Free προγράμματα: 10 κορυφαίες επιλογές

Το τσάμπα δεν πέθανε ακόμα, τουλάχιστον όχι στο Internet. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, προτείνουμε δέκα χρήσιμα και αποτελεσματικά freeware προγράμματα για υπολογιστές.
Free προγράμματα: 10 κορυφαίες επιλογές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Browsing, επεξεργασία φωτογραφιών και ήχου, προστασία από spyware και ιούς, συμπίεση/αποσυμπίεση αρχείων, αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής. Τα freeware (δωρεάν) προγράμματα μας έχουν… ξελασπώσει ουκ ολίγες φορές, προσφέροντας εντελώς δωρεάν υπηρεσίες που τις περισσότερες φορές θα πρέπει να πληρώσουμε για να τις αποκτήσουμε. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά είναι open source, δηλαδή ο κώδικας δημιουργίας τους είναι «κοινός» για οποιονδήποτε χρήστη, κάτι που συμβάλλει τα μέγιστα στην άμεση επιδιόρθωση πιθανών bugs (κολλημάτων), καθώς επίσης και στην γρήγορη βελτίωσή τους από έκδοση σε έκδοση.

Συγκεντρώσαμε τα κορυφαία από κάθε «είδος» και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας – αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Επεξεργασία φωτογραφιών: Gimp και Picasa

Το απόλυτο δωρεάν πρόγραμμα για όσους δεν θέλουν να αγοράσουν το Photoshop, τo Gimp σας επιτρέπει να διαμορφώσετε και να επεξεργαστείτε εικόνες. Εκτός από την λεπτομερή επιδιόρθωση της εικόνας και τη σχεδίαση ελεύθερης μορφής, το GIMP υποστηρίζει βασικές εργασίες επεξεργασίας εικόνας, όπως η αλλαγή μεγέθους, η επεξεργασία και η επεξεργασία φωτογραφιών, το φωτομοντάζ συνδυάζοντας πολλαπλές εικόνες και η μετατροπή μεταξύ διαφορετικών μορφών εικόνας. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει κινούμενες εικόνες σε πολλές μορφές, όπως GIF και MPEG μέσω του Animation plug-in. Τα μενού του είναι μεταγλωττισμένα και στα Ελληνικά.

Κατεβάστε το εδώ.

Πιο friendly εκδοχή για όσους δεν επιθυμούν επαγγελματική επεξεργασία φωτογραφιών είναι το Picasa. Το δημιούργημα της Google κάνει εύκολα και γρήγορα τις φωτογραφίες σας να δείχνουν εντυπωσιακές με την χρήση δεκάδων φίλτρων, ενώ σας επιτρέπει να τις μοιραστείτε και με φίλους δημιουργώντας κοινά άλμπουμ. Κατεβάστε την νέα έκδοση δωρεάν εδώ και δείτε στο παρακάτω βίντεο τα νέα χαρακτηριστικά:



Συμπίεση αρχείων: 7-zip

Μπορεί η αισθητική του να παραπέμπει σε… 90’s, όμως είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά δωρεάν προγράμματα συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων. Το 7-zip δημιουργεί συμπιεσμένα αρχεία σε μορφή 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 και TAR, ενώ «διαβάζει» συμπιεσμένα αρχεία RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB και NSIS. Όσον αφορά στην δημιουργία συμπιεσμένων αρχείων δεν υποστηρίζει μόνο τα εμπορικά format, όπως τα rar και ace. Σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος, είναι ότι στο δικό του φορμάτ (7z), προσφέρει μεγάλο ποσοστό συμπίεσης και εξίσου μεγάλες ταχύτητες συμπίεσης /αποσυμπίεσης. Υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα. 

Κατεβάστε το εδώ.

Media Players: Gom και VLC

Οι πιο «δυνατοί» δωρεάν media players είναι δύο: ο Gom και ο VLC. Όσον αφορά τον πρώτο, αναπαραγάγει πολλά και διαφορετικά κωδικοποιημένα είδη αρχείων βίντεο, στα οποία περιλαμβάνονται τα AVI, MPEG, DivX, XviD, WMV, ASF και DAT. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξεχωριστούς codecs, μιας και διαθέτει το δικό του codec σύστημα για να παίζει τα πάντα. Επίσης, μπορεί να αναπαράγει ημιτελή ή κατεστραμμένα αρχεία AVI, παρακάμπτοντας τα κατεστραμμένα κομμάτια. Διαθέτει λειτουργίες drag and drop, HTTP streaming, υποτίτλων, υποστήριξης βίντεο με 5.1 ήχο, λήψης screenshot, επεξεργασίας της ποιότητας της εικόνας, ισοσταθμιστή, γρήγορης μετάβασης και πολλές ακόμα.

Το VLC τώρα, είναι εξίσου απλό, ισχυρό και γρήγορο, παίζει τα πάντα από αρχεία και δίσκους (DVD, CD, VCD, Blu-Ray), μέχρι Webcams και streaming και φυσικά υποστηρίζει τα περισσότερα codecs, όπως ΜPEG-2, H.264, DivX, MPEG-4, το WebM και WMV.
Κατεβάστε τον GOM από εδώ και τον VLC από εδώ

Επεξεργασία ήχου και ηχογράφηση: Audacity

Κόψε- ράψε και ηχογράφησε… ήχους. Το Audacity σας επιτρέπει να ηχογραφήσετε ζωντανό ήχο από μικρόφωνο ή μίκτη, να ψηφοποιήσετε ηχογραφήσεις από κασσέτες, δίσκους βινυλίου, ή μίνιντισκ, να ηχογραφήσετε από μικρόφωνο, είσοδο γραμμής (line) ή άλλες πηγές, να φτιάξετε πολυκάναλες ηχογραφήσεις «σβήνοντας» τα υπάρχοντα κανάλια ήχου, να εξαγάγετε αρχεία ήχου και να τα επεξεργαστείτε και ένα σωρό ακόμα λειτουργίες που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Κατεβάστε το πρόγραμμά εδώ και δείτε ένα αναλυτικό tutorial για την χρήση του εδώ.

Anti-spyware: Spybot

Από τα καλύτερα δωρεάν anti-spyware, το Spybot ανιχνεύει και απομακρύνει αξιόπιστα κάθε spyware από τον υπολογιστή σας, εξασφαλίζοντας την προστασία από online διαρροή προσωπικών σας στοιχείων. Eνα σκανάρισμα κάθε 15 ημέρες είναι υπεραρκετό για να… χαρείτε τον υπολογιστή σας χωρίς κινδύνους.

Κατεβάστε το από εδώ.

Antivirus: AVG Anti-Virus Free Edition 2013

Ένα από τα πιο γνωστά και παλιά anti-virus προγράμματα και, παράλληλα, από τα πιο εύχρηστα για τον μέσο χρήστη. Παρόλο που πρόκειται για δωρεάν πρόγραμμα, προσφέρει προστασία ενάντια στους ιούς, στο spyware, στα rootkits και το spam, ενώ περιλαμβάνει και το αποκαλούμενο LinkScanner, ένα επιπλέον στρώμα προστασίας, το οποίο ελέγχει τα αποτελέσματα αναζήτησης και τα Web links για το κατά πόσον είναι ασφαλή. Το περιβάλλον εργασίας είναι εύχρηστο, το πρόγραμμα δεν επιβαρύνει το σύστημά σας, ενώ εμφανίζει ένα widget στο Desktop σας για να σκανάρετε το σύστημά σας ή για να ενημερώσετε τη βάση δεδομένων, αν και η διαδικασία αυτή εκτελείται αυτόματα σε καθημερινή βάση ώστε να είστε πάντα προστατευμένοι.

Κατεβάστε το από εδώ.



Πιο γρήγορο Internet: TCP Optimizer

«Ξεκολλήστε» μια και καλή την σύνδεσή σας και εκμεταλλευτείτε την στο έπακρο με το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ρυθμίζει κατάλληλα τις παραμέτρους του συστήματός σας για ακόμα πιο γρήγορη πλοήγηση. Απλά ανοίγετε το πρόγραμμα, επιλέγετε την ταχύτητα που έχετε βάσει συμβολαίου (π.χ 12 mbps), τσεκάρετε τα optimal settings, κάνετε apply changes και είστε έτοιμοι. Βέβαια, θα χρειαστείτε και την υποστήριξη ενός εξίσου γρήγορου browser.
Κατεβάστε το από εδώ.

Web browser: Chrome

Μιλώντας για γρήγορους browser, ο Chrome αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το λιτό περιβάλλον χρήσης αλλά και η ταχύτητα του. Τα εμφανή κουμπιά στο παράθυρό του είναι τα απολύτως απαραίτητα για το browsing στα web sites, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο χώρο, για την προβολή του περιεχομένου του site. Μάλιστα με την πρόσφατη κυκλοφορία των αντίστοιχων applications για iphone και ipad, μπορείτε να έχετε ανά πάσα στιγμή τα bookmarks, καθώς και events του ημερολογίου στο smartphone σας. Μοναδικό του μειονέκτημα τα σχετικά λίγα πρόσθετα (plug –ins).

Περισσότεροι web browsers σε παλαιότερο αφιέρωμα.

Κατεβάστε τον Chrome από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v