10 tips για να μη χαλάσετε τη διατροφή τις γιορτές

Πώς να αποφύγετε τους πειρασμούς και να μειώσετε τις θερμίδες και τα κιλάκια που θέλει να σας φέρει για δώρο ο Άη Βασίλης.
10 tips για να μη χαλάσετε τη διατροφή τις γιορτές
Μη μένετε νηστικοί για να φάτε μια και καλή σε βραδινές εξόδους και ρεβεγιόν
Είναι βέβαιο ότι η πείνα θα σας ωθήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων, δίνοντας δικαιολογία στον εαυτό σας να το παρακάνει.

Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ
Αν καταφέρετε να συγκρατηθείτε στα δύο ποτά τις εορταστικές βραδιές, θα διατηρήσετε την πρόσληψη θερμίδων σε λογικά πλαίσια – αποφύγετε τα κοκτέιλ με ζαχαρούχα υλικά και προτιμήστε το κρασί.

Γεμίστε πρώτα με σαλάτες το πιάτο στους γιορτινούς μπουφέδες
Έτσι, θα αφήσετε λιγότερο χώρο για πιο λιπαρά τρόφιμα, όπως καναπεδάκια, πατάτες, τυριά και άλλες πιο παχυντικές γαρνιτούρες. Γεμίστε μια και καλή το πιάτο σας, γιατί διαφορετικά θα επιστρέφετε κάθε τόσο για ανεφοδιασμό, χωρίς να έχετε σαφή εικόνα του πόσο φάγατε συνολικά.

Μην τρώτε γιορτινά γλυκά, αν δεν σας αρέσουν
Αν δεν σας αρέσουν οι κουραμπιέδες και οι δίπλες, δεν είναι αναγκαστικό να φάτε, μόνο και μόνο «για να καταλάβετε γιορτές». Μπορείτε να το γιορτάσετε και με πιο light επιλογές, ή έστω με μικρές ατασθαλίες που τουλάχιστον θα σας αρέσουν.

Βγείτε για βόλτες στην αγορά ή σε χριστουγεννιάτικα πάρκα
Είναι χειμώνας και έχει κρύο, αλλά οι στολισμένες πόλεις μας δίνουν μια ωραία αφορμή να αψηφήσουμε τις θερμοκρασίες και να «ξεσκουριάσουμε» λίγο, περπατώντας περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Και καίγοντας, ταυτόχρονα, αρκετές θερμίδες.

Αποφύγετε την πέτσα της γαλοπούλας
Επιμείνετε στο… ψαχνό της, που είναι το πιο άπαχο κρέας, αντί της πέτσας που έχει λιπαρά. Αν τη γεμίσετε μόνοι σας, φροντίστε η αναλογία της γέμισης να κλίνει προς τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ, επιλέξτε μελομακάρονο
Έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες (περί τις 180-200) σε σχέση με τον κουραμπιέ (περί τις 200-240 θερμίδες), ενώ ο κουραμπιές έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά εξαιτίας του βουτύρου.

Ακόμα, καλύτερα, αν τα φτιάξετε μόνοι σας
Ετοιμάζοντας μόνοι σας τα γιορτινά γλυκά, έχετε την ευκαιρία να τα κάνετε πιο ελφαριά, χρησιμοποιώντας πιο light πρώτες ύλες.

Αποφύγετε τα «γιορτινά» ροφήματα στα café
Συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερη ζάχαρη, σαντιγύ, σιρόπια και συνοδευτικά γλυκίσματα για να δικαιολογήσουν τον «εορταστικό» τους χαρακτήρα, ανεβάζοντας την ποσότητα των θερμίδων σε επίπεδα… κανονικού γεύματος, χωρίς να το χρειάζεστε.

Απομακρύνετε τους πειρασμούς που… περίσσεψαν
Αν μετά τις γιορτές και τα ρεβεγιόν, έχουν ξεμείνει στο ψυγείο και τα ντουλάπια πολλά κουτιά κεράσματα, γλυκά, βασιλόπιτα, τσουρέκια, finger food και άλλα γιορτινά και παχυντικά, φροντίστε να τα μοιράσετε σε φίλους και συγγενείς ή να κάνετε ένα… χαλαρό after party για να καταναλωθούν ομαδικώς. Έτσι, δεν θα βρίσκεται ο πειρασμός μέσα στα πόδια σας για όλο το υπόλοιπο διάστημα των γιορτών, επιβαρύνοντάς σας με λιπαρά σταθερά… μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v