Τα χειρότερα τρόφιμα για την υγεία σου

Θες να είσαι υγιής; Τότε απόφυγε αυτά τα τρόφιμα, διαλέγοντας τις πιο θρεπτικές και ακίνδυνες εναλλακτικές τους.
Τα χειρότερα τρόφιμα για την υγεία σου
Αν θες να χάσεις βάρος και να προλάβεις τυχόν προβλήματα με την υγεία σου που σχετίζονται με την κακή διατροφή, τότε καλό θα ήταν να αφαιρέσεις τα παρακάτω τρόφιμα/ροφήματα από τη διατροφή σου.

Ροφήματα με ζάχαρη

Κατά πολλούς, ένας από τους σημαντικότερους λόγους παχυσαρκίας στη σύγχρονη διατροφή. Οι «υγρές θερμίδες» μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ενώ σε μεγάλες ποσότητες η ζάχαρη που περιέχουν συνδέεται με λιπώδη διήθηση ήπατος.

Εναλλακτικά: Πιες νερό, μη ζαχαρούχα αναψυκτικά, καφέ ή τσάι

Οι περισσότερες πίτσες

Το δημοφιλές junk food στην εμπορική του μορφή είναι γεμάτο ανθυγιεινά συστατικά, όπως η επεξεργασμένη ζύμη και τα επεξεργασμένα κρέατα/αλλαντικά. Επίσης είναι υπερβολικά πλούσια σε θερμίδες.

Εναλλακτικά: Φτιάξε στο σπίτι σου μία, επιλέγοντας μη επεξεργασμένα προϊόντα

Λευκό ψωμί

Τα περισσότερα ψωμιά του εμπορίου είναι ανθυγιεινά αν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα αφού κατασκευάζονται από επεξεργασμένο αλεύρι, χαμηλό σε φυτικές ίνες, το οποίο προκαλεί απότομη αύξηση στο σάκχαρο στο αίμα.

Εναλλακτικά: Προτίμησε ψωμί ολικής άλεσης ει δυνατόν χωρίς ζάχαρη

Δημητριακά με ζάχαρη

Πλασάρονται ως «υγιεινά», όμως είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα σιτηρά σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν τις ίδιες ή και παραπάνω θερμίδες με ένα γλυκό.

Εναλλακτικά: Διάλεξε δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και πλούσια σε ίνες, όπως η βρώμη ή το μούσλι χωρίς ζάχαρη

Πατάτες τηγανιτές και πατατάκια

Ενώ οι κανονικές, ολόκληρες πατάτες είναι αρκετά υγιεινές, η τηγανιτή εκδοχή τους είναι υψηλή σε θερμίδες και εύκολη στην κατανάλωση, κάτι που σε βάθος χρόνου οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Επίσης, τα τηγανιτά τρόφιμα περιέχουν μεγάλα ποσοστά ακρυλαμίδιου, μιας ουσίας που συνδέεται με καρκινογένεση. 

Εναλλακτικά: Κόψε γλυκοπατάτες ή πατάτες σε στίκς και ψήστες στον φούρνο με μυρωδικά

Κουλουράκια, κέικ και προϊόντα ζύμης

Τα συσκευασμένα αυτά τρόφιμα, αλλά και οι πάσης φύσεως τυρόπιτες ή προϊόντα με έτοιμη ζύμη κατασκευάζονται με επεξεργασμένη ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι και επιπλέον λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των άκρως ανθυγιεινών τρανς λιπαρών

Εναλλακτικά: Αν θες οπωσδήποτε κάτι γλυκό, φάε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη

Παγωτά

Είναι νόστιμα, αλλά γεμάτα ζάχαρη, κάτι που αφ’ ενός τα κάνει πλούσια σε όχι και τόσο καλές θερμίδες, αφ’ ετέρου οδηγεί στην υπερκατανάλωσή τους αυξάνοντας τον συνολικό όγκο θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα.

Εναλλακτικά: Προτίμησε παγωτά χωρίς ζάχαρη ή φτιάξε το δικό σου χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα και λιγότερη ζάχαρη

Σοκολάτες

Πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένα λιπαρά και υδατάνθρακες και παντελώς «κενές» σε θρεπτικά συστατικά, οι σοκολάτες του εμπορίου είναι «βόμβες» θερμίδων.

Εναλλακτικά: Φάε ένα φρούτο ή ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας

Επεξεργασμένο κρέας

Σε αντίθεση με το μη επεξεργασμένο κρέας το οποίο είναι άκρως θρεπτικό, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων στην υγεία όπως καρκίνος του εντέρου, διαβήτης τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

Εναλλακτικά: Αν θες να φας μπέικον, πεπερόνι ή λουκάνικο, τουλάχιστον επίλεξε κάποιο τοπικό κρεοπωλείο, για το οποίο είσαι σίγουρος για την ποιότητα των πρώτων υλών

Επεξεργασμένα τυριά

Και εδώ, το κανονικό τυρί είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, σαν να πίνουμε ένα ποτήρι γάλα, όμως τα πάσης φύσεως επεξεργασμένα τυριά (βλ. τυρί για νάτσος) δεν έχουν καμία σχέση. Έχουν επεξεργαστεί χημικά για να έχουν υφή και εμφάνιση τυριού και είναι γεμάτα θερμίδες.

Εναλλακτικά: Φάε κανονικό τυρί, φέτα, γραβιέρα, κότατζ κ.α.

Πηγή: Healthline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v