Τι να κάνεις αν παράφαγες στις γιορτές

Τα κιλά των εορτών δεν ήρθαν για να μείνουν. Δες πώς θα τα διώξεις μια και καλή – αρκεί να το θες.
Τι να κάνεις αν παράφαγες στις γιορτές
Οι γιορτές πέρασαν αλλά άφησαν σε μερικούς από εμάς κάποια παραπανίσια κιλά. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, τότε μην ανησυχείς. Μπορείς να τα ξεφορτωθείς – σχετικά – εύκολα.

Τα βασικά

Ο σωστός τρόπος για να ξεφορτωθείς τα κιλά των εορτών είναι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων. Βάλε σε κάθε γεύμα σου κάποια πηγή πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), συνόδευσε το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα με μια σαλάτα και κατανάλωσε τουλάχιστον δύο μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

Απόφυγε τις δίαιτες - αστραπή

Βάλε ρεαλιστικό στόχο, για παράδειγμα ένα κιλό την εβδομάδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να ξαναπάρεις το βάρος που έχασες γρήγορα ακολουθώντας άκρως στερητική δίαιτα - αστραπή. Μείωσε σταδιακά την ποσότητα του φαγητού, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσεις με υπερβολές και μερίδες… πείνας. Δώσε έμφαση στην ποιότητα και σιγά σιγά ελάττωσε το μέγεθος των μερίδων που τρως.

Φάε αυγά για πρωινό

Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών στο πρωινό, φαίνεται να βοηθά στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, αφού προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα. Εναλλακτικά, δοκίμασε κάποιο από αυτά εδώ τα σούπερ θρεπτικά πρωινά για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. 

Βάλε λάδι, αλλά με μέτρο

Προτίμησε το ελαιόλαδο στα φαγητά, κατά προτίμηση ωμό και στο τέλος του μαγειρέματος, αλλά μην το παρακάνεις. Είναι ποιοτικά καλύτερο από άλλα έλαια και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά έχει τις ίδιες θερμίδες με οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία.

Προσοχή στους υδατάνθρακες

Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά), αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη γρήγορη αποθήκευση της ενέργειας με τη μορφή λίπους. Περιόρισε τα γλυκά και τους απλούς υδατάνθρακες και βάλε στην καθημερινή σου διατροφή σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι, βρώμη, κινόα, όσπρια και καστανό ρύζι.

(προ) Ετοίμασε τα γεύματά σου

Θα το έχεις ακούσει σαν meal prep ήτοι προετοιμασία γευμάτων και σώζει ζωές, τσέπες και σιλουέτες. Η ετοιμασία των γευμάτων στην αρχή της εβδομάδας (από την Κυριακή) και η… ταπεροποίησή τους θα σε κάνουν να γλιτώσεις χρόνο, χρήματα και αρκετές θερμίδες, δεδομένου ότι μαγειρεύεις με βάση τους παραπάνω κανόνες. Δες εδώ μερικές ιδέες. 

Κουνήσου

Κακά τα ψέματα, αν θες να επιταχύνεις το αδυνάτισμα, θα χρειαστεί να βάλεις και την άσκηση στην εξίσωση, όχι απαραίτητα με τη μορφή του γυμναστηρίου (αν και ομολογουμένως βοηθά εξαιρετικά), αλλά μέσα από τη φυσική δραστηριότητα. Στόχευσε να κάνεις περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, και εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία που μπορεί να έχεις για να περπατήσεις αντί να πάρεις κάποιο μέσο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v