό συμβαίνει διότι οι δύο αυτές βιταμίνες, μαζί και με άλλους παράγοντες φυσικά, συμβάλλει στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Ευερεθιστότητα και μελαγχολία

Αρκετές φορές μπορεί να νιώσουμε ότι νευριάζουμε εύκολα και είμαστε αρκετά ευέξαπτοι. Τα συμπτώματα αυτά σε συνδυασμό και με κάποια πιθανή μελαγχολία οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C.

Δυσκολία στην πέψη, κοιλιακός πόνος και πόνος στο στομάχι

Η βιταμίνη Β3 συμμετέχει στον πέψη και το μεταβολισμό συνεπώς έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει επίδραση στην πέψη μας με συνηθέστερες διαταραχές τη ναυτία και τις κράμπες στην κοιλιά. Η  βιταμίνη Β5 από την άλλη είναι υπεύθυνη για πιθανές δυσκολίες στην κατάποση, για κοιλιακό πόνο και πόνο στο στομάχι.

Αδύναμη μνήμη

Πολλές φορές μία αδύναμη μνήμη, η έλλειψη συγκέντρωσης, και η έλλειψη προσοχής, ενδέχεται να οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης Ε και των ω-3 λιπαρών οξέων.

Πονοκέφαλος, ημικρανία

Οι συχνοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης Β12.

Προβλήματα όρασης

Όταν διαπιστώσουμε ότι έχουμε μειωμένη όραση, θολή και περιορισμένη όραση στο λυκόφως και στο σκοτάδι ή μας βρεθεί κάποια βλάβη του αμφιβληστροειδούς (αμφιβληστροειδοπάθεια), τότε πιθανότατα να έχουμε έλλειψη βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε.

Αυξημένη τάση αιμορραγίας

Μία αυξημένη τάση για αιμορραγία, μία αυθόρμητη αιμορραγία στα όργανα και τους ιστούς (συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών αιμορραγιών), η ευκολία σχηματισμού μελανιών και τέλος η αυξημένη απώλεια αίματος από τραυματισμούς, πιθανότατα να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Κ, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Πέρα από την βιταμίνη Κ, και έλλειψη σε βιταμίνη C, επίσης, μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω συμπτώματα.

Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις

Εάν έχουμε προσέξει ότι με το παραμικρό αρρωσταίνουμε ή μας πιάνει συνάχι και είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κρυολογήματα και λοιμώξεις, τότε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έλλειψη βιταμίνης C και ίσως και βιταμίνης Β6.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v