Antivirus: 5 δωρεάν επιλογές για ασφαλέστερο Internet

Spam, trojans, worms και άλλες… ξένες λέξεις απειλούν τον υπολογιστή μας καθημερινά. Πέρα από τα «τσιμπημένα» και διάσημα antivirus υπάρχουν και ελεύθερα λογισμικά που υπόσχονται δωρεάν προστασία. Μάθετε για τα πέντε καλύτερα της αγοράς.
Antivirus: 5 δωρεάν επιλογές για ασφαλέστερο Internet
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι επιλογές που έχετε όσον αφορά την προστασία του υπολογιστή σας από τους ιούς είναι λίγες. Η αγορά ενός antivirus απαιτεί ένα σεβαστό ποσό (συνήθως άνω των 40€) αν θέλετε μια ολοκληρωμένη προστασία. Η χρήση "σπασμένων" antivirus από την άλλη, είναι επίφοβη για πολλούς και διαφόρους λόγους. Οι εταιρείες καταφέρνουν και μπλοκάρουν τους παράνομους χρήστες, απενεργοποιώντας την δυνατότητα του προγράμματος για αναβάθμιση, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής από ένα σημείο και μετά να παραμένει εκτεθειμένος. Ο αποκλεισμός των δύο παραπάνω εναλλακτικών, ωθεί πολλούς χρήστες να στραφούν στα λεγόμενα freeware antivirus. Τι είναι όμως αυτά;

Πρόκειται για δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς, που προσφέρουν βασικές λειτουργίες όπως virus scan, web και e-mail scanner. Η εγκατάστασή τους είναι απλή και το θετικό είναι πως δεν θα "βαρύνουν" πολύ τον υπολογιστή σας. Ψάξαμε και βρήκαμε τα πέντε δημοφιλέστερα, για να επιλέξτε εσείς αυτό που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις σας.

AVG Anti-Virus Free Edition
Το πιο γνωστό δωρεάν antivirus έρχεται από την αξιόπιστη AVG, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1991. Το πρόγραμμα ανανεώνεται διαρκώς κάθε χρόνο προσφέροντας κάθε φορά περισσότερες υπηρεσίες στον χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ισχυρό και αξιόπιστο antivirus, το οποίο όμως δεν παρέχει προστασία απέναντι στα rootkits. Παρ'όλα αυτά μπορεί και ανιχνεύει όλους τους ιούς και τα spyware, προσφέροντας προστασία ενάντια στα phising sites και τα spam mails. Το πιο ισχυρό του προτέρημα είναι ότι εγγυάται διαρκή αναβάθμιση (updates), ώστε να μένει ενημερωμένο για τις νέες κατηγορίες ιών, την οποία δυστυχώς θα πρέπει να κάνετε χειροκίνητα. Είναι επίσης, πολύ εύχρηστο και διαθέτει μοντέρνα εμφάνιση που συμβαδίζει με το όμορφο περιβάλλον των Windows Vista. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας είναι σχετικά παλιός ή δεν έχει αρκετή μνήμη, πιθανώς να έχετε πρόβλημα στην χρήση του AVG μιας και οι λειτουργίες του πιάνουν αρκετό χώρο. Θα καταλάβετε τι εννοούμε αν δοκιμάσετε να κάνετε scanning για ιούς. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία για οποιοδήποτε πρόβλημα σας παρουσιαστεί, παρά μόνο ένα online forum των χρηστών που πιθανώς να σας λύσει ορισμένες από τις απορίες σας. Τέλος, συμπεριλαμβάνει μια περιορισμένη έκδοση του LinkScanner (ελέγχει τις αναζητήσεις που κάνετε, αποκλείοντας τις επικίνδυνες ιστοσελίδες), αντί για την πλήρη, την οποία πρέπει να αγοράσετε.
Tip: To AVG εγκαθιστά από μόνο του μαζί με το AVG Toolbar την Yahoo Toolbar για τον explorer σας. Αν δεν την θέλετε, μπορείτε να παρακάμψετε την εγκατάσταση και των δύο.

Avast! 4 Home Edition
Από τα κορυφαία προγράμματα αντιμετώπισης ιών στην αγορά, το Avast! μπορεί να μην σας κερδίσει αμέσως με το interface του που θυμίζει 90's, αλλά σίγουρα θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο από την προστασία που προσφέρει. Χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, διαθέτει anti-rootkit και anti-spyware scanning, real-time web και e-mail scanner. Επίσης, παρέχει προστασία για προγράμματα chat (Messenger, Skype) και p2p (Limewire κτλ.) Το πιο σημαντικό από τα πλεονεκτήματά του που το κάνει να υπερτερεί σε σχέση με το AVG, είναι o user friendly σχεδιασμός του. Συγκεκριμένα, το avast είναι εξαιρετικά "ελαφρύ" για το σύστημά σας, χρησιμοποιώντας ελάχιστη μνήμη. Κατά την διάρκεια του scanning δεν θα παρατηρήσετε κάποιο "κόλλημα" στο PC και θα μπορείτε να εκτελείτε κανονικά και τις υπόλοιπες εφαρμογές. Παρέχει επίσης υποστήριξη για χρήστες παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων (πχ. Windows 98). Στα μειονεκτήματα του προγράμματος συγκαταλέγεται το γεγονός ότι σε πολλά scans, βρίσκει ιούς που στην πραγματικότητα είναι ακίνδυνα αρχεία. Αρκετά ενοχλητικό αν σκεφτείτε ότι σε κάθε σκανάρισμα θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις χωρίς λόγο. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα σας ζητείται να κάνετε re-register την free έκδοση, υπενθυμίζοντάς σας ότι μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στην κανονική έκδοση με... το αζημείωτο φυσικά. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη επιλογή δωρεάν antivirus, δεδομένου ότι οι αδυναμίες του είναι λίγες σε σχέση με τα πλεονεκτήματά του.

Avira AntiVir Personal Edition
Το τρίτο κορυφαίο freeware πρόγραμμα
που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία ενάντια στους ιούς. Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές δυνατότητες ανίχνευσης των ιών, το antivir είναι επίσης πολύ "ελαφρύ" για το σύστημα σας, παρ'ότι δεν υποστηρίζεται από τα παλιότερα λειτουργικά των Windows. Αν όμως αναζητάτε ένα εκτεταμένο πακέτο δωρεάν προστασίας, τότε θα βρείτε αρκετά αδύναμα σημεία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι οι περιορισμένες υπηρεσίες που προσφέρει σε σύγκριση με το Avast! και το AVG. Η δωρεάν έκδοση του Antivir, αν και περιλαμβάνει προστασία ενάντια στους ιούς και τα rootkit, δεν σας προστατεύει από τα Spyware και δεν έχει e-mail scanner. Μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε την κανονική έκδοση, αλλά τότε χάνεται η έννοια του δωρεάν λογισμικού. Aν ανοίξετε πάντως, κάποιο email που είναι "μολυσμένο", το πρόγραμμα θα σας ειδοποιήσει αμέσως και θα σας βοηθήσει να το "καθαρίσετε". Όσον αφορά τις ενημερώσεις (updates), δεν πραγματοποιούνται το ίδιο γρήγορα όπως στα υπόλοιπα προγράμματα και υπάρχει περίπτωση να χάσετε και μερικές λόγω της περιοδικής πτώσης των Servers της Avira. Επίσης, κάθε φορά που γίνεται update, "πετάγονται" διάφορες διαφημίσεις, γεγονός αρκετά ενοχλητικό. Από την άλλη, πρόκειται για δωρεάν πρόγραμμα και δεν γίνεται να τα έχουμε όλα δικά μας..! Τέλος, όπως και με το Avast!, θα πρέπει κατά καιρούς να ανανεώνετε την άδεια χρήσης.

MicroWorld Free AntiVirus Toolkit Utility
Αν ψάχνετε για κάτι πιο "απλό" από τα παραπάνω, τότε το antivirus της Microworld ίσως σας ενδιαφέρει. Σε αντίθεση με τα παραπάνω λογισμικά, το συγκεκριμένο antivirus δεν απαιτεί εγκατάσταση. Ναι, καλά διαβάσατε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα και να το ανοίξετε. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύ βολικό, αν σκεφτείτε ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το "τρέξετε" σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να το εγκαταστήσετε πρώτα. Η αναβάθμιση της βάσης δεδομένων για τους ιούς είναι καθημερινή και ενημερωμένη για τις τελευταίες "απειλές". Όπως θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο light λογισμικό, τα επιπλέον χαρακτηριστικά του είναι ελάχιστα. Εκτός από το scan για ιούς και spyware, το πρόγραμμα δεν παρακολουθεί συνεχόμενα τον υπολογιστή  ή το mail σας για νέες απειλές, γεγονός που το κάνει να υστερεί σαφέστατα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του είδους. Γενικά, πρόκειται για μια αρκετά πρακτική λύση της... τελευταίας στιγμής.

McAfee Free Services
Στο site της Mcafee εκτός από τα "κανονικά" antivirus που μπορείτε να αγοράσετε, θα βρείτε και αρκετές free εφαρμογές για την προστασία του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιώντας τες όλες, έχετε μια ικανοποιητική βασική κάλυψη. Το Mcafee SiteAdvisor, είναι μία προσθήκη για τον Firefox που σας προστατεύει κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο. Σας προειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες (Phising sites) και επιπλέον ελέγχει τα αρχεία που κατεβάζετε (downloads). ToMcafee FreeScan, είναι ακόμα ένα εργαλείο που μπορείτε να το "τρέξετε" κατευθείαν από το site και θα σας βοηθήσει να ανιχνέυσετε τυχόν μολύνσεις. Το καλό είναι ότι δεν επιβαρύνει καθόλου τον υπολογιστή σας, το κακό είναι ότι είναι απελπιστικά αργό. Επίσης, δεν απομακρύνει αυτόματα τους ιούς, αλλά σας συστήνει τρόπους για να το κάνετε εσείς οι ίδιοι. Σε γενικές γραμμές, τα παραπάνω tools θα σας παρέχουν την απαραίτητη προστασία για τους πιο βασικούς κινδύνους, αν και είναι κάπως ενοχλητικό να χρειάζεται να τρέχετε δύο ξεχωριστά προγράμματα την φορά. Αξίζει πάντως να τα δοκιμάσετε και να κρίνετε εσείς οι ίδιοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v