ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Ποιες τροφές «καίνε» θερμίδες;

Συγκεκριμένα τρόφιμα και ουσίες αν καταναλωθούν δίνουν στο σώμα μας μια έξτρα ώθηση για να κάψει μερικές παραπάνω θερμίδες. Ποια είναι;

Ποιες τροφές «καίνε» θερμίδες;

Το σώμα μας για να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνουμε τις διασπά μέσα από τη διαδικασία της πέψης.

Η διαδικασία αυτή ως ένα βαθμό «καίει» κάποιες θερμίδες και προκαλεί – ανάλογα με το είδος της τροφής – μια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος, την λεγόμενη «θερμογένεση».

Μην περιμένετε κάποιο εντυπωσιακό νούμερο καμμένων θερμίδων, απλά λίγες θερμίδες παραπάνω για συγεκριμένα τρόφιμα και κατηγορίες τροφίμων, συγκριτικά με τις υπόλοιπες τροφές.

Σε γενικές γραμμές, η ποσοστιαία αύξηση στην ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με το βασικό μεταβολικό ρυθμό εξαιτίας της τροφογενούς θερμογενεσης έχει υπολογιστεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 5% -15%, ένα αρκετά μικρό ποσοτό. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

Δείτε παρακάτω ποιες τροφές έχουν μια επιπλέον «μεταβολική» δράση.

Προϊόντα ολικής άλεσηςΤο σώμα για να διασπάσει τις τροφές ολικής άλεσης – βρώμη, καστανό ρύζι, δημητριακά - καταναλώνει τον διπλάσιο αριθμό θερμίδων σε σχέση με τις επεξεργασμένες τροφές.

Άπαχο κρέαςΗ πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογενετική δράση: το σώμα καίει περίπου το 30% των θερμίδων που έχουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το ψάρι κ.α. κατά τη διάρκεια της πέψης. Ενδεικτικά, ένα στήθος κοτόπουλου 300 θερμίδων «καίει» περί τις 90 θερμίδες όταν πέπτεται.

Πράσινο τσάι

Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, η ουσία EGCG που βρίσκεται στο πράσινο τσάι βοηθάει στο να αυξηθεί στιγμιαία ο μεταβολισμός κατά 4% για μια ώρα μετά την κατανάλωσή του.

Φακές

Πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες, οι φακές αποτελούν το καλύτερο «φυτικό πακέτο» για ενισχυμένο μεταβολισμό.

Καυτερές πιπεριέςΗ καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές, φαίνεται να αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος όταν καταναλώνεται, επιταχύνοντας σε μικρό βαθμό την καύση θερμίδων. Η δράση της είναι ίδια είτε οι πιπεριές είναι σε σκόνη, μαγειρεμένες ή ωμές.

Καφές

Χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, ο καφές είναι ένα άκρως χρήσιμο όπλο τόσο για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης όσο και για την αύξηση της θερμογένεσης στο σώμα. Αυτό το επιτυγχάνει αυξάνοντας σε μικρό ποσοστό την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και τη συχνότητα αναπνοής.

ΑυγάΠέρα από χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία όπως αναφέραμε παραπάνω αυξάνει τον βαθμό με τον οποίο το σώμα «καίει» θερμίδες. Επίσης είναι πάμφθηνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY