Μήπως κάνεις αυτά τα λάθη στη διατροφή σου;

Νομίζεις ότι τρως υγιεινά; Χμ, ξανασκέψου το. Είναι πολύ πιθανό αρκετές επιλογές που κάνεις να σου κοστίζουν σε… κιλά.
Μήπως κάνεις αυτά τα λάθη στη διατροφή σου;
Η σωστή διατροφή είναι, μεν, απλή, κρύβει όμως και παγίδες. Είμαστε σίγουροι πως όλο και σε κάποια από αυτές θα πέσεις είτε χάνοντας θρεπτικά συστατικά, είτε φορτώνοντας το σώμα σου με περιττές θερμίδες.

Συνέχισε να διαβάζεις και ίσως εκπλαγείς.

Έχουν και τα «καλά» τα όριά τους

Αβοκάντο, ξηροί καρποί, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο… δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά σου. Αλλά αν το παρακάνεις με τις μερίδες – λάδι με το… τσουβάλι στο φαγητό, ένα ολόκληρο αβοκάντο στη σαλάτα, ξηρούς καρπούς με τις χούφτες στη δουλειά – θα φτάσεις σε σημείο ακόμα και τα «καλά» λιπαρά να σου βάλουν μπόλικα «κακά» κιλά.

O καφές σου σε έχει θολώσει

Είσαι από εκείνους που δεν ξυπνούν αν δεν πιούν έναν γκαϊφέ, που λένε και τα Ημισκούμπρια; Δεν είναι κακό,  ίσα ίσα ένα φλιτζάνι το πρωί έχει αποδειχθεί ότι περιέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αλλά αν κάθε φορά που παραγγέλνεις καφέ βάζεις επιπλέον σιρόπια, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή - ενδέχεται να πάθεις ένα μικρό σοκ όταν κάτσεις και τα βάλεις κάτω και δεις με πόσες θερμίδες σε επιβαρύνει «ένα καφεδάκι μωρέ». Ένας φραπουτσίνο, για παράδειγμα, μπορεί να έχει μέχρι και 400 θερμίδες. 

Τα έκανες σαλάτα;

Τίποτα κακό με μια σαλατούλα, σωστά; Εξαρτάται. Αν επιλέξεις μια «καθαρή», απλή σαλάτα, χωρίς πρόσθετα τότε όλα καλά. Από την άλλη πλευρά όμως, οι σαλάτες – ιδιαίτερα όσες παραγγέλνεις από  έξω  ή τρως έξω - είναι συχνά τίγκα στις θερμίδες και στα λιπαρά: κρεμώδη ντρέσινγκ, κρουτόν, ξηροί καρποί, μπόλικο ελαιόλαδο. Και καταλήγεις από το «μια σαλατούλα έφαγα μωρέ», στο «μα γιατί δεν πέφτει η ζυγαριά, αφού τρώω ελαφριά». Μια Ceasar's, για παράδειγμα, μπορεί να σε φορτώσει με περίπου 600 θερμίδες σε μια γενναία μερίδα.

Αφήνεις τις βιταμίνες να πάνε χαμένες

Πολλοί διαδεδομένοι τρόποι μαγειρέματος των λαχανικών σε μπλοκάρουν από το να πάρεις τα θρεπτικά τους συστατικά στον κατάλληλο βαθμό. Αν εξαιρέσεις τις ντομάτες, στις οποίες η υψηλή θερμοκρασία αλλάζει τη σύσταση του λυκοπένιου, έτσι ώστε να το απορροφά το σώμα μας καλύτερα, το σπανάκι ας πούμε δεν χρειάζεται βράσιμο, αφού χάνει σημαντικό ποσοστό των φυτοθρεπτικών του συστατικών, ενώ τα περισσότερα λαχανικά δεν κάνει να τα παραβράζεις. Το σκόρδο, επίσης, περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται αλισίνη, το οποίο χαραμίζεται όταν το ρίξεις στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι. Περισσότερα εδώ

Υγιεινό; Δε νομίζω Τάκη

Η παγίδα είναι γνωστή: όχι και τόσο υγιεινά τρόφιμα πλασάρονται ως τέτοια με παραπλανητικές ετικέτες τύπου «χαμηλών λιπαρών», «πλούσιο σε ωμέγα-3» ή «ολικής άλεσης». Η προσθήκη μικρής ποσότητας ενός υγιεινού συστατικού σε ένα ανθυγιεινό προϊόν δεν το κάνει όμως αυτομάτως υγιεινό. Διάβαζε καλά λοιπόν τις ετικέτες των τροφίμων με τα συστατικά τους, αφού ακόμα και «υγιεινές» τροφές, μπορεί να είναι πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένα άλευρα και άλλα, όχι και τόσο υγιεινά, συστατικά.

Τρως αποξηραμένα φρούτα

Φρουτάκια είναι κι αυτά, άρα υγιεινά σωστά; Όχι πάντα. Η πλειοψηφία των αποξηραμένων φρούτων του εμπορίου έχουν προστιθέμενα σάκχαρα τα οποία τα κάνουν μεν πεντανόστιμα, τους δίνουν όμως και αρκετές έξτρα θερμίδες που πλησιάζουν εκείνες μιας καραμέλας και μάλιστα πολλαπλασιάζονται αφού δύσκολα θα φας μόνο ένα. Επίσης, οι ίνες του φρέσκου φρούτου έχουν περισσότερη ακεραιότητα και περιεχόμενο σε νερό, κάτι που τα καθιστά πιο χορταστικά και καλύτερα για την υγεία του πεπτικού. Αν παρ’ όλα αυτά θες να τρως αποξηραμένα, επίλεξε αυτά που δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης. Δες περισσότερα εδώ

Πετάς τις φλούδες

Κάποια φρούτα έχουν φλούδες που κρύβουν μπόλικα θρεπτικά συστατικά, αλλά εσύ επιμένεις να τις πετάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα μήλα. Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, 8,4 mg βιταμίνης C και 98 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α, ενώ είναι πλούσια σε κερσετίνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων. Λιγότερο γνωστό παράδειγμα, η μπανάνα. Το ήξερες ότι το «περιτύλιγμα» της μπανάνας περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β6 και Β12, καθώς και μαγνήσιο και κάλιο; Εντάξει δεν είναι ανάγκη να την φας ωμή, όπως οι λαοί της Ανατολής. Μπορείς όμως να την ψήσεις, να την βάλεις σε smoothies ή να την βράσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v