10 τρόποι για να μην παρατήσεις τη δίαιτα

Θέλεις να χάσεις βάρος και να το κρατήσεις; Δες 10 συμβουλές που οφείλεις να ακολουθείς για να έχεις αποτελέσματα.
10 τρόποι για να μην παρατήσεις τη δίαιτα
Τόσο παρεξηγημένη έννοια για πολλούς, η «δίαιτα» συνδυάζεται – κακώς – με εικόνες από νερόβραστα λαχανικά, μικρές μερίδες πείνας, πολύ πείνα και στέρηση, κοινωνική απομόνωση.

Η «διατροφή» από την άλλη είναι μια σαφώς πιο… όμορφη λέξη. Εν ολίγοις, για να έχεις μόνιμα αποτελέσματα δε θα πρέπει να κάνεις δίαιτα, αλλά να παραμείνεις πειθαρχημένος σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Εύκολο να στα λέμε, θα μου πεις. Δύσκολο να τα κάνεις πράξη. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να παραμείνεις πιστός σε μια σωστή διατροφή που θα σε κάνει να πετύχεις τους στόχους σου.

Δες μερικούς παρακάτω.

Παρ’ το σιγά σιγά

Δεν υπάρχει λόγος να τα κάνεις όλα τέλεια από την αρχή και να αλλάξεις άρδην τη διατροφή σου. Λίγο λίγο και σιγά σιγά προχώρα σε αλλαγές – κόψε π.χ. τα αναψυκτικά και πιες νερό ή αντικατέστησε τα παχυντικά σνακ με φρούτα. Μόλις προσαρμοστείς στις μικρές αυτές αλλαγές, κάνε και άλλες τις επόμενες εβδομάδες. Η μικρή και σταδιακή αυτή πρόοδος είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Μην είσαι αυστηρός

Δίαιτες αστραπή που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με ελάχιστες θερμίδες ανά ημέρα, δίαιτες αποτοξίνωση, χημικές δίαιτες. Μην την πατήσεις και ακολουθήσεις κάποια από αυτές. Είναι, μεν, αποτελεσματικές για άμεσα αποτελέσματα όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κανείς δεν μπορεί να τις ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα και σχεδόν όλοι όσοι τις κάνουν παίρνουν αμέσως πίσω τα κιλά που έχασαν με αυτές. Μην πέσεις στην παγίδα του «χάνω γρήγορα κιλά».

Επίλεξε τροφές που σου αρέσουν

Μισείς τις σαλάτες; Μην τις έχεις ως βασικό τρόφιμο στη νέα σου διαστροφή. Μην καταναλώνεις τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή σου κάνουν καλό – τρώγε τα επειδή είναι υγιεινά αλλά και επειδή σου αρέσουν. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει το ψάρι, το κρέας, και η βρώμη, σε άλλους τα όσπρια, οι σαλάτες και τα τυριά. Βρες τις υγιεινές τροφές που σου αρέσουν και είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να μείνεις πειθαρχημένος στη διατροφή σου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τίμα το ταπεράκι σου

Έχε πάντα μαζί σου υγιεινές τροφές όπου κι αν πας. Είτε αυτό σημαίνει να’χεις σε ταπεράκι φρούτα ή ξηρούς καρπούς όταν είσαι συνέχεια στον δρόμο είτε να μαγειρεύεις από την αρχή της εβδομάδας τα γεύματα και να τα κρατάς σε ταπεράκια στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Το ταπεράκι στη δουλειά, όσο ταλαιπωρία και αν σου φαίνεται, είναι μονόδρομος για να αποφύγεις πειρασμούς όπως τα γλυκά που έφερε ο κυρ Στέφανος για τη γιορτή σου και η κυρά Σοφία για τα γενέθλια της κόρης της.

Φάε πριν βγεις

Κάλεσμα σε εστιατόριο; Προσπάθησε να φας κάτι πριν βγεις. Έτσι δε θα πεινάς και θα μειώσεις τις πιθανότητες να πέσεις με τα μούτρα στο – παχυντικό – φαγητό. Μπορείς να πάρεις μια σαλάτα ή ψάρι με ψητά λαχανικά ή κάποιο ορεκτικό και παράλληλα να μη φανείς ο περίεργος της παρέας γειώνοντάς τους λέγοντας «εγώ παιδιά δε θα έρθω, κάνω διατροφή, σόρι».

Μην μένεις άφαγος

Αν μένεις πολλές ώρες χωρίς φαγητό, οι πιθανότητες να φας σαβούρα αυξάνονται μιας και τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σου είναι τόσο χαμηλά που δίνουν σήμα στον εγκέφαλό σου να καταναλώσεις άμεσα κάτι με ζάχαρη – ή επεξεργασμένο υδατάνθρακα. Όταν πεινάς πολύ, τα γλυκάκια και πάσης φύσεως «μπινελίκια» σε σαγηνεύουν με την παχυντική τους γοητεία. Κατανάλωσε λοιπόν μικρά σνακ μέσα στη μέρα ή μικρά γεύματα ώστε να μην πεινάς (πολύ).

Πες «ναι» στις αμαρτίες

Δεν είναι κακό μια φορά την εβδομάδα να φας κάτι παχυντικό που σου αρέσει. Μη νιώσεις τύψεις, μην τρέξεις κατευθείαν στον διάδρομο, μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου, μην σε παίρνει από κάτω. Θες να φας σοκολάτα; Φάτην! Δε θα καταστραφεί με μια σοκολάτα η διατροφή σου. Αρκεί στα επόμενα γεύματά σου να κρατήσεις την ισορροπία.

Βρες νόστιμες εναλλακτικές για τις αδυναμίες σου

Είσαι γλυκατζής αθεράπευτος; Κάθε φορά που στα «σκάει» να φας γλυκάκι, φάε ένα φρούτο. Οποιαδήποτε κι αν είναι η διατροφική σου αδυναμία, βρες μια εναλλακτική που θα ικανοποιήσει τη λιγούρα σου, χωρίς να σε φορτώσει όμως με πολλές θερμίδες.

Καθάρισε το σπίτι από τη «σαβούρα»

Αντίο πατατάκια! Αντίο γαριδάκια και λοιπά παχυντικά σνακ, βζζζιούν! Αν τα έχεις διαθέσιμα σε ντουλάπια και συρτάρια το πιθανότερο είναι ότι θα υποκύψεις στον πειρασμό να τα φας όλα. Καθάρισε λοιπόν το ψυγείο και τα ντουλάπια σου από κρακεράκια, κέικ, γλυκάκια, προϊόντα ζύμης, σφολιατοειδή κ.ο.κ.

Μην εμπιστεύεσαι πάντα τη ζυγαριά

Ναι, η ζυγαριά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μετράς την προοδό σου όμως δε θα πρέπει να σου γίνει εμμονή. Ναι, το συχνό ζύγισμα θα σε βοηθήσει να κρατήσει τη διατροφή σου, όμως δεν είναι καταλύτης στην προσπάθειά σου. Ο καθρέφτης από την άλλη και τα ρούχα που δεν σου έμπαιναν μπορούν να σε βοηθήσουν περισσότερο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v