Πώς υπολογίζω τις θερμίδες που καίω στις γιορτές;

Θες να έχεις τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνεις φέτος στις γιορτές για να μην πάρεις βάρος; Άσ’ το πάνω μας.
Πώς υπολογίζω τις θερμίδες που καίω στις γιορτές;
Οι γιορτές πλησιάζουν, τα γιορτινά τραπέζια στρώνονται και οι θερμίδες παραμονεύουν, πανέτοιμες να σε κυλήσουν στον βούρκο της ακολασίας και του αυξημένου βάρους.

Δεν σε αγχώνουμε, απλά εφιστούμε την προσοχή σου. Δεν είναι δύσκολο να αποφύγεις τα παραπανίσια κιλά. Αν ξέρεις πόσες θερμίδες καις και πόσες καταναλώνεις, το πράγμα είναι απλό.

Από πού ξεκινάς όμως;

Υπολόγισε τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR)

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο ποσό της ενέργειας (θερμίδες) που δαπανάται από τον οργανισμό σου για να κρατηθείς εν ζωή - π.χ. η λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος κ.α.. Είναι δηλαδή οι θερμίδες που καις χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα, πέρα από το να υπάρχεις.

Για να τον υπολογίσεις κάνε κλικ εδώ.  

Βρες τον Ενεργό Μεταβολικό σου Ρυθμό

Επειδή όμως δεν υπάρχεις απλά μέσα στη μέρα, αλλά κινείσαι κιόλας – ελπίζουμε, το παραπάνω νούμερο που βγαίνει θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την μέση ημερήσια δραστηριότητα σου.

Πιο συγκεκριμένα:

Πολύ Μικρή – Σπάνια Άσκηση: BMR x 1.2

Μέτρια – Άσκηση μέχρι 3 φορές την εβδομάδα: BMR x 1.375

Έντονη – Άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα: BMR x 1.55

Καθημερινή – Άσκηση κάθε μέρα: BMR x 1.725

Αθλητική – Πολύ έντονη άσκηση κάθε μέρα: BMR x 1.9

Ωραία τα έβγαλα, και τώρα τι;

Όταν βρεις το τελικό αποτέλεσμα, ας πούμε 2610 θερμίδες, αυτός ο αριθμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που «καις» κατά μέσο όρο μέσα στη μέρα σου περίπου.

Επομένως οτιδήποτε καταναλώνεις σε τρόφιμο, αν ισοφαρίζει αυτές τις θερμίδες, τότε δεν θα σε κάνει να πάρεις κιλά.

Αν είναι λιγότερο από αυτές τις θερμίδες, τότε σε βάθος χρόνου θα σε κάνει να χάσεις κιλά. Αν είναι παραπάνω πάλι, τότε σε βάθος χρόνου θα σε κάνει να βάλεις κιλά. Όλα αυτά βέβαια πολύ «χοντρικά», μιας και το ανθρώπινο σώμα είναι ένα αρκετά σύνθετο σύστημα και δεν λειτουργεί πάντα με αυστηρούς κανόνες. 

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας τα παραπάνω μπορείς να έχεις ένα βασικό μπούσουλα για το τι πρέπει να κάνεις και πόσο πρέπει να φας στις γιορτές.

Τώρα όσον αφορά το πόσες θερμίδες έχει κάθε τρόφιμο, ιδιαίτερα για το εορταστικό τραπέζι, στα έχουμε πει προσφάτως εδώ.

Αν θες πάλι να έχεις μια πιο ειδική εικόνα, μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές όπως αυτή, και να καταγράφεις ακριβώς πόσες θερμίδες περιλαμβάνει κάθε τι που τρως μέσα στη μέρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v