Τα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Τυρόπιτες από τον φούρνο, καφές με άδειο στομάχι, δημητριακά με το… κιλό και μερικά ακόμα λάθη που καταστρέφουν το πρώτο γεύμα της ημέρας.
Τα λάθη που κάνεις στο πρωινό
Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διατροφολόγος

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε, μας δίνει ενέργεια, μας βοηθάει να αποδίδουμε καλύτερα σε ό,τι κάνουμε αργότερα μέσα στην ημέρα, μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και μας φτιάχνει τη διάθεση.

Όλα αυτά όμως ισχύουν στην περίπτωση που το πρωινό είναι θρεπτικό και υγιεινό. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας.

Ποια είναι λοιπόν τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην επιλογή του;

* Κάτι σφολιατοειδές από το φούρνο. Σίγουρα δεν υπάρχει νοστιμότερο πράγμα από το να πάρουμε κάποια τυρόπιτα, σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, κιμαδόπιτα από το φούρνο της γειτονιάς μας στο δρόμο για τη δουλειά. Μία τέτοια επιλογή όμως είναι αρκετά επιβαρυμένη σε κορεσμένα και trans λιπαρά, συνεπώς και σε θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα γεμίζει τον οργανισμό μας με τοξίνες από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας. Συνήθως, μάλιστα μας αρέσει να συνοδεύουμε αυτό το σφολιατοειδές με κάποιο σοκολατούχο ρόφημα του εμπορίου, το οποίο πάλι δεν είναι από τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές, γιατί προέρχεται από αμφιβόλου προέλευσης γάλα.

* Κρουασάν είτε βουτύρου είτε με γέμιση σοκολάτας. Είναι μία επιλογή που έχει αρκετά κορεσμένα και trans λιπαρά, οπότε μας επιβαρύνει πολύ θερμιδικά. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται και το τσουρέκι, το οποίο μάλιστα αρκετοί συνηθίζουν να αλείφουν με βούτυρο, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμιδικό του περιεχόμενο.

* Πρωινό που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο επεξεργασμένους υδατάνθρακες στη μορφή γλυκών και όχι κάποια πηγή πρωτεϊνης: Τηγανίτες, κέικ, μπισκότα, ντόνατς, όλες δημοφιλείς επιλογές για πρωινό, που προσφέρουν, λόγω της απότομης αύξησης του ζαχάρου, παροδική ικανοποίηση της πείνας και σύντομα θα μας κάνουν να πεινάσουμε. Αν το πρωινό μας δεν περιλαμβάνει κάποια πρωτεΐνη (που περιέχεται στο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα αβγά) τότε δεν θα δούμε ουσιαστική διαφορά στην ενέργειά μας, ενώ λίγο μετά την κατανάλωση των παραπάνω λιπαρών σνακ θα πεινάσουμε πάλι.

* Σκέτος καφές, Πολλοί από εμάς λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε συνηθίσει να πίνουμε μόνο σκέτο καφέ για πρωινό και καμία στερεά τροφή. Αυτό είναι πολύ λάθος, διότι ο οργανισμός μας πέρα από την καφεϊνη του καφέ, που θα μας τονώσει για το ξεκίνημα της ημέρας, θέλει και κάποια στερεά τροφή για να εφοδιαστεί με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, ο καφές με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνουμε το μέγεθος του στρες μας. Τέλος, εάν είμαστε από αυτούς  που πίνουν καφέ τους με πολλή ζάχαρη, επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολλές θερμίδες.

* Αρκετοί από εμάς κάνουμε το λάθος και βάζουμε με το μάτι τα δημητριακά στο μπολ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα συνήθως να ξεφεύγουμε πολύ ως προς την ποσότητα. Τα δημητριακά όσο υγιεινά και αν παρουσιάζονται ότι είναι, δεν παύει να έχουν πολλή  ζάχαρη και να αποδίδουν πολλές θερμίδες χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε.

* Στο ψωμί και τις φρυγανιές του πρωινού όταν τις αλείφουμε με μεγάλη ποσότητα βουτύρου ή μαργαρίνης, προσλαμβάνουμε πολύ κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση δεν κάνουμε καλό, αλλά επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολύ λίπος και θερμίδες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v