11 πολύ καλοί λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος

Σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγοι; Καλή ιδέα. Δείτε ποια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό από μια διατροφή χωρίς κρέας.
11 πολύ καλοί λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος

γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου - Διατροφολόγος

Οι χορτοφαγικές δίαιτες ολοένα και πιο δημοφιλείς  για πολλούς λόγους, όπως οι προσωπικές προτιμήσεις (αποστροφή της γεύσης ή της υφής του κρέατος), η συμπόνοια για τα ζώα, η πίεση από τους συνομηλίκους; , η θρησκεία, η ηθική και η υγεία.

Οι χορτοφαγικές διατροφές, όταν ακολουθούνται σωστά, είναι συνήθως υγιεινές, υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη μιας χορτοφαγικής διατροφής:

•  Λόγω της απουσίας του κρέατος από τη διατροφή ενός χορτοφάγου, μειώνεται η πρόσληψη του κορεσμένου λίπους, το οποίο υπάρχει σε αρκετά ζωικά τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά επεισόδια, η λιπώδης διήθηση, συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου κτλ.

• Το μεγαλύτερο μέρος των τοξινών βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Μία χορτοφαγική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει φυτικές τροφές, σίγουρα μειώνει τις επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα μας.

•  Μία χορτοφαγική διατροφή είναι αρκετά αυξημένη στην πρόσληψη φυτικών ινών μέσω των συγκεκριμένων τροφίμων που αυτή περιλαμβάνει. Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν αρκετές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, κάτι το οποίο επιδρά θετικά στην κινητικότητα του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

• Λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, μια χορτοφαγική διατροφή είναι επίσης πολύ ενισχυμένη στην πρόσληψη βιταμινών (βιταμίνη c, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ), μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο) και ιχνοστοιχείων (σίδηρος, κάλιο).

• Πέρα από τις βιταμίνες, μία χορτοφαγική διατροφή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ισοφλαβόνες, πολυφαινόλες, λυκοπένιο, λουτεϊνη), οι οποίες μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνων και διαβήτη.

• Οι πολλές βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών σε συνδυασμό με τη μείωση των τοξινών σε μία χορτοφαγική διατροφή έχουν θετική επίδραση και στο δέρμα μας καθώς πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνά υπεύθυνες για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κτλ.

• Μία διατροφή χορτοφάγου είναι πλούσια σε τροφές οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας.

• Επιπλέον, η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη πρόσληψη κρέατος και συνεπώς και κορεσμένου λίπους με αυξημένη θνησιμότητα.

• Άνθρωποι που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι, λόγω περισσότερης κατανάλωσης φυτικών ινών που οδηγεί τον οργανισμό πιο εύκολα σε κορεσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνονται μικρότερες μερίδες φαγητού και συνεπώς να προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες.

• Μία χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στις φυτικές τροφές, και χαμηλή σε  λιπαρά είναι μία πολύ καλή διατροφική προσέγγιση για τον έλεγχο του διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως μία διατροφή χαμηλή σε λίπος και χοληστερίνη τους βοηθάει πολύ προς την αποφυγή αυτής της κατάστασης.

Γενικότερα μία χορτοφαγική διατροφή λόγω του γεγονότος ότι περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυτικές τροφές, συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v