Σούπερ τροφές για ενέργεια πριν την άσκηση

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το ιδανικό προ-προπονητικό σας γεύμα για σούπερ επιδόσεις; Προτάσεις γευμάτων που δίνουν ενέργεια.
Σούπερ τροφές για ενέργεια πριν την άσκηση
Προσέχετε τη διατροφή σας, γυμνάζετε όλο το σώμα σε κάθε προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα, όμως αν θέλετε το σώμα σας να ανταποκριθεί σωστά σε κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο πρέπει να ξέρετε και τι να φάτε πριν τις προπονήσεις σας.

Η συνταγή είναι αρκετά απλή. Ένα προ-προπονητικό τρόφιμο/γεύμα οφείλει να είναι χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε πρωτεΐνη και αμινοξέα BCAA ώστε να αυξάνει την πρωτεϊνοσύνθεση κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης και πλούσιο σε χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες (εκείνοι που απελευθερώνονται αργά στο αίμα), ώστε να γεμίσουν οι αποθήκες γλυκογόνου στους μύες και να αντέξουν την προπόνηση.

Με βάση τα παραπάνω, δείτε μερικές σούπερ τροφές και συνδυασμούς τροφών που μπορείτε να καταναλώσετε πριν την άσκηση για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της.

Μπανάνα

Η πιο φυσική «ένεση» ενέργειας. Η μπανάνα είναι γεμάτη «καλούς» υδατάνθρακες ήτοι «καύσιμα» για το σώμα, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε Κάλιο, το οποίο βοηθά στην ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Το σώμα δεν αποθηκεύει συνήθως Κάλιο για αρκετή ώρα, επομένως μια μεσαία μπανάνα πριν την προπόνηση κρατούν τα επίπεδα καλίου ψηλά. Συνδυάστε την με ½ κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι μισή ώρα πριν την προπόνηση για έξτρα δόση πρωτεΐνης.

Νιφάδες βρώμης

Με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, και άρα αργή απελευθέρωση υδατανθράκων στο αίμα, οι νιφάδες βρώμης πριν την προπόνηση βοηθούν στο να παραμείνουν σταθερά ψηλά τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Καταναλώστε τις με ½ κεσεδάκι γιαούρτι μισή ώρα πριν την προπόνηση.

Ψωμί ολικής άλεσης

Μια φέτα «μαύρου» ψωμιού αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με πρωτεϊνούχα τρόφιμα ή με τροφές πλούσιες σε ενέργεια. Αλείψτε τη με λίγο μέλι ή μαρμελάδα για ακόμα περισσότερη ενέργεια ή με γαλόπούλα ή/και 1 βραστό αυγό για έξτρα πρωτεΐνη και καταναλώστε 45 λεπτά πριν την προπόνηση.

Γιαούρτι με φρούτα

Τα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, και το γιαούρτι με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Σούπερ συνδυασμός εν ολίγοις για πριν την προπόνηση, μιας και τα φρούτα βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης από τους μύες τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος της προπόνησης. Εναλλακτικά, αντί για γιαούρτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εξίσου θρεπτικό, ελαφρύ και πλούσιο σε πρωτεΐνη cottage cheese.

Ψητό κοτόπουλο με γλυκοπατάτα και μπρόκολο

Το αγαπημένο γεύμα των… bodybuilder έχει λόγο που είναι τέτοιο: το άπαχο πουλερικό δίνει άμεσης απορρόφησης και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, οι γλυκοπατάτες έχουν σύνθετους υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά, ενώ το μπρόκολο αποτελεί πραγματικό θησαυρό βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών. Εν κατακλείδι, ένας σούπερ συνδυασμός τροφών με οτιδήποτε χρειάζεται το σώμα για να ανταπεξέλθει σε μια έντονη προπόνηση. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες προτάσεις, η συγκεκριμένη πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προπόνηση.

Ομελέτα λαχανικών

Ιδανική επιλογή για όσους πηγαίνουν προπόνηση μετά το πρωινό, η ομελέτα με λαχανικά προσφέρει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες λόγω των λαχανικών. Καταναλώστε την τουλάχιστον μία ώρα πριν την προπόνηση.

Ν. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v