ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Γιατί δεν πρέπει να χαλάς τα λεφτά σου σε λιποδιαλύτες

Σκέφτεσαι να αγοράσεις κάποιον «λιποδιαλύτη» της αγοράς; Διάβασε πρώτα αυτό, πριν δώσεις τα λεφτά σου.

Γιατί δεν πρέπει να χαλάς τα λεφτά σου σε λιποδιαλύτες

Αυτήν την περίοδο οι λιποδιαλύτες σε φαρμακεία και καταστήματα συμπληρωμάτων παίρνουν τα πάνω τους.

Σκευάσματα τα οποία συνδυάζουν συνήθως λ- καρνιτίνη, CLA, καφεΐνη, εκχύλισμα από πράσινο τσάι και κάποιες άλλες «θερμογενετικές», όπως αναφέρονται, ουσίες υπόσχονται αδυνάτισμα και κάψιμο λίπους.

Τι καλύτερο για ένα καλοσχηματισμένο κορμί εν όψει καλοκαιριού; Θα αναρωτηθείς. Το κόστος τους κυμαίνεται από 10-20€, ενώ κυκλοφορούν συνήθως σε μορφή χαπιών, τα οποία λαμβάνονται είτε 1-3 φορές μέσα στη μέρα, είτε πριν την άσκηση.

Βοηθούν στο να αποκτήσεις κορμί «φέτες»; Η απάντηση μάλλον δε θα σε ευχαριστήσει.

«Κάποιες από αυτές τις ουσίες βοηθούν μεν στην αύξηση της χρήσης του λίπους ως ενέργεια, όμως οι έρευνες στις οποίες στηρίζονται αφορούν ποντίκια και ένας περιορισμένος αριθμός αυτών που αφορούν ανθρώπους έχει γίνει με τη χρήση τεράστιας ποσότητας από αυτές τις ουσίες, ποσότητας που δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο συμπλήρωμα, ενώ τα αποτελέσματα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά», αναφέρει ο κ. Σπύρος Μεθενίτης, διδάκτορας στην Εργοφυσιολογία της άσκησης.Εν οίγοις, θα πρέπει να πάρετε ένα… βυτίο από αυτές τις ουσίες για να δείτε ένα ελάχιστο αποτέλεσμα στην καύση θερμίδων.

Την πιο θετική επίδραση φαίνεται να έχει η καφεΐνη, όμως σύμφωνα με τις μελέτες το αποτέλεσμα αυτό αμφισβητείται αν είναι ουσιαστικό ή όχι. Όσες μεταναλύσεις έχουν γίνει πάνω στο θέμα, δείχνουν ότι ακόμα και η καφεΐνη, έχει μικρή ουσιαστική συνεισφορά στον μεταβολισμό του λίπους, ακόμα και σε άτομα τα οποία ξεκινούν τώρα γυμναστική.

Επίσης, η εργογόνος δράση της – ήτοι η δράση που έχει στην αθλητική απόδοση – δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα ακόμα και η ενίσχυση της αθλητικης απόδοσης εξαρτάται σημαντικά από το αν κάποιος ανταποκρίνεται ή όχι στην ουσία: η καφεΐνη δεν επιδρά το ίδιο σε κάθε άτομο. 

Όσον αφορά το κομμάτι της θερμογένεσης, την οποία χρησιμοποιούν αρκετά από αυτά τα σκευάσματα για να πείσουν πως όντως «καίνε» λίπος, ούτε εδώ υπάρχουν σημαντικά κλινικά ευρήματα που να δικαιολογούν τον ισχυρισμό. Μην περιμένετε δηλαδή καταναλώνοντας ένα μείγμα «λιποδιαλυτών» να αυξήσετε τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό από τις 1800 θερμίδες στις 2500.

«Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων δε θα ωφεληθούν ουσιαστικά από την κατανάλωση τέτοιων συμπληρωμάτων. Ίσως οι υπερβολικά παχύσαρκοι αν σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση πάρουν συμπλήρωμα, να αυξήσουν σε ένα ποσοστό 2% την μείωση του λίπους τους, όμως σαν επένδυση δεν αξίζει», τονίζει ο κ. Μεθενίτης, και αναφέρεται στους ισχυρισμούς περί «μείωσης του κοιλιακού λίπους», οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνται από αυτά τα σκευάσματα:

«Ξέρουμε πως δεν έχει βρεθεί κάποια ουσία που να επηρεάζει σημαντικά τη συσσώρευση του τοπικού λίπους. Ο οργανισμός αν καταναλώσει λίπος θα το καταναλώσει από όλο το σώμα.

Συμπερασματικά, κράτα τα λεφτά σου και επένδυσέ τα σε μια καλή διατροφή και προπόνηση, τίποτα άλλο. Στο κομμάτι της διατροφής, φρόντισε να ακολουθήσεις μια ολιγοθερμιδική προσέγγιση βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο, ενώ στο κομμάτι της άσκησης επέλεξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης και μία αερόβιας.

Και για να κλείσουμε, χρησιμοποιώντας ένα από τα ευρέως διαδεδομένα «λιποδιαλυτικά» συστατικά αρκετών σκευασμάτων, το πράσινο τσάι δηλαδή:

Ο μόνος τρόπος να αδυνατίσεις με το πράσινο τσάι, είναι να το μαζέψεις ο ίδιος.


Κάψιμο λίπους επι τω έργω...


Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Γιατί η ζωή επιμένει να μου δίνει μαθήματα που δεν έχω καμιά διάθεση να μάθω;"

Ashleigh Brilliant, Βρετανός σκιτσογράφος & γνωμικογράφος

  • 1893 - Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2