Τα "απαγορευμένα" τρόφιμα που μπορείς να φας

Το παν μέτρον άριστο ισχύει και στη διατροφή και αυτές οι… αμαρτίες επιτρέπονται μια στο τόσο.
Τα απαγορευμένα τρόφιμα που μπορείς να φας
Πιες μπύρα κάνει καλό!

Ναι, και πίτσα μπορείς να φας!

Κρασάκι δεν πίνεις; Κακώς!

Όχι, δεν τρελαθήκαμε, ούτε θέλουμε να σας φορτώσουμε θερμίδες και αλκοόλ βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Απλά, κάποιες φορές κάποια τρόφιμα μας κάνουν καλό ή τουλάχιστον όχι τόσο κακό όσο νομίζουμε.

Ποιες διατροφικές αμαρτίες μας επιτρέπονται λοιπόν, αλλά με μέτρο;

Μπύρα

Κι όμως,  η μπύρα κάνει καλό. Αυτό δε σημαίνει πως θα γυρνάτε κάθε βράδυ σπίτι με ένα πάκο παραμάσχαλα, όμως η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των τροφών, ενώ οι λυκίσκοι που περιέχει παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Φυστικοβούτυρο

Μην νιώθετε τύψεις αν θέλετε να βουτήξετε μια στο τόσο με το κουτάλι στο βάζο. Το φυστικοβούτυρο είναι γεμάτο «καλά» λιπαρά, εκείνα που ωφελούν την καρδιά, ενώ σε κάποιες έρευνες φάνηκε πως μπορεί να προλάβει συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Προτιμήστε φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, ή προστιθέμενα λίπη.

Παγωτό

Ναι, μπορεί να έχει αρκετά λιπαρά, συντηρητικά και ζάχαρη, όμως το παγωτό δεν είναι δα και ο… βελζεβούλ. Ιδιαίτερα μάλιστα αν το αγοράσετε από κάποιο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο ή συνοικιακό παγωτατζίδικο, το οποίο χρησιμοποιεί ολόφρεσκο γάλα. Επίσης, στην αγορά πλέον έχουν βγει και light επιλογές, με λιγότερες θερμίδες, χωρίς ζάχαρη.

Στην ίδια κατηγορία υγιεινών παγωτών ανήκουν και τα frozen yogurt, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, χαμηλά σε λακτόζη και ανάλογα την πρώτη ύλη μπορεί να περιέχουν και αρκετά προβιοτικά. Προσοχή μόνο στα τόπινγκς, τα οποία αυξάνουν το θερμιδικό σύνολο. Προτιμήστε ένα παγωμένο γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μέλι ή φρούτα.

Ποπ κορν

Τα λαχταριστά ποπ κορν δεν είναι τόσο «κακά» όσο νομίζουμε. Έχουν αρκετές φυτικές ίνες, και βιταμίνες των συμπλεγμάτων Β και Ε. Προσοχή: αν τα γεμίσετε με βούτυρο και αλάτι, τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο. Αντ’ αυτού, μπορείτε να  τα νοστιμήσετε με πάπρικα, κάρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει.

Μπουρίτο

Το λαχταριστό μεξικάνικο έδεσμα, αν και δεν του φαίνεται, είναι ένα άκρως θρεπτικό γεύμα. Περιλαμβάνει φασόλια πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ρύζι, ψητό κοτόπουλο ή μοσχάρι, γκουακαμόλε από αβοκάντο με «καλά» λιπαρά, τριμμένο τυρί και sour cream. Αν θέλετε να γλιτώσετε θερμίδες, συνιστούμε να αποφύγετε το τριμμένο τυρί και την sour cream.

Πίτσα

Αναλόγως περιεχομένων, η πίτσα μπορεί να είναι άκρως θρεπτική. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι χορτοφαγικής πίτσας, με φρέσκια σάλτσα ντομάτα, τυρί και μπόλικα λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια, ελιές κ.α.) προσφέρει αρκετές βιταμίνες, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Ιδανικά, φτιάξτε τη σπίτι ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της συνταγής.

Ράμεν

Αν είστε φαν των ασιατικών πιάτων, τότε σίγουρα γνωρίζετε το υπέροχο αυτό δημιούργημα, το οποίο κυκλοφορεί και ως έτοιμο και οικονομικό γεύμα – με αρκετές όμως περιττές θερμίδες και συντηρητικά. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να το κάνετε πιο υγιεινό, προσθέτοντας μισή κούπα κατεψυγμένα λαχανικά στα νουντλς ή ακόμα και ένα αυγό και χρησιμοποιώντας λιγότερη από την έτοιμη σκόνη/ σάλτσα και προσθέτοντας λίγη σάλτσα σόγιας.

Κρασί

Κάνει καλό στη… διάθεση μετά από δύο ποτηράκια, αλλά και στην καρδιά, αρκεί να καταναλώνεται κι αυτό με μέτρο ήτοι ένα ποτήρι 2-3 φορές την εβδομάδα. Περιέχει ρεσβερατόλη, ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και το οποίο σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του Αλτσχάιμερ.

Ν. Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v