Διαλειμματική νηστεία: Πώς θα την κάνεις σωστά;

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, αρκεί να την κάνεις σωστά. Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν την ξεκινήσεις.
Διαλειμματική νηστεία: Πώς θα την κάνεις σωστά;

Το αντίδοτο στα παραπανίσια κιλά που όλοι θέλουμε να ξεφορτωθούμε είναι η σωστή διατροφή και όχι οι στερητικές δίαιτες που συνήθως αποτυγχάνουν στο να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Αν στόχος σας είναι να αδυνατίσετε, τότε ένας τύπος διατροφής που βολεύει πολύ κόσμο και τελευταία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής είναι η διαλειμματική νηστεία.

Τι είναι;

Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής στηρίζεται στον περιορισμό της χρονικής περιόδου κατά την οποία τρώμε. Με άλλα λόγια, περνάτε από εναλλασσόμενους κύκλους αφαγίας και γευμάτων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες δίαιτες, πρόκειται για περιορισμό του πότε τρώτε παρά του τι τρώτε.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή διαλειμματικής νηστείας είναι η «16/8», στην οποία πρέπει κανείς να καταναλώσει όλα τα γεύματά του μέσα σε ένα 8ωρο και να μείνει νηστικός για ένα 16ωρο, μαζί με τις ώρες του ύπνου. Στο 16ωρο «κενό», μπορεί να πιει νερό, ροφήματα, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή καφέδες (αλλά χωρίς ζάχαρη και γάλα).

Μια άλλη εκδοχή είναι η «5/2», κατά την οποία πρέπει κανείς να καταναλώσει μόλις 500 -600 θερμίδες για δύο μη-συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας, ενώ τις υπόλοιπες μπορεί να φάει κανονικά.

Μια τρίτη εκδοχή της είναι 24ωρη νηστεία για 1 ή 2 ημέρες της εβδομάδας. Ένα χαρακτηριστικό, άλλωστε αυτής της διατροφής είναι η ευελιξία στην εφαρμογή της, αφού το σημαντικό είναι να ακολουθούνται οι βασικές αρχές.

Σε διάφορες μελέτες ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής φαίνεται να έχει οφέλη όπως απώλεια βάρους, βελτιωμένη μεταβολική υγεία και προστασία από ασθένειες.

Πώς την ξεκινάω;

Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής μπορεί να είναι επικίνδυνος για άτομα με χαμηλό ζάχαρο. Ύστερα, δείτε ποια μορφή της ταιριάζει περισσότερο με το πρόγραμμά σας. Ο περισσότερος κόσμος επιλέγει ως πιο βολική την «16/8».

Η αρχή ενδέχεται να είναι ζόρικη. Πέρα από το στομάχι σας που θα… γκρινιάζει, μπορεί επίσης να νιώσετε κόπωση, ευερεθιστότητα και άγχος, ενώ προσπαθείτε να διαχειριστείτε το νέο σας πρόγραμμα διατροφής.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο ξεκίνημα είναι οι εξής:

* Ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα που θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο αρχικά και ρεαλιστικό με βάση την καθημερινότητα σας. Μην «μπείτε με τα μπούνια» σε αυστηρό χρονικό πλαίσιο. Δοκιμάστε σιγά σιγά να κάνετε τα γεύμα σας σε ολοένα και μικρότερο χρονικό διάστημα μέρα με τη μέρα και κάντε το κανονικό πρόγραμμα όταν νοιώσετε εντάξει.

* Ενυδατωθείτε σωστά καταναλώνοντας αρκετό νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες – π.χ. τσάι, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη κ.α.

* Στο διάστημα που τρώτε, καταναλώστε τα γεύματα συχνά και αργά. Ιδανικά κάθε 3 ώρες στο χρονικό διάστημα των 8 ωρών. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν καταναλώσετε τις απαραίτητες θερμίδες ημερησίως.

* Επιλέξτε υγιεινά γεύματα. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τσακίσετε τα αγαπημένα σας σνακ με το που θα τελειώσει η περίοδος της νηστείας, όμως με αυτόν τον τρόπο σαμποτάρετε το όλο ευεργετικό αποτέλεσμα. Οι βασικές διατροφικές αρχές ισχύουν και εδώ: αρκετή πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά.

* Το meal prep το επιούσιο. Αν το πρόγραμμά σας είναι πηγμένο, τότε θα βόλευε να επενδύσετε συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα την εβδομάδα για να ετοιμάσετε μερικά γεύματα.

* Βάλτε 2-3 κ.σ. υγιεινά λιπαρά στο απογευματινό. Ελαιόλαδο, βούτυρο καρύδας, φυστικοβούτυρο, ταχίνι ή αβοκάντο είναι μερικές καλές επιλογές λιπαρών για το τελευταίο γεύμα της ημέρας και θα κρατήσουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σταθερά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

* Αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, τότε ίσως η διαλειμματική νηστεία να μην είναι για εσάς. Προσπαθήστε να βάλετε ως προτεραιότητα να κοιμάστε καλά, και μετά ξεκινήστε την.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η συγκεκριμένη διατροφή δεν συνιστάται σε άτομα με προηγούμενο ιστορικό διατροφικών διαταραχών, όπως ανορεξία ή ορθορεξία. Σε ορισμένα άτομα επίσης, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και την εγρήγορση. Μπορεί τέλος να προκαλέσει αύξηση του στρες, του άγχους και της ευερεθιστότητας σε ορισμένους.

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v