Καλοκαιρινοί κίνδυνοι και προστασία για τα gadget σας

Ο ήλιος και η θάλασσα είναι για εσάς φίλοι, αλλά για τα gadgets σας εχθροί. Μικρές συμβουλές για να μη χάσετε πολύτιμα δεδομένα και στιγμές ξενοιασιάς στην άμμο.
Καλοκαιρινοί κίνδυνοι και προστασία για τα gadget σας
του Χρήστου Τζώρτζη

Κατά πάσα πιθανότητα, τις καλοκαιρινές διακοπές σας θα "συνοδεύουν" τα αγαπημένα σας gadgets: laptops, tablets και smartphones. Αν και έχετε συνηθίσει στη χρήση τους σε "αστικό" περιβάλλον, θα έχετε παρατηρήσει –συχνά από πικρή εμπειρία– πως τα πράγματα είναι παντελώς διαφορετικά σε συνθήκες θάλασσας, ήλιου κλπ. Η προστασία των αγαπημένων σας συσκευών επομένως, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αψηφήσετε, εφόσον σκοπεύετε να τις έχετε δίπλα σας για αρκετά ακόμα χρόνια.

Όσοι από εσάς σκοπεύετε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, γνωρίζετε ήδη το πόσο πολύ μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία, ιδίως τις ώρες που θα βρίσκεστε στη θάλασσα. Από την άλλη, ακόμα και εκείνοι που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφενός δεν θα αποφύγουν απαραίτητα τις υψηλές θερμοκρασίες και αφετέρου θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα ποικίλα προβλήματα που σχετίζονται με τη μετακίνηση.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και χρήσιμες υποδείξεις και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε –εσείς και οι συσκευές σας– στα προβλήματα του καλοκαιριού.

1. Αν και ο ήλιος για τους λουόμενους είναι απαραίτητος και ευπρόσδεκτος, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο πιθανό το νέο σας iPhone να λιώσει προτού αποκτήσει ένα ευχάριστο "μαύρισμα". Η λύση είναι απλή: Αποφύγετε με κάθε κόστος την άμεση έκθεση στον ήλιο των συσκευών σας –ιδίως εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη που αρέσκεται να τις ακουμπά στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Θυμηθείτε πως η άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εντός του αυτοκινήτου, είναι παρόμοια με αυτή ενός… φούρνου μικροκυμάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα αλλοιώσουν τα υποσυστήματα της συσκευής, προκαλώντας πιθανή απώλεια δεδομένων, στην καλύτερη περίπτωση. Είναι εξάλλου προτιμότερο, σε περίπτωση υψηλής θερμοκρασίας σε ανοιχτό χώρο, να έχετε τη συσκευή απενεργοποιημένη, παρά ενεργή.



2. Αγοράστε ειδικές θήκες για τις συσκευές σας, ιδίως για τις ευαίσθητες οθόνες τους. Το να κουβαλάτε τη συσκευή σας στη θήκη της, παράλληλα με τις άλλες αποσκευές ή τσάντες, αποτελεί μονόδρομο ώστε να αποφύγετε τους σχετικούς "τραυματισμούς", γδαρσίματα, σπασίματα κ.ο.κ, ακόμα και σε στιγμές που δεν το περιμένετε. Το να έχετε διαθέσιμη μια προστατευτική θήκη ή τουλάχιστον μια προστατευτική μεμβράνη για την οθόνη σας, αποτελεί μια έξυπνη επένδυση.

Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από προϊόντα και τιμές. Μπορείτε να αποκτήσετε μια θήκη Sentio για το smartphone σας με μόλις €4,9 ή μια θήκη Belkin από ημιδιάφανο ανθεκτικό υλικό για το iPhone σας (€15). Τα ίδια ισχύουν και για τα tablets: Μια θήκη Case Logic από πλαστικό θα σας κοστίσει περίπου €15, και ανάλογα με την ποιότητα μπορείτε να "ανέβετε" στα €40-50 για δερμάτινες θήκες.

Όσον αφορά στις μεμβράνες (γνωστές και ως ζελατίνες προστασίας), μπορείτε να αποκτήστε σε χαμηλή τιμή μια από τις λύσεις της Nortoline (€4), της Celly Screen (€7,9) ή της SGP Steinheil (€18) –ένα πλήρες πακέτο προστασίας που περιλαμβάνει 1 μεμβράνη μπροστινής πλευράς, 1 μεμβράνη πίσω πλευράς, πανάκι καθαρισμού, οδηγίες τοποθέτησης και κάρτα εφαρμογής. Αντίστοιχα, μπορείτε να αποκτήσετε ειδικές τσάντες για το laptop σας, με μια ποικιλία λύσεων από τις Tucano (€19,9), CaseLogic (€22,9), Sentio (€25), η οποία προσφέρει και την εναλλακτική τής τσάντας πλάτης (€35).



3. Αν και η… κάθοδος στην παραλία είναι η ουσία των διακοπών, να είστε βέβαιοι πως οι συσκευές σας θα "διαφωνήσουν" μαζί σας. Η ζέστη και η υγρασία είναι ο "παραδοσιακός" εχθρός τους, ενώ αν συνδυάσετε την άμμο και το νερό της θάλασσας, έχετε ένα εκρηκτικό μείγμα, καθώς τα ηλεκτρονικά τους υποσυστήματα μπορούν να καταστραφούν από τους παράγοντες αυτούς. Εκτός λοιπόν των λύσεων απόκρυψης και προστασίας που αναφέραμε προηγουμένως, σκεφτείτε την απόκτηση μιας αδιάβροχης θήκης για το smartphone ή το tablet σας. Η Sentio προσφέρει μια τέτοια λύση (€19,9), σε universal μέγεθος, που επιπλέει και εγγυάται προστασία ασφαλείας ακόμα και 3 μέτρα κάτω από το νερό. Αντίστοιχα, η Αδιάβροχη Τσάντα Μεταφοράς Tablet έως 10.1 της Puro (€40), αλλά και η BCD 101 της Joy Factory (€40), προσφέρουν την απαραίτητη προστασία σε συνθήκες… παραλίας.



4. Μην υποβάλλετε τις συσκευές σας σε έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές: Το να μεταφέρετε το tablet σας ή το smartphone σας από ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον 42 βαθμών σε ένα ψυχρό δωμάτιο με κλιματισμό, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υγρασίας στο εσωτερικό της συσκευής. Η εναλλαγή χώρου θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.



5. Κρατήστε τις συσκευές σας αποθηκευμένες ξεχωριστά. Μιας και η καθεμιά από αυτές εκλύει θερμότητα ξεχωριστά, το να τις έχετε όλες στο ίδιο μέρος, πιεσμένες η μία στην άλλη, απλά ενισχύει την εκλυόμενη θερμότητα. Εάν τις τοποθετείτε ξεχωριστά, θα επιτρέψετε στον αέρα να κινείται πιο ελεύθερα ενδιάμεσα και να τις κρατά σε σωστή θερμοκρασία.

6. Η "νούμερο 1" αιτία απώλειας συσκευών είναι η εναπόθεσή τους σε δημόσια μέρη, όταν η προσοχή σας είναι στραμμένη κάπου αλλού. Μπορεί να θέλετε να έχετε πάντα δίπλα σας τις αγαπημένες σας συσκευές, αλλά καλό θα ήταν να τις έχετε κρυμμένες όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Οι επιτήδειοι βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για συσκευές που βρίσκονται ακουμπισμένες σε ένα τραπέζι, στο μπαρ, αλλά και παρατημένες στην ξαπλώστρα ή στην εξωτερική θήκη της τσάντας μπάνιου σας. Το γεγονός πως εσείς βρίσκεστε σε διακοπές και άρα δικαιούστε να χαλαρώσετε και να "ρίξετε" τις συνήθεις άμυνες σας, αποτελεί το βασικό ατού των κάθε λογής επιτήδειων.

7. Αποτελεί βασική αρχή πως ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβαρύνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε μόλις συνειδητοποιήσετε πως απομένουν λίγα ακόμα λεπτά "ζωής" της συσκευής σας. Κατά πρώτον, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης και η συσκευή σας θα αντέξει περισσότερο. Κατά δεύτερον, απενεργοποιήστε τα 3G, Wi-Fi και Bluetooth, εφόσον τα έχετε ενεργά, μιας και απορροφούν ενέργεια ερευνώντας συνεχώς για σήματα.

Τέλος, σκεφτείτε την αντικατάσταση της μπαταρίας σας, εάν είναι κάποιων ετών. Θα εκπλαγείτε από την έξτρα διάρκεια που θα αποκτήσετε εγκαθιστώντας μια μπαταρία τελευταίας "γενιάς". Αν δεν μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ηλεκτρονικών αυτή που θέλετε σε καλή τιμή, θα σας συμβουλεύαμε να κοιτάξετε σε ένα κατάστημα όπως το Amazon που διαθέτει τεράστια ποικιλία σε εξαιρετικές τιμές.



8. Μην υπερφορτώνετε τις συσκευές σας. Οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων και αποθηκευτικών μέσων ισχυρίζονται πως οι συσκευές τους έχουν μεγαλύτερα περιθώρια διάρκειας ζωής, εφόσον δεν υπερβαίνετε το 90% της χωρητικότητας του drive. Πρόκειται για μικρό τίμημα σε σχέση με την αξιοπιστία που θα επιτύχετε, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε οι συσκευές σας (και άρα τα drives τους) καταπονούνται πολύ περισσότερο από ό,τι σε καθημερινές συνθήκες δωματίου.

Με αυτά τα πρακτικά και εύκολα στην πραγματοποίησή τους tips, μπορείτε να αφιερωθείτε απερίσπαστοι στις καλοκαιρινές σας διακοπές, συνοδευόμενοι από τις αγαπημένες σας συσκευές.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v