Μύθοι και αλήθειες για την γρήγορη απώλεια βάρους

Παχαίνει το βραδινό; Αδυνατίζουμε πιο γρήγορα αν παραλείπουμε γεύματα; Η ειδικός ξεδιαλύνει μεγάλους μύθους για το αδυνάτισμα.
Μύθοι και αλήθειες για την γρήγορη απώλεια βάρους

Η γρήγορη απώλεια βάρους συνήθως συνοδεύεται από μια σειρά μύθων και παρανοήσεων. Η διατροφολόγος Χριστίνα Αλεξοπούλου μας βοηθά να τους ξεδιαλύνουμε μια και καλή.


Μύθος: Το βραδινό παχαίνει και καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε προκειμένου να χάσουμε γρήγορα βάρος

Αλήθεια: Το βραδινό είναι απαραίτητο σε μία ισορροπημένη διατροφή και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αρκεί να μην είναι επιβαρυμένο σε υδατάνθρακες, να είναι κάτι ελαφρύ και να αποτελείται από σαλάτα και πρωτεΐνη. Καλές επιλογές βραδινών είναι μία τονοσαλάτα, μία σαλάτα με κοτόπουλο, μία σαλάτα με 2 αυγά βραστά, μία ομελέτα.

Μύθος: Εάν παραλείπουμε κάποια γεύματα μέσα στην ημέρα θα χάσουμε πιο εύκολα κιλά

Αλήθεια: Αυτή είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι, θεωρώντας ότι μειώνοντας τα γεύματα της ημέρας και συνεπώς την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων θα χάσουμε πιο εύκολα βάρος. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι με τα μικρά και συχνά γεύματα (5 συνολικά γεύματα και σνακ) πετυχαίνουμε μία διαρκής κίνηση του μεταβολισμού μας και συνεπώς διαρκής καύση θερμίδων, ενώ καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε ομαλές αυξομειώσεις στο ζάχαρο του οργανισμού.

Μύθος: Η σαλάτα δεν κάνει να είναι μόνη της σαν συνοδευτικό της πρωτεΐνης στο κυρίως γεύμα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο αμυλούχο συνοδευτικό πχ ρύζι, κριθαράκι, πατάτες.

Αλήθεια: Η σαλάτα μπορεί κάλλιστα να συνοδέψει το κρέας του μεσημεριανού μας γεύματος χωρίς κάποια άλλη υδατανθρακική πηγή. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε αρκετές θερμίδες, ενώ επιπρόσθετα η σαλάτα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει μας χορταίνει.

Μύθος: Θα πρέπει να βάζουμε συγκεκριμένη ποσότητα λαχανικών στο γεύμα μας

Αλήθεια: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιορισμός στην ποσότητα των λαχανικών που θα βάλετε στη σαλάτα του γεύματός σας, όπως επίσης δεν υπάρχει και κανένας περιορισμός στους συνδυασμούς των λαχανικών που θα κάνετε.

Μύθος: Επειδή το ελαιόλαδο είναι υγιεινό (έχει καλά λιπαρά), μπορούμε να καταναλώνουμε όσο θέλουμε στα γεύματα της ημέρας


Αλήθεια: Το ελαιόλαδο ναι μεν είναι πολύ θρεπτικό εξαιτίας των καλών λιπαρών που έχει, παρ΄όλα αυτά έχει αρκετές θερμίδες (1 κουτ. της σούπας έχει 135 Kcals), οπότε θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο στο μαγείρεμα και στη σαλάτα. Συνεπώς, καλό θα είναι να μην ξεπερνάμε την 1 κουτ. της σούπας για το κυρίως γεύμα της ημέρας.

Μύθος: Η κατανάλωση πολλών φρούτων μέσα στην ημέρα δεν θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος

Αλήθεια: Η κατανάλωση πολλών και διαφορετικών φρούτων θα μας βοηθήσει σε μία γρήγορη απώλεια βάρους αφού μας παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, ενώ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μας χορταίνουν πολύ και συνεπώς προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.

Μύθος: Η υψηλή κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 1,5 λίτρο) δεν επηρεάζει τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Αλήθεια: Η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας μας βοηθάει στο να χάσουμε βάρος, διότι μέσω της συχνής ούρησης φεύγουν οι πιθανές κατακρατήσεις από το σώμα μας και συνεπώς ξεπρηζόμαστε. Πολλές φορές είναι τα παραπάνω υγρά που συσσωρεύονται στο σώμα μας που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό μας να χάσει βάρος και όχι η διατροφή από μόνη της.

Μύθος: Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος

Αλήθεια: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ φυσικά και επηρεάζει την προσπάθειά μας να χάσουμε γρήγορα κιλά. Και αυτό γιατί η αλκοόλη, βασικό συστατικό όλων των αλκοολούχων ποτών, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος, δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και να μπλοκάρει το βάρος. Όταν θέλουμε να δούμε την ένδειξη στη ζυγαριά να πέφτει, καλό θα είναι να περιορίσουμε το αλκοόλ όσο περισσότερο μπορούμε πχ 1 φορά/εβδομάδα από 1 ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v