10 sites για να σκοτώσετε τον εορταστικό χρόνο

Διαδραστικές εφαρμογές, σελίδες που διηγούνται ιστορίες με ασύλληπτα οπτικά εφέ και «κολληματικά» παιχνίδια. Έχουμε δέκα διευθύνσεις που θα σας βοηθήσουν να σκοτώσετε μερικές ώρες μέχρι την επόμενη εορταστική έξοδο –ή μέχρι να περάσει το οκτάωρο.
10 sites για να σκοτώσετε τον εορταστικό χρόνο
της Ηρώς Κουνάδη

Τρία είναι τα πράγματα που έχει, είχε και θα έχει στον αιώνα τον άπαντα σίγουρα η περίοδος των γιορτών: αλκοόλ, μελομακάρονα και νεκρό χρόνο. Είτε ξεμείνατε σε ένα άδειο γραφείο, να περιμένετε να περάσει το οκτάωρο για να φύγετε, είτε περιμένετε την γαλοπούλα να ψηθεί στο σπίτι, όλο και μερικές ώρες έχετε να γεμίσετε –κι ας ορκιζόμαστε όλοι ότι δε μας φτάνει ο χρόνος από τις πολλές ετοιμασίες και τα πολλά πάρτι.

Όπως, λοιπόν, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, έτσι και φέτος, μαζέψαμε δέκα διευθύνσεις που μας έκαναν κλικ, για να βοηθήσουμε τον παλιό τον χρόνο –ή έστω τον χρόνο μέχρι το αποψινό πάρτι– να φύγει λίγο γρηγορότερα.

1x.com: Δεν είναι απλά ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο με φωτογραφίες. Για την ακρίβεια, είναι, με τη διαφορά όμως ότι τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που θα δείτε στις ηλεκτρονικές προθήκες του τις έχουν διαλέξει μία προς μία οι επαγγελματίες επιμελητές του. Μόνο μία στις είκοσι φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες φαίνεται τελικά στο site, και το αποτέλεσμα είναι... αυτό που θα ήθελε να γίνει κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος όταν μεγαλώσει. Χαζέψτε –και εμπνευστείτε– ελεύθερα.

Remember the War: Θα το αγαπήσουν οι λάτρεις της Ιστορίας, για ευνόητους λόγους, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με το internet, για τον εντυπωσιακά πρωτότυπο σχεδιασμό του. Η διαδραστική Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –ειπωμένη από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας– σε ένα υπέροχα σχεδιασμένο, minimal site γεμάτο multimedia.

Two sexy geeks: Ξέρατε ότι θα χρειαστείτε περίπου χίλια χρόνια για να δείτε όλα τα βίντεο του YouTube; Ότι βλέπετε την μύτη σας συνεχώς –απλώς το μυαλό σας είναι προγραμματισμένο να αγνοεί την εικόνα της; Δύο... sexy geeks μαζεύουν viral περιεχόμενο και διασκεδαστικές άχρηστες πληροφορίες από κάθε γωνιά του ιστού, και τα μοιράζονται μαζί μας σε ένα site σχεδιασμένο για να μας κρατήσει απασχολημένους ώρες.

Sounds of Hamburg: Σκεφτήκατε ποτέ ότι οι πόλεις έχουν τον δικό τους ήχο; Η Φιλαρμονική του Αμβούργου το σκέφτηκε, και πήγε την σκέψη ένα βήμα παραπέρα: Σε αυτό το πολυβραβευμένο διαδραστικό site, εσείς είστε ο μαέστρος, και η πόλη του Αμβούργου είναι η ορχήστρα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τους ήχους που θα συνθέσουν την μελωδία σας. Χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή, γιατί η live σύνδεση παίρνει χρόνο για να φορτώσει.

Bank of Imagination: Δημιούργημα της Camper, αυτή η τράπεζα φαντασίας –με το χαλαρωτικό, σχεδόν ονειρικό, μουσικό background– σας βάζει να... φανταστείτε κάτι που φαντάστηκε ένας άλλος χρήστης πριν από εσάς, κάθε φορά που κλικάρετε ένα από τα χρωματιστά της τετράγωνα. Εννοείται ότι μπορείτε κι εσείς να γράψετε τι φαντάζεστε και να το μοιραστείτε με άλλους χρήστες, αμέσως μόλις βρείτε ένα κενό τετράγωνο.

Ball Droppings: Ιστοσελίδων για επίδοξους μουσικοσυνθέτες... συνέχεια. Εσείς σχεδιάζετε γραμμές με το ποντίκι σας, για να μην αφήσετε τις μπάλες που πέφτουν να χαθούν στο κενό, και κάθε μπάλα που ακουμπά στις γραμμές σας δημιουργεί έναν διαφορετικό ήχο. Τόσο απλό, αλλά τόσο κολληματικό.

Infinite Oz: Ένας κόσμος μέσα σε έναν κόσμο, μέσα σε έναν άλλο κόσμο... Κι αυτή η αλληλουχία συνεχίζεται επ’ άπειρον, μέχρι να βαρεθείτε –ή να σας μυρίσει καμμένο φαγητό. Εμπνευσμένο από τον Μάγο του Οζ, σχεδιασμένο υπέροχα και πλαισιωμένο με απόκοσμα ηχητικά εφέ και μουσικές, αυτό το site υπόσχεται, και καταφέρνει, να μας ταξιδέψει. Στην αρχή μπορεί να σας ζαλίσει και λίγο, μετά από μερικά λεπτά η περιστροφική του κίνηση συνηθίζεται.

Bio-Bak: Αν υπήρχε βραβείο περίεργου σχεδιασμού για website, το Bio-Bak θα ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Θα χρειαστείτε λίγη ώρα για να καταλάβετε τι ακριβώς κάνετε εδώ (ακούγοντας τις οδηγίες αυτού του περίεργου τύπου με τη ντουντούκα, κάτω αριστερά) αλλά σιγά σιγά αυτό που εξελίσσεται είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι, με διάφορους στόχους –οι οποίοι αναγράφονται κάτω δεξιά στην οθόνη– και για τους οποίους κερδίζετε βαθμούς. Όπως και να ‘χει, πάντως, το Bio-Bak είναι απολαυστικό ακόμα και απλά να το κοιτάς.

Theoi.com: Ποιου κόρη ήταν η Αφροδίτη; Πόσες ήταν οι Μοίρες; Ποιος είναι ο Βελλεροφόντης; Τι σχέση είχαν οι Γίγαντες με τους Τιτάνες; Ολόκληρη η ελληνική μυθολογία σε ένα γιγάντιο project στο οποίο κάθε λήμμα για κάθε πρόσωπο ή μυθικό πλάσμα συνοδεύεται από σελίδες επί σελίδων βιβλιογραφίας, που περιλαμβάνει από τη Θεογονία του Ησίοδου μέχρι ρωμαϊκά κείμενα, αναφορές του κάθε ήρωα σε συγκεκριμένα σημεία συγκεκριμένων έργων, γενεαλογικά δέντρα, φωτογραφίες από απεικονίσεις σε αγγεία και αγάλματα, και γενικώς… όρεξη και χρόνο να έχετε, να διαβάζετε.

Middle East and South Asia Map Game: Πόσο καλοί νομίζετε ότι είστε στε γεωγραφία; Αυτό το παιχνίδι απειλεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ζητώντας σας να τοποθετήσετε χώρες όπως το Κιργιστάν, η Αρμενία και το Μπαχρέιν όσο το δυνατόν λιγότερο μακριά από την κανονική τους θέση. Νομίζετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε; Ο χρόνος μετρά από τώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v