ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Η κρητική διατροφή μέσα από τη ματιά του Καζαντζάκη

Οι θησαυροί της κρητικής διατροφής, όπως αναφέρονται στον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη, σε ένα σούπερ ενδιαφέρον αφιέρωμα.

Η κρητική διατροφή μέσα από τη ματιά του Καζαντζάκη

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, τον Καπετάν Μιχάλη του και την κρητική διατροφή υπογράφει ο αρχιτέκτονας, ιστορικός Αρχιτεκτονικής και ιστορικός Τέχνης Κώστας Καζαμιάκης στο Ianos Magazine, το ηλεκτρονικό περιοδικό του Ιανού.

Πρόκειται για μια εις βάθος καταγραφή και σχολιασμό όλων των φαγητών, γλυκών και ποτών που αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης στο πολυαγαπημένο μυθιστόρημα «O καπετάν Μιχάλης».

Το μπόλικο καλό φαί είναι, μαθές, σαν τον άντρα κι αυτό, σαν τα παιδιά, μια μεγάλη παρηγοριά του ανθρώπου
Ο καπετάν Μιχάλης, σελίδα 89

«Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους» ξεκινά το άρθρο. «Η διατροφή αυτή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως ελαιόλαδο που έδινε το ένα τρίτο περίπου της ημερήσιας ενέργειας σε κάθε άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προήρχετο από δημητριακά, κυρίως ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα σε μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα. Αντώνης Καφάτος, απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου των Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη «Κρητική παραδοσιακή Κουζίνα», Εκδ. Καρμάνωρ.

»Η διατροφή των κρητικών στην εποχή του καπετάν Μιχάλη περιλάμβανε: Κρέας( κατσίκια, αρνιά, μοσχάρια, χοιρινά, όρνιθες, πέρδικες, κουνέλια, κυνήγι, λουκάνικα), αυγά, ψάρι, τυριά, αθότυρους, λαδερά, όσπρια, λαχανικά, πατάτες, σαλάτες, ψωμί, παξιμάδια, φρούτα, νηστίσιμα, μπαχαρικά, χόρτα, γλυκά, βραστάρια, κρασί, ρακή, διάφορα ποτά,..Όλα αυτά θα τα βρούμε στις παρακάτω αναφορές του Νίκου Καζαντζάκη για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής».

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στο Ianos Magazine  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η συμπόνοια είναι η βάση της ηθικής"

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος

  • 1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2