Οι τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Οι καλύτερες τροφές για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα.
Οι τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου - Διατροφολόγος

Η εποχή που διανύουμε, είναι μία περίοδος που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, οπότε θα πρέπει να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τις κατάλληλες τροφές, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό και να τονώσουμε την άμυνα του.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Οι σούπες: Η κοτόσουπα και όλες οι σούπες γενικότερα είναι ένα κλασικό γιατροσόφι για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Ο ζωμός τους είναι ιδιαίτερα ευεργετικός και θρεπτικός, ενώ παράλληλα βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Το κρεμμύδι: Περιέχει μια ουσία με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, την κερκετίνη, η οποία δρα προστατευτικά στην άμυνα του οργανισμού.

Το σκόρδο (όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες): Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αλισίνη, μία ευεργετική ένωση θείου, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και φαίνεται να διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων, ενισχύοντας έτσι την ανοσολογική λειτουργία που εμποδίζει το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη.

Το πορτοκάλι και γενικότερα τα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ): Τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερο εκπρόσωπο τη βιταμίνη C, οι οποίες συμβάλλουν στη θωράκιση και άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε λοιμώξεις.

Τα μύρτιλα: Μια δόση (μια χούφτα ή ένα φλiτζάνι) μύρτιλων παρέχει το 16% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C.

Oι γλυκοπατάτες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, και επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Οι κόκκινες πιπεριές: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αλλά και β-καροτίνη, βιταμίνες οι οποίες συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού μας.

To μπρόκολο: Περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη και η οποία ενεργοποιεί ορισμένα ανοσοκύτταρα με αντιοξειδωτικά γονίδια και ένζυμα για την πρόληψη των ασθενειών. Είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά

Το σπανάκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη που ενισχύουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά λοιμώξεις. Όπως και το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά.

Το καρότο: Εξαιρετικά πλούσια πηγή β-καροτενίου και λιγνίνης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.

Τα μανιτάρια: Έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σελήνιο που βοηθάει στην τόνωση του οργανισμού.

Το ψάρια και κυρίως τα λιπαρά ψάρια: Περιέχουν μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, οι οποίες δρουν σαν σύμμαχοι για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού μας. Αυτές είναι: τα ω-3 λιπαρά, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

Tα οστρακοειδή: Tα οστρακοειδή και ειδικά τα στρείδια, είναι η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ιχνοστοιχείο το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το γιαούρτι: Eπιλέξτε γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς τα λεγόμενα “φιλικά” βακτήρια, τα οποία ενισχύουν συνολικά την ανοσολογική άμυνα του εντέρου, προστατεύουν από τους ιούς  και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης το γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β12) κάτι που βοηθάει επιπλέον στην υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Oι ξηροί καρποί και τα έλαια: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι μία ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Το πράσινο τσάι: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, οι οποίες  καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τον οργανισμό μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της γρίπης και των ιών του κοινού κρυολογήματος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v