Anti-theft apps: Βρείτε το κλεμμένο σας smartphone

Βάζουμε στο μικροσκόπιο όλες τις αντικλεπτικές εφαρμογές για smartphones που κυκλοφορούν, και φτιάχνουμε ένα top-5 με τις καλύτερες.
Anti-theft apps: Βρείτε το κλεμμένο σας smartphone
του Χρήστου Τζώρτζη

Πριν σας δημιουργήσουμε φρούδες ελπίδες όσον αφορά τον σίγουρο εντοπισμό του κλεμμένου σας smartphone, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής ότι είναι μια διαδικασία που δε λειτουργεί πάντα στον απόλυτο βαθμό. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια συγκεκριμένων εφαρμογών που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, οι πιθανότητες να ξαναβρείτε το κινητό σας τηλέφωνο, αυξάνονται σημαντικά.

Οι συσκευές που κουβαλάμε μαζί μας συχνά πυκνά κοστίζουν αρκετά ευρώ ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που κάποιοι πραγματικά το παρακάνουν όσον αφορά το “κομμάτι” του κόστους. Μοιραία όμως, οτιδήποτε έχει αξία, δημιουργεί - δυστυχώς - και προϋποθέσεις για να γίνει στόχος κλοπής. Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα αντικείμενο που έχουμε πάντα μαζί μας, εκτεθειμένο πολλές φορές μάλιστα και σε δημόσια θέα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να προστατευτούμε από τους επίδοξους κλέφτες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν μια στιγμή αδράνειάς μας; Οι σύγχρονες συσκευές, τα -δικαίως- αποκαλούμενα smartphones, διαθέτουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες με τις οποίες μπορούμε να εντοπίσουμε τη θέση τους. Αυτό σημαίνει πως υπό προϋποθέσεις, μπορούμε να εντοπίσουμε μια κλεμμένη συσκευή. Οι προϋποθέσεις είναι η χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών, γνωστών και ως Anti-theft. Από το να διαπιστώσουμε όμως το που βρίσκεται το κλεμμένο μας smartphone μέχρι να το πάρουμε πίσω, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση καθώς ο εντοπισμός των δραστών και η ανάκτηση της συσκευής, ενδεχομένως να απαιτεί και τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Ένα ακόμη εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που έχουν οι anti-theft εφαρμογές είναι ο έλεγχος των αρχείων και του περιεχομένου της συσκευής μας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι σε περίπτωση απώλειας μπορούμε είτε να διαγράψουμε πολύτιμα ή απλά προσωπικά αρχεία ή να κλειδώσουμε την πρόσβαση στη συσκευή καθιστώντας την σχεδόν άχρηστη στον "νέο" κάτοχο της. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται συνήθως με την αποστολή κάποιου “συνθηματικού” SMS, από κάποιο άλλο κινητό τηλέφωνο.

Θυμηθείτε παρ' όλα αυτά, ότι όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα παραβατικό άτομο εσείς δεν έχετε να χάσετε παρά μόνο το αντικείμενο που ο τελευταίος έχει αφαιρέσει από εσάς. Ο κλέφτης όμως, αν συλληφθεί θα έχει να κάνει με την Αστυνομία, που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα διωχθεί ποινικά. Παράλληλα, τα άτομα που εμφανίζουν παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές, σαφώς και έχουν χαμηλότερους ηθικούς φραγμούς με απρόβλεπτα πολλές φορές αποτελέσματα.

Ο "εγκληματολογικός" πρόλογος είναι απαραίτητες για να αντιληφθείτε, ότι, οι anti-theft εφαρμογές δεν πρέπει να σας οδηγήσουν σε λάθος ή παράτολμες ενέργειες. Ας περάσουμε όμως να δούμε 5 από τις καλύτερες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και – υπό προϋποθέσεις – να ανακτήσετε και πάλι το κλεμμένο σας smartphone.

avast! Anti-Theft (Android)

Με περισσότερα από 5.000.000 downloads, το avast! Anti-Theft αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές ασφαλείας για το Android. Η avast!, άλλωστε είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής λογισμικού ασφαλείας για τα Windows – και όχι μόνο. Η εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν από το Google Play, λειτουργεί επίσης ως anti-virus/anti-malware προστατεύοντας παράλληλα το κινητό σας τηλέφωνο από κακόβουλο λογισμικό. Μια ενδιαφέρουσα αντικλεπτική λειτουργία, είναι η ενεργοποίηση “σειρήνας” η οποία φυσικά δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον κλέφτη – εκτός φυσικά αν ο τελευταίος κλείσει το τηλέφωνο. Η σειρήνα, εκτός φυσικά από το ότι μπορεί να εκνευρίσει τον κλέφτη, είναι σε θέση να προδώσει και τη θέση του, αν αυτός βρίσκεται ακόμα κοντά σας. Άλλες λειτουργίες ασφαλείας και αύξησης των επιδόσεων της συσκευής περιλαμβάνουν, έλεγχο για malware των URL που επισκέπτεστε, αλλά και των εφαρμογών που εγκαθιστάτε, black list για συγκεκριμένα τηλεφωνικά νούμερα, έλεγχο, αλλά και βελτιστοποιημένη χρήση της μπαταρίας.

Prey Anti Theft (Android, iOS, Windows Phone)

Το Prey Anti Theft είναι το μοναδικό από τα 5 Anti-Theft εργαλεία που παρουσιάζομε εδώ, το οποίο και διατίθεται και για τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες mobile εφαρμογών, το Android, το iOS και τα Windows Phone. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή προσφέρει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο όσο και χρήσιμο χαρακτηριστικό: τη δυνατότητα φωτογράφησης του κλέφτη, τη στιγμή που αυτός χρησιμοποιεί το τηλέφωνό σας! Η εφαρμογή είναι σε θέση να εντοπίσει το smartphone σας μέσω GPS αλλά και της τεχνολογίας Wi-Fi triangulation συλλέγοντας αυτόματα δεδομένα όπως για παράδειγμα το όνομα του Wi-Fi δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένο το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτή η πληροφορία, σε συνάρτηση με τη φωτογραφία του κλέφτη, είναι σημαντικά στοιχεία για να αποδείξετε την ενοχή του τελευταίου.

Παρ' όλο που όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν για κάθε χρήστη του προγράμματος, σε περίπτωση που επιθυμείτε ακόμα περισσότερα, θα χρειαστεί να πληρώσετε περίπου €27 για την ετήσια συνδρομή στη σχετική υπηρεσία της εφαρμογής. Η συνδρομή σας προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του smartphone σας σε πραγματικό χρόνο και μέσω SSL. Παράλληλα, θα αποκτήσετε πρόσβαση στο “support” της εταιρίας μέσω e-mail, αλλά και στην υπηρεσία Active Mode με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να δείτε πότε ακριβώς έκανε check in τελευταία φορά το smartphone σας.

Norton Anti-Theft (Android)

Με τη σφραγίδα της Norton, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας, το Norton Anti-Theft είναι σχεδιασμένο για να προστατέψει smartphones, tablets, ακόμα και laptops από πιθανή κλοπή. Όσον αφορά την εγκατάσταση σε smartphones και tablets, θα χρειαστεί απλώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή από το Google Play.

Μέσα από το control panel του Norton Anti-Theft μπορείτε να ελέγχετε όλες τις συσκευές στις οποίες και έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή αλλά και να βλέπετε σημαντικές πληροφορίες για αυτές όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες γεωγραφικές τους θέσεις. Για τα Android smartphones που ενσωματώνουν δείκτη GPS, αυτές οι πληροφορίες είναι απολύτως ακριβείς, ενώ όσον αφορά τα laptops, περιλαμβάνεται συνήθως η πιο πρόσφατη γεωγραφική θέση του υπολογιστή την τελευταία φορά που αυτός ήταν online. Το σφάλμα πάντως στην ακρίβεια όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, μπορεί να είναι και περισσότερο από 100 μέτρα. Ως προεπιλογή, το Norton Anti-Theft ελέγχει τη γεωγραφική θέση των συσκευών που προστατεύει κάθε ώρα, αν και αυτό μπορείτε να το αλλάξετε ορίζοντας ακόμα και 24 ώρες ανάμεσα στους ελέγχους. Από τη στιγμή πάντως που θα δηλώσετε απώλεια συσκευής, οι έλεγχοι θα διενεργούνται αυτόματα ανά 5 λεπτά.

Bitdefender Anti-Theft (Android)

Μία ακόμα αρκετά γνωστή εταιρία κατασκευής λογισμικού ασφαλείας για τα Windows, προσφέρει Anti-Theft λύση για το Android. To Bitdefender Anti-Theft προσφέρει σε γενικές γραμμές τις περισσότερες από τις λειτουργίες που έχουμε ήδη συναντήσει σε εφαρμογές που είδαμε παραπάνω, ενώ είναι σε θέση να προστατεύσει τόσο το smartphone, το tablet όσο και το laptop σας. Έτσι, σε περίπτωση απώλειας, υπάρχει η δυνατότητα να στείλετε συγκεκριμένες εντολές μέσω SMS για να κλειδώσετε ή να εντοπίσετε γεωγραφικά τη συσκευή σας, να ενεργοποιήσετε τη σειρήνα, αλλά και να διαγράψετε τυχόν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που υπάρχουν αποθηκευμένα σε αυτήν (το τελευταίο θα πρέπει να γίνει μέσω Internet). To Bitdefender Anti-Theft τέλος, θα φροντίσει να σας ειδοποιήσει σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή θα προσπαθήσει να εγκατασταθεί στο smartphone σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας, ενώ θα αποστείλει μέσω SMS και το τηλεφωνικό νούμερο μιας καινούριας κάρτας SIM που πιθανώς θα χρησιμοποιήσει στο τηλέφωνό σας, ο κλέφτης.

Comodo Anti Theft Free (Android)

Για τους “παλιούς” του Διαδικτύου, η Comodo αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, είχε δημιουργήσει στο παρελθόν ένα ιδιαίτερα ισχυρό (αν και λίγο δύσχρηστο) firewall για την προστασία του υπολογιστή σας στα Windows. Σήμερα, αν και η εταιρία έχει υιοθετήσει ένα πιο εμπορικό προφίλ, συνεχίζει να δημιουργεί ποιοτικό λογισμικό, όπως για παράδειγμα το Comodo Anti Theft Free το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό. Η δυνατότητα αποστολής εντολών μέσω SMS αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής, ενέργεια που μπορεί να κλειδώσει ή να ενεργοποιήσει τον εντοπισμό μέσω GPS του τηλεφώνου σας, ακόμα και να διαγράψει τα προσωπικά σας δεδομένα σε αυτό.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα φωτογράφισης του κλέφτη με τον ίδιο τρόπο, καθώς και αποστολής της φωτογραφίας σε εσάς μέσω e-mail. Τέλος, σε περίπτωση που ο τελευταίος προσπαθήσει να τοποθετήσει μια νέα κάρτα SIM στο τηλέφωνό σας, θα ειδοποιηθείτε σχετικά λαμβάνοντας σε άλλη συσκευή της επιλογής σας, το τηλεφωνικό της νούμερο, μέσω SMS.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v