Τι εκτυπωτή να πάρω σήμερα;

Ένας οδηγός αγοράς εκτυπωτή ανάλογα με τη χρήση, αλλά και τις συσκευές με τις οποίες μπορείτε να εκτυπώνετε.
Τι εκτυπωτή να πάρω σήμερα;
γράφει ο Χρήστος Τζώρτζης 

Ακόμη και τώρα που ο καθένας διαθέτει laptop, smartphone ή tablet σχεδόν μόνιμα μαζί του, η εκτύπωση είναι σχεδόν απαραίτητη. Δείτε στη συνέχεια έναν αναλυτικό οδηγό αγοράς εκτυπωτή ανάλογα με τη χρήση, αλλά και τις συσκευές με τις οποίες μπορείτε να εκτυπώνετε.

Πριν αποφασίσετε το είδος του εκτυπωτή που θα αγοράσετε, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τι θέλετε να τυπώνετε κυρίως με αυτόν. Οι χρήστες smartphone και tablets, τυπώνουν συνήθως φωτογραφίες από τη φορητή συσκευή τους, ενώ – για παράδειγμα - οι φοιτητές ή οι μαθητές, θα χρειαστεί να τυπώνουν συχνά μεγάλο όγκο σελίδων κειμένου και σχεδιαγραμμάτων για τις εργασίες τους. Όταν λοιπόν θα έχετε κατασταλάξει όσον αφορά το περιεχόμενο των εκτυπώσεων, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στην τεχνολογία εκτύπωσης που θα χρησιμοποιεί ο εκτυπωτής σας.

Τεχνολογίες εκτύπωσης

Οι inkjet εκτυπωτές (ψεκασμού μελάνης) θεωρούνται σήμερα το mainstream της αγοράς και είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν άριστα στην πλειονότητα των εκτυπωτικών αναγκών σας.


Παράλληλα, στην αγορά θα συναντήσετε τεράστια γκάμα από μοντέλα, για όλα τα γούστα αλλά και… τα βαλάντια. Τυπικά, οι inkjet εκτυπωτές τα καταφέρνουν καλύτερα από τους laser (βλέπε παρακάτω) στην εκτύπωση φωτογραφιών, οπότε θα πρέπει να τους προτιμήσετε σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο είδος εκτυπώσεων. Με τη συνδρομή τους μπορείτε να εκτυπώσετε εύκολα φωτογραφίες από το smartphone ή το tablet σας, μέχρι και φωτογραφίες από την ακριβή DSLR φωτογραφική μηχανή σας. Παράλληλα, τα μελάνια τους (cartridges) είναι συνήθως πιο οικονομικά από ότι τα toner στους laser εκτυπωτές.

Το κόστος των Inkjet εκτυπωτών είναι ιδιαίτερα χαμηλό και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε πολύ φτηνά μοντέλα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν υψηλό κόστος εκτύπωσης και να έχουν λιγότερες δυνατότητες.

Το πολυμηχάνημα Epson Expression XP-610 τεχνολογία Inkjet θεωρείται από τα "ακριβά" Inkjet, αφού το κόστος του φτάνει τα 130 ευρώ. Ωστόσο εκτός από σύνδεση μέσω Wi-Fi και αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, διαθέτει 5 ανεξάρτητα μελάνια και το κόστος εκτύπωσης φτάνει τα 4.54 λεπτά ανά μαυρόασπρη σελίδα και τα 18.04 λεπτά ανά έγχρωμη σελίδα.



Οι laser εκτυπωτές είναι σχεδιασμένοι για “βαριά” χρήση και προορίζονται συνήθως για απαιτητικά περιβάλλοντα γραφείων, αλλά και οικιακά περιβάλλοντα όπου υπάρχει ανάγκη για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων. Εξειδικεύονται στην ασπρόμαυρη εκτύπωση (υπάρχουν φυσικά και έγχρωμα μοντέλα), προσφέρουν υψηλή ταχύτητα και μεγάλη αντοχή στην καθημερινή συχνή χρήση. Τα “μελάνια” τους γνωστά και ως toner κοστίζουν ακριβότερα από τα αντίστοιχα cartridges των inkjet εκτυπωτών, αλλά σε βάθος χρόνου, το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα, είναι μάλλον μικρότερο. Με απλά λόγια, αν τελικά χρειάζεστε να εκτυπώνετε μεγάλο όγκο εγγράφων, οι laser συμφέρουν!

Το κόστος εκτύπωσης μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που επιλέξετε έναν εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα που υποστηρίζει αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης. To laser πολυμηχάνημα Samsung SL-M2875ND Laser κοστίζει σχεδόν 200 ευρώ, μπορεί και τυπώνει αυτόματα και τις δυο όψεις του χαρτιού και απευθύνεται σε μικρές ομάδες εργασίας.


Αν εκτός από την εκτύπωση σας ενδιαφέρει παράλληλα και η σάρωση, μια πολύ καλή λύση είναι η αγορά πολυμηχανήματος που συνδυάζει τις παραπάνω λειτουργίες σε μία και μοναδική συσκευή. Παράλληλα, τα περισσότερα πολυμηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φωτοτυπικά μηχανήματα, ενώ ορισμένα διαθέτουν και ενσωματωμένο Fax. Η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών, μπορεί να χρησιμοποιεί τόσο την τεχνολογία inkjet όσο και τη laser όσον αφορά το “εκτυπωτικό” κομμάτι, ανάλογα πάντα το μοντέλο που θα επιλέξετε.

Τέλος, αν και ακόμα δε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους 3D εκτυπωτές ως “καταναλωτικά προϊόντα”, θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνει μια μικρή αναφορά σε αυτή τη σχετικά νέα αλλά άκρως εντυπωσιακή τεχνολογία. Εν συντομία, με τη βοήθεια ενός “τρισδιάστατου” εκτυπωτή, μπορείτε να “εκτυπώνετε” μικρά, σχετικά απλοϊκά αντικείμενα από πλαστικό, ή άλλη αντίστοιχη πρώτη ύλη βασιζόμενοι στα αντίστοιχα “τρισδιάστατα” αρχεία που δημιουργείτε στον υπολογιστή. Αν και οι 3D printers έχουν φθηνύνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, θα χρειαστούν τουλάχιστον λίγα ακόμα χρόνια για να θεωρηθούν λύση “για το σπίτι”.

Ασύρματες εκτυπώσεις

Ο “παραδοσιακός” τρόπος σύνδεσης του υπολογιστή με τον εκτυπωτή, γίνεται ακόμα και σήμερα με ένα απλό καλώδιο USB. Σε εταιρικό περιβάλλον, υπάρχει συνήθως ένας δικτυακός εκτυπωτής συνδεδεμένος στο δίκτυο της εταιρίας, μέσω του οποίου μπορούν όλοι οι υπολογιστές του δικτύου να εκτυπώνουν, ο καθένας από το desktop του.

Η συνηθέστερη μέθοδος παρόλα αυτά, είναι μέσω ασύρματων συνδέσεων (Wi-Fi), ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα χρειαστεί να εκτυπώσετε κατευθείαν από το smartphone ή το tablet σας.

Αν είστε κάτοχος Wi-Fi printer και θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε για να τυπώνετε από την Android συσκευή σας, καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά στο Google Play για τη σχετική εφαρμογή του κατασκευαστή (του εκτυπωτή). Αν πάλι δεν έχετε ακόμα αγοράσει ασύρματο εκτυπωτή (και σας ενδιαφέρουν οι εκτυπώσεις μέσω Android), δείτε πρώτα τις εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες από τους κατασκευαστές και μετά αποφασίστε για το μοντέλο. Σημειώστε ότι οι εφαρμογές έχουν διαφορές όσον αφορά το τι υποστηρίζει η κάθε μία – για παράδειγμα, η εφαρμογή της Samsung περιλαμβάνει εκτός από λειτουργίες εκτύπωσης και τις αντίστοιχες για αποστολή FAX αλλά και σάρωση.

Αντίστοιχα, οι συσκευές της Apple έχουν τη δυνατότητα να τυπώνουν ασύρματα από οποιονδήποτε εκτυπωτή συμβατό με το πρότυπο AirPrint της εταιρίας. Το AirPrint ενσωματώνεται ως τεχνολογία σε όλα τα iPhones από το μοντέλο 3GS και μετά, στα iPods 3ης γενιάς ή νεότερα, αλλά και σε όλα τα iPads. Σημειώστε ότι υπάρχουν και εξειδικευμένες εφαρμογές κατασκευαστών ειδικά για τα μοντέλα της Apple, που περιλαμβάνουν συνήθως ακόμα περισσότερες λειτουργίες εκτύπωσης.

Τα Windows RT tablets τέλος, μπορούν να συνδεθούν σε οποιονδήποτε συμβατό ασύρματο εκτυπωτή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συνδέατε σε αυτόν ένα Windows 8 PC ή laptop (ή tablet). Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, ίσως να χρειαστεί να κατεβάσετε επιπλέον drivers από το site του κατασκευαστή.

Ένα φτηνό Inkjet πολυμηχάνημα με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης ξεκινά από τα 60 ευρώ (HP Deskjet 2545 Inkjet) και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ όπως το Epson WorkForce WF-5620DWF το οποίο με κόστος στα 255 ευρώ προσφέρει πέρα από ασύρματη εκτύπωση, υψηλές ταχύτητες, δυνατότητα Fax, δυνατότητα αντιγραφής ή σάρωσης πολλαπλών εγγράφων κ.ά.

Google Cloud Print

Τα Android smartphones και tablets, υποστηρίζουν την Διαδικτυακή τεχνολογία εκτύπωσης Google Cloud Print που σας επιτρέπει να τυπώνετε ασύρματα από οποιαδήποτε συσκευή. Χρησιμοποιώντας το Google Cloud Print το οποίο είναι συμβατό με όλους τους εκτυπωτές, μπορείτε να τυπώσετε απομακρυσμένα ακόμα και μέσα από το Διαδίκτυο. Σημειώστε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα εκτυπωτών που είναι εξαρχής συμβατά με την υπηρεσία, αλλά όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μπορείτε να ρυθμίσετε οποιονδήποτε εκτυπωτή να συνεργάζεται με το Google Cloud Print.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια δωρεάν υπηρεσία – τόσο για το γραφείο, όσο και για το σπίτι - η οποία επιτρέπει – εκτός των άλλων – και σε πολλαπλούς χρήστες να μοιραστούν έναν εκτυπωτή. Η Google προσφέρει τις δικές της εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να έχετε πρόσβαση στο Google Cloud Print, αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες τρίτων κατασκευαστών που εκμεταλλεύονται την ίδια υπηρεσία.
 
Ξεκινώντας με τις σχετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να “εισάγετε” τον εκτυπωτή σας στο Cloud Print. Αν ο τελευταίος είναι συμβατός με την υπηρεσία της Google δε θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο, σε αντίθετη περίπτωση ο συμβατικός εκτυπωτής σας θα πρέπει να συνδεθεί σε έναν υπολογιστή και να ρυθμιστεί σχετικά μέσα από το Chrome (είναι ο μοναδικός browser που υποστηρίζεται). Οι ρυθμίσεις είναι απλές, ενώ με τον τρόπο αυτό “συνδέετε” τον εκτυπωτής σας με το λογαριασμό σας στο Google για να μπορείτε να τυπώνετε σε αυτόν από οπουδήποτε, όταν βρίσκεστε online.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στο smartphone ή το tablet σας, το Google Cloud Print app για το Android. Όταν θελήσετε να εκτυπώσετε μέσα από κάποια εφαρμογή, θα χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο Share και μεταξύ των επιλογών που έχετε συνηθίσει να βλέπετε, θα υπάρχει τώρα και το εικονίδιο της εφαρμογής Cloud Print. Για να λειτουργήσει όπως πρέπει το παραπάνω, θα πρέπει πάντως να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο Google λογαριασμό τόσο στη φορητή συσκευή σας, όσο και στον Chrome, στον υπολογιστή που έχετε συνδέσει τον εκτυπωτή σας. Με την ίδια ακριβώς λογική, μπορείτε να μετατρέψετε – για παράδειγμα ιστοσελίδες – που βλέπετε μέσα από κάποιον browser σε, pdf, επιλέγοντας το Save your document as PDF in Google Drive, μέσα από το σχετικό μενού του Cloud Print.

Η υπηρεσία είναι ιδιαίτερα βολική και υποστηρίζεται από Inkjet και laser εκτυπωτές όπως ο Samsung SL-M2022W ο οποίος υποστηρίζει Google Print , είναι τεχνολογίας Laser και το κόστος του δεν ξεπερνά τα 75 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v